Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Mituri despre copii: înfășatul bebelușului

Mituri despre copii: înfășatul bebelușului

Nu-i așa că te-ai săturat să auzi câte în lună și în stele despre creșterea și sănătatea copilului? Ba că-l trage curentul, ba că nu trebuie scos în lume până nu e botezat, ba că trebuie înfășat (sau din contră, că nu)… sunt o mulțime astfel de ipoteze! Așa că noi am întrebat pediatru, care o sa facă lumină în toate aceste… ipoteze. Începem astfel, o mini-serie despre miturile legate de creșterea copiilor. Iată ce spune dr. Ingrid Bălan, Centrul Medical Medsana, despre înfășatul bebelușului.

Înfășatul bebelușilor

Înfășatul este benefic doar în primele zile de viață ale acestuia, în maternitate, pentru că îi asigură un confort mai mare, îl ajută să își regleze mai bine temperatura corporală și mai este util în momentele de agitație extremă ale sugarilor. Se folosește doar scutec de bumbac, nu din alte fibre textile care pot fi inhalate sau înghițite cu usurință, sau care pot irita pielea bebelușului. De asemenea dacă nu este este înfășat corect, copilul prezintă risc de sufocare.

Sugarii cu teren atopic, istoric familial de eczemă sau chiar cu dermatită atopică, nu trebuie înfășați întrucât se poate produce supraîncălzirea, apare transpirația ce declanșează sau agravează o erupție sau o eczemă, în același timp pielea nereușind să elimine toxinele în mod corespunzător. Îmbrăcatul cu hăinuțe de bumbac oferă lejeritate în mișcări, ceea ce ajută la dezvoltarea normală a tonusului muscular și favorizează explorarea mediului înconjurător.

Copiii cu istoric familial de displazie de șold sau cei născuți prin operație cezariană, eventual din cauza unei prezentații pelviene, nu au indicație de înfășat întrucât poziția cu picioarele drepte și întinse întârzie recuperarea. Acestora trebuie să li se asigure o poziție de abducție și rotație externă a coapselor pentru a menține poziția normală a oaselor în articulația coxofemurală.
Foto: Guliver / Thinkstock

Comments

comments