Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Mituri despre cancerul de san

Mituri despre cancerul de san

Deodorantele produc cancer mamar

Cu siguranta, ai primit cel putin un e-mail in care erai prevenita despre rolul nefast al substantelor cancerigene din deodorante si modul in care ele penetreaza pielea axilei si cantoneaza in ganglioni. Data viitoare, reactioneaza cu un „Delete” hotarat. Cercetatorii seriosi afirma ca nu exista nicio dovada stiintifica in spatele acestui spam.

Cancerul de san este o „boala de familie”

Convingerea ca riscurile de a face cancer de san sunt „rezervate exclusiv” femeilor care au antecedente de acest fel in familie este destul de raspandita. Studiile epidemiologice au demonstrat, in schimb, ca abia 10% dintre femeile cu cancer mamar corespund acestui profil. Asta inseamna ca, daca faci parte din cele 5-10% dintre femei care au mostenit o mutatie la nivelul genelor cancerului de san, exista un risc de 40-80% sa fii diagnosticata cu o tumora la san pe tot parcursul vietii. Da, este un risc major, dar nu este o condamnare implacabila. Mai ales ca aceasta predispozitie poate fi testata in laborator.

Vei avea nevoie de o mastectomie

Medicina a evoluat si timpul interventiilor care mutileaza pacientul a trecut. Majoritatea femeilor diagnosticate in timp util pot opta pentru o rezectie partiala, urmata de iradiere, terapie cu rezultate la fel de bune ca ale mastectomiei, dupa cum afirma specialistii oncologi. Iar mastectomia nu mai este un blestem, existand posibilitatea reconstructiei mamare, in unele cazuri chiar in acelasi timp operator.

Mamografiile previn cancerul de san

Ce bine ar fi! Insa examinarea radiologica a sanului nu opreste aparitia si dezvoltarea tumorilor, doar le poate diagnostica intr-o faza suficient de timpurie pentru a fi tratabile.

De aceea, este recomandat ca examenul mamografic sa se faca anual – mai ales in cazul femeilor care au trecut de varsta de 40 de ani.

Este o urgenta majora

Diagnosticul de cancer mamar este fara indoiala inspaimantator, dar din punct de vedere medical nu este o urgenta devastatoare. Ai suficient timp pentru a solicita o a doua sau chiar o a treia opinie.

Nu ai voie sa neglijezi nicio formatiune si nicio modificare nou aparuta la nivelul sanilor, dar tumorile mamare cresc destul de lent, deci nu trebuie sa te arunci cu capul inainte si sa vrei ca in doua zile sa te si programezi la operatie. Deciziile legate de tratament nu se iau sub biciul fricii de moment.

Mostenirea ereditara din partea tatalui nu conteaza

Ba da! Un diagnostic de cancer de san in familia tatalui tau este la fel de relevant pentru riscurile la care esti expusa.

Comments

comments

Lasă un răspuns