Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Mituri despre apă. Apa si canicula

Mituri despre apă. Apa si canicula

Viață fără apă nu există, dar la fel de important este ce apă bei, câtă apă bei și când bei apă. Iată câteva mituri despre apă și ce este esențial de știut despra apă în vremea caniculei.

Circa 85% din creier este apă, sângele are 90% apă, mușchii 75% apă, ficatul 82% apă, iar oasele 22% apă. Apă există în articulații, piele, în depozitele adipoase, în tubul digestiv și nici unul din procesele organice nu poate avea loc fără apă în cantitatea necesară.

Apa constituie 50-60% din masa noastră corporală. Organismul uman necesită o cantitate suficientă de apă pentru a supraviețui și pentru a menține în echilibru toate procesele vitale și reprezintă substanța de bază a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfă, transpirație. Apa este mijlocul de transport pentru nutrienți. Vitaminele, mineralele sau chiar hidrații de carbon și oxigenul sunt transportați în organism numai cu ajutorul moleculelor de apă. Apa este esențială și ajută în cazul proceselor de digestie, asimilare a nutrienților, eliminare a toxinelor din organism, deci fără apă nu se poate.

Nu este un mit despre apă, este realitate: fără apă în cantitatea necesară, zilnic, nu se poate.

În decursul a 24 de ore, organismul consumă peste 200 ml de apă numai pentru procesul de respirație, iar prin transpirație și diureză se pierd cele mai însemnate cantități de apă, de aceea apa trebuie să fie înlocuită, altfel există riscul deshidratării.

Unul din miturile legate de apă are ca subiect deshidratarea. Lipsa apei poate determina manifestări grave de sănătate, unele acute și reversibile, altele cu efecte grave, ireversibile.

Senzația de sete și necesarul real de lichide care trebuie consumate nu se sincronizează, iar acesta nu este un mit despre apă ci un detaliu de care trebuie să fim conștienți mai ales în zilele caniculare. Mai exact, la momentul la care în organism se instalează senzația de sete, celulele acestuia sunt deja deshidratate.

Ce apă este cea mai buna? Apă minerală naturală cu o încărcătură mică de minerale. În zilele caniculare apele minerale naturale bogate în minerale naturale sunt cele mai bune pentru că echilibrează natural nivelul electroliților. Unul din cele mai comune mituri despre apă spun că apa minerală poate provoca apariția calculilor renali. Fals! calculi renali sunt provocați de o constantă și îndelungată obișnuiță rea de a bea puțină apă și de o predispoziție genetică.

De fiecare dată când alegi o apă minerală criteriul esențial de departajare este cantitatea de reziduu sec. Acesta reprezintă cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius. Conform acestui criteriu sunt trei categorii de ape minerale naturale: foarte slab mineralizată — conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 50 mg/l, ape slab mineralizate sau oligominerale (mai puțin de 500 mg/l de reziduu sec), puternic mineralizată — conținutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, este mai mare de 1.500 mg/l.

Un alt mit legat de apă este acela că apa bogată în sodiu interferează cu nivelul tensiunii arteriale, ceea ce s-a dovedit a fi fals. În schimb potasiul și magneziul, au cu adevărat rol de protecție la nivel cardiovascular.

Ultimul mit legat de apă este cel referitor la caniculă. Câtă apă bei? Mult mai multă decât în zilele normale și mai multă decât simți cu adevărat nevoia. Regula ideală spune să bei trei-patru inghitituri de apa la fiecare 15-20 de minute. Beneficiile acestui gest sunt uriașe și le vei simti și vedea pe propria ta piele.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns