Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Mici greseli care-ti strica ochii

Mici greseli care-ti strica ochii

Faci anumite gesturi fără să ştii că-s dăunătoare, iar de altele uiţi cu desăvârşire, deşi ar fi bine pentru ochii tăi să ţi le aminteşti…

Cu trecerea anilor, vederea slăbeşte, e vorba de mersul firesc al lucrurilor. Dacă nu poţi să amâni acest proces, cel puţin încearcă să nu-l grăbeşti. Nu de puţine ori, greşelile pe care le facem sunt aparent neînsemnate, dar consecințele asupra sănătății ochilor – dezastruoase.

Nu porţi ochelarii

Ştii că ai probleme cu vederea, ţi s-au prescris ochelari și, cu toate astea, din motive doar de tine ştiute, nu îi porţi. Chiar dacă n-o să-ţi slăbească neapărat vederea în ritm alert din cauza asta, tot nu scapi de problemele care apar în urma suprasolicitării: ochi roşii, oboseală, dureri de cap, ameţeli… Dacă nu-ţi surâde ideea de a purta ochelari, nu uita de varianta lentilelor de contact!

Eşti dependentă de picături

Ca să ai ochii limpezi şi privirea seducătoare, foloseşti picături zilnic. Poate că eşti mulţumită de rezultat, dar cu timpul poţi avea parte de efectul contrar celui dorit, iar ochii să-ţi fie din ce în ce mai inflamaţi fără să ştii de ce. Cel mai bine este să mergi la medic şi să-i povesteşti despre disconfortul tău, ca să-ţi poată prescrie picături pe care le poţi folosi pe termen lung.

Exagerezi cu machiajul

Dacă porţi zi de zi fard de pleope, tuş, mascara şi le aplici cu prea mult zel, încât ajung în contact cu ochii, rişti iritaţii şi chiar infecţii. Se ştie că cel mai frecvent accident produs de cosmetice este rănirea ochiului cu peria rimelului. Tot rău este dacă nu te demachiezi bine şi rămân urme de farduri, pe care le găseşti apoi la colţul ochiului, semn că au ajuns pe unde nu trebuie. Aceste reziduuri sunt contaminate cu microorganismele acumulate peste zi.

Duci mereu mâna la ochi

De pe urma unui gest atât de banal, te poţi pricopsi cu o mulţime de infecţii, de la conjunctivită bacteriană la cheratită, al cărei tratament este de lungă durată. Mâinile tale vin în contact cu milioane de bacterii: din mijloacele de transport în comun, de pe tastatură, telefon, bani, clanţe pe care le-au atins şi alţii, iar de aici până la infecţie nu e decât un pas. Spală-te bine pe mâini înainte să aplici machiajul!

Uiţi de ochelarii de soare

Nimic nu îmbătrâneşte ochii mai tare ca razele soarelui. Radiaţiile afectează retina, iar rezultatele se văd în timp, sub forma cataractei sau a degenerării maculare. Aşa cum îţi protejezi pielea de arsuri cu ajutorul cremelor cu factor ridicat de protecţie solară, pentru ochi ai nevoie de ochelari de soare de calitate bună, cu protecţie 100% (UV 400). Poartă-i de fiecare dată când afară e soare, chiar și după ce trece vara.

80% din informaţiile transmise de mediul înconjurător le primim prin văz. După creier, ochiul este al doilea cel mai complex organ.

Articol preluat din ediția de septembrie 2014 a revistei Femeia.

Autor:  Andreea Cohuț

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns