Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Namolul, noroiul vindecator

Namolul, noroiul vindecator

Bogat în minerale diverse, nămolul absoarbe toxinele din organism și previne astfel apariția unui lung șir de boli. În plus, te ajută să te relaxezi și îți hidratează eficient pielea.

Avantajele unui concediu la mare sunt nebănuite și e bine să te concentrezi pe activitățile binefăcătoare – împachetări cu nămol și cura de aerosoli – mai degrabă decât pe obținerea unui bronz frumos, dar prea puțin sănătos. Nămolul atenuează durerile provocate de reumatism, relaxeză mușchii, îmbunătățește circulația sângelui, reglează metabolismul și are efecte benefice asupra digestiei. Mai mult, poate fi de ajutor în reducerea inflamațiilor și menține sănătatea firului de păr.

Terapia cu nămol face bine benevol!

Nămolurile provin dintr-un mediu nepoluat și sunt de fapt roci de consistență păstoasă, formate sub influența unor procese geologice. În combinație cu apa, această pastă poate fi ușor modelată și aplicată la rece sau la cald. Dacă ideea de a te transforma în „omul negru“ pe plajă, în văzul tuturor, nu-ți surâde foarte tare, poți să folosești pachețelul cu nămol la tine acasă sau să mergi la un centru SPA, unde terapia va fi aplicată de mâini cunoscătoare.

Noroiul nobil

În funcție de zona geografică de proveniență, nămolul are diferite proprietăți. Nămolul de la Marea Moartă, folosit în Antichitate de Cleopatra sau de regina Sheeba în ritualuri de înfrumusețare, conține peste 20 de tipuri de sare și minerale, printre care magneziu, calciu, potasiu, siliciu, smoală naturală, și este cunoscut pentru influența benefică asupra diferitelor probleme ale pielii. Nămolul, bogat în vitamine, aminoacizi, hormoni naturali, este util în curele de detoxificare și încetinire a procesului de îmbătrânire. Se pot face băi de nămol, cataplasme, împachetări, masaj sau aplicații locale, în funcție de recomandarea specialistului. Zonele cel mai frecvent tratate cu nămol sunt:

Ochi – se aplică în jurul acestora, pentru relaxare și reducerea inflamațiilor, în tratarea conjunctivitei și a pungilor de sub ochi. E indicat celor care petrec mult timp în fața calculatorului;

Cap – se aplică pe frunte și ajută la decongestionarea sinusurilor și la diminuarea durerilor provocate de migrene recurente;

Față – are efect revitalizant, regenerant, absoarbe sebumul în exces și contribuie la eliminarea toxinelor. De asemenea, reduce petele întunecate sau depigmentările tenului;

Abdomen – e de ajutor în orice tip de indigestie, în reglarea fierbințelii abdominale și controlează mișcările peristaltice.

Cum îl aplici

Terapia cu nămol are un efect de curățare a întregului corp. Pentru a obține rezultate bune, ea trebuie urmată cel puțin două săptămâni, astfel:

Băi cu nămol: la 100 de litri de apă se folosesc 10 kg de nămol, iar ședința trebuie să dureze 15-30 de minute, în funcție de sensibilitatea pielii (pot apărea usturimi ușoare).

Împachetări cu nămol: se efectuează la o temperatură de 38-40°C, într-un strat de 2 cm, pe regiuni mai mult sau mai puțin întinse. Nămolul aplicat la rece trebuie însoțit de expunerea la soare timp de 10-15 minute, până când simți că te strânge – e semn că se usucă. La final, îndepărtează-l cu un duș cu apă călduță.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/26.06.2014.

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns