Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Mierea, beneficii mai puțin cunoscute

Mierea, beneficii mai puțin cunoscute

Amestecul miraculos de enzime, minerale, vitamine și aminoacizi – care au proprietăți antibacteriene, antiseptice, antifungice și antioxidante – poate fi folosit și în cele mai neașteptate moduri cu putință. Iată numai câteva dintre ele!

Întrebuințări obișnuite

Încă din vremuri antice (mai exact, de peste 2.500 de ani), mierea este folosită atât ca aliment, cât și ca medicament. Și nu izolat, ci în numeroase locuri de pe pământ, în care atât medicina alopatică, cât și cea alternativă continuă îi găsească noi beneficii și remedii. Cu un conținut bogat în minerale și vitamine (A, C, fier, calciu) și nu mai puțin de 15 aminoacizi, mierea era prescrisă ca tratament încă din vremea Mesopotamiei antice. Nereprezentând un mediu propice înmulțirii bacteriilor, mierea era și este încă folosită ca bandaj natural, nepermițând tăieturilor și arsurilor să se infecteze. Mai nou, reprezintă un tratament natural împotriva mătreții, a ulcerelor și alergiilor sezoniere.

Reduce riscul apariției infarctelor, accidentelor vasculare și chiar al anumitor tipuri de cancer. Scade tensiunea, reduce trigliceridele și colesterolul total și pe cel rău, în timp ce îl crește pe cel bun și este eficientă în vindecarea ulcerelor cauzate de diabet, evitându-se astfel amputarea degetelor sau a piciorului afectat. De asemenea, îmbunătățește somnul (de fapt, alungă insomnia) și potolește tusea mai ceva ca siropul de tuse. Estompează eczemele și vindecă infecțiile cauzate de acnee, hidratează și hrănește tenul. Și, pe lângă toate acestea, există și alte întrebuințări sau calități prea puțin știute de publicul larg.

Calități surprinzătoare

Mierea nu se strică niciodată. Atunci când este depozitată într-un container etanș, în care nu intră aerul, mierea este unul dintre puținele alimente din lume care nu au termen de valabilitate, nu-și pierd gustul și nu se deteriorează. Astfel, mierea găsită de antropologi în câteva morminte egiptene, vechi de mii de ani, este comestibilă chiar și astăzi! Acest lucru este posibil datorită mixului chimic conținut de ea și care îi conferă aciditatea naturală și lipsa de umiditate. Și unde nu este umiditate nu sunt nici bacterii sau mucegai, care alterează, în mod normal, mai toate alimentele. În plus, în zona în care există albine și, implicit, miere, natura și, de ce nu, economia au de câștigat. Cum așa? Culturile, de fapt întreaga vegetație din locul cu pricina, depind de polenizarea pe care o fac albinele atunci când adună nectar. Ierburile, plantele, copacii se înmulțesc prin polenizarea pe care o fac vântul sau albinele, așadar zonele apicole beneficiază de pe urma albinelor care fac miere.

O proprietate a mierii mai puțin cunoscută e că poate crește libidoul. Mierea îi ajută pe bărbați să producă testosteron, iar femeilor le echilibrează nivelul de estrogen. Astfel, atunci când constați că nu prea mai ai chef de sex, bea o cană de apă caldă cu lămâie și miere. Doar știința a dovedit că mierea poate face minuni și în dormitor, nu? O altă situație delicată care poate fi simplu gestionată de un consum moderat de miere este mahmureala. După o seară de distracție maximă, a doua zi resimți în cel mai neplăcut mod cu putință fiecare gură de alcool băută cu numai câteva ore înainte. În dimineața de după, pune o linguriță de miere în iaurt și durerea cruntă de cap, starea proastă pe care o ai vor dispărea ca prin minune. Mierea este, se pare, singurul remediu eficient împotriva mahmurelii. Și dușmanul de moarte al paraziților. Dacă descoperi că ai paraziți, bea cantități egale de apă, miere și oțet pentru a scăpa de ei.

Vești bune există și pentru sportivi! Înainte și după antrenamente, este mai mult decât bine-venită o băutură din apă îndulcită cu miere, care să crească performanța atletică. Se pare că mierea este de preferat unor energizante existente pe piață, din simplul motiv că nu conține îndulcitori artificiali și are același efect.    

O linguriță de miere (8-10 grame) conține 25-30 de calorii și nu are în componență fibre, grăsimi și nici proteine. 

Cum deosebim mierea adevărată de cea artificială

Proprietățile miraculoase ale mierii există doar în produsele sănătoase, adevărate, biologice, care nu provin din zone tratate cu pesticide toxice și care n-au fost procesate ulterior excesiv, cum se întâmplă adesea cu mierea din comerțul de larg consum. Ca să știm ce miere cumpărăm, este necesară testarea ei.

Testul degetului – atunci când bagi degetul în miere, începe să picure, să cadă de pe deget? Înseamnă că nu este miere autentică.

Testul apei – adaugă o linguriță de miere într-un pahar cu apă. Dacă se dizolvă, mierea este contrafăcută. Dacă rămâne pe fundul paharului, cumpăr-o, pentru că este ceea ce pretinde vânzătorul că este.

Mierea secretul frumuseții

Cleopatra, regina Egiptului antic, își menținea frumusețea cu băile devenite deja faimoase – cu lapte și miere –, pe care le făcea constant. De-atunci s-au descoperit numeroase proprietăți pe care mierea le are și care sunt exploatate cu succes de industria cosmetică. Astfel, mierea hidratează tenul, dar și coatele, mâinile și buzele. Aplici o mască de miere, pe care o lași pe față timp de 30 de minute, și te bucuri apoi de un ten vizibil mai fin și împrospătat. De asemenea, poate fi folosită ca balsam de păr, pentru pletele deteriorate, dar și pe post de spumă de baie, cu efect relaxant și hrănitor pentru întregul corp.

Citește și:

Articol preluat din ediția de ianuarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns