Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Minuni vii din vita-de-vie

Minuni vii din vita-de-vie

În multe dintre culturile lumii, strugurii sunt simbol al nemuririi, fructe ale zeilor, reprezentare a vieţii îmbelşugate şi sănătoase. În Orientul Apropiat, dar şi în Balcani, viţa-de-vie este Pomul vieţii sau Împărăţia cerurilor.

De altfel, primul viticultor al lumii, conform Vechiului Testament, a fost chiar Noe, patriarhul ce a rezistat Potopului. Primul răsad plantat de el după retragerea apelor a fost un butuc de viţă. Dar, pentru că strugurii au fost prea acri, a fost nevoit să jertfească patru animale – un miel, un leu, o maimuţă şi un porc. Jertfa a îndulcit bobul de strugure, dar a şi imprimat caracterul celor patru animale licorii obţinute din struguri.

Liana sănătăţii

Viţa-de-vie poate atinge lungimea de 35 m și e originară din regiunea mediteraneeană şi estul Europei. Această liană este un fel de plantă minune datorită deosebitelor ei calităţi nutritive şi terapeutice – nu întâmplător a fost considerată atâtea milenii „pom sacru“ (acel Cineva, pesemne, s-a străduit să le pună la cale). Tot, absolut tot ce are viţa-de-vie deasupra pământului e folositor, de la bobul de strugure la cârcei, de la frunză la sâmburi, de la sevă la tulpină.

Boabele inimii

Începem cu boabele, pentru că ele sunt cele mai bune. La gust şi pentru sănătate. În primul rând, sunt un aliment-medicament foarte indicat ca energetic muscular şi nervos, remine-ralizant, antitoxic, stimulent şi decongestiv hepatic, diuretic, laxativ, colagog, foarte digestibil. Conţin vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP şi K, dar şi săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu. Toate au efect diuretic, făcând din struguri un medicament împotriva unor afecțiuni precum reumatismul, guta, bolile de piele. De reţinut că strugurele este fructul cel mai bine digerat.

Rămășițe grozave

Cum spuneam, nimic n-ar trebui aruncat din viţa-de-vie. Iar dacă despre frunze ştii că sunt minunate la sărmăluţe, alte resturi ale viei nu prea te atrag. Află că:

  • Seva viţei-de-vie era folosită, în Antichitate, pentru tratarea bolilor de piele şi ochi.
  • Frunzele viţei-de-vie au reale calităţi în stoparea sângerărilor, tratarea durerilor, inflamaţiilor și a hemoroizilor, fiind folosite în cataplasme. În plus, folosite în alimentaţie – sărmăluţe, dar şi salate –, frunzele au proprietatea de a scădea colesterolul, de a regla tensiunea, au acţiune astringentă. Ceaiul din frunze de viţă este excelent împotriva migrenelor.
  • Uleiul din semințe este foarte bogat în acizi graşi polinesaturați şi în vitamina E, fiind recomandat în prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Semințele de strugure sunt, de altfel, o adevărată comoară. Conţin minerale precum zinc, cupru şi seleniu şi agenţi antiîmbătrânire, substanţe ce ajută la menţinerea sănătăţii vaselor de sânge şi a inimii, catalizează acţiunea unor vitamine şi ajută la ţinerea sub control a reacţiilor alergice. Uleiul se foloseşte şi în cosmetică, dar şi pentru îngrijirea arsurilor sau a rănilor superficiale.

Cură cu must

Bea un pahar cu must zilnic, înainte de masă. Creşte treptat cantitatea până ce ajungi la un litru şi jumătate. Mustul este revitalizant, scade nivelul colesterolului rău şi are efecte într-o mulţime de boli: ale căilor respiratorii (laringite cronice şi tuberculoase), scrofuloză, anemie, rahitism, astenie.

Armă de apărare a plantei şi a omului

Strugurii conțin resveratrol, cel mai puternic antioxidant. Substanţa are un rol defensiv: se formează în momentul în care planta este atacată de bacterii şi ciuperci parazite. Odată ajuns în organismul uman, are efecte terapeutice multiple: întărește imunitatea, previne cancerul, e antialergic și antiinflamator.

Articol preluat din ediția de octombrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns