
Te-ai gândit vreodată cum se face de unii nu se plâng de probleme de sănătate, adică sunt mai sănătoşi decât alţii? Răspunsul poți să-l afli pur şi simplu observându-le stilul de viaţă.
Mereu pe fugă, de nici să mănânce nu prea are timp, obsedat de deşteptătorul ce-i întrerupe nemilos somnul când e mai dulce, îngrijorări la tot pasul, mişcare, în afara alergatului după vreun mijloc de transport, mai deloc, iar de relaxare şi pasiuni nici vorbă! Ți-e cunoscut acest portret al omului modern! Sunt însă şi persoane care, în ritmul lor, reuşesc să nu se lase atraşi în această capcană a modernităţii. Şi asta nu înseamnă că n-au parte de reuşite, ci din contră. Prima dintre ele, o bună stare de sănătate, iar de aici, multe-multe altele. Care le sunt secretele? Simple obiceiuri de zi cu zi, cu efect pozitiv asupra stării de sănătate. Iată câteva, poate cele mai importante dintre ele.
1 Mic dejun cu efect
Nu-i vei vedea să-şi înceapă ziua doar cu o cafea sau un sendviş cât să le potolească senzaţia de foame și nici sărind peste această primă masă a zilei pe motiv că nu le e foame. Micul dejun săţios, bogat în proteine şi nelipsit de carbohidraţi nu este invenţia nutriţioniştilor, ci un fapt constatat ştiinţific. Organismul are nevoie chiar de la primele ore ale zilei de „combustibil“. Iar ca acesta să nu se epuizeze prea repede, ceea ce se întâmplă când consumi zaharuri cu ardere rapidă, indicat e ca hrana de dimineaţă să fie bogată în proteine şi carbohidraţi sănătoși (se digeră încet şi, ca urmare, se asimilează lent). Acesta este motivul pentru care sunt consideraţi secretul pierderii în greutate. Îi găseşti în pâinea integrală, cerealele fără adaos de zahăr, orezul brun, în fructe şi legume. Important este şi să se evite carbohidraţii nesănătoși – mai exact, făina albă, orezul alb, cerealele rafinate, produsele de patiserie şi de cofetărie.
În ce priveşte proteinele, cele mai indicate sunt din ouă, lactate şi carne.
2 Greutatea sub control
Nu doar pentru a arăta bine, ci şi pentru a se simţi bine, s-ar părea că oamenii sănătoşi ştiu să-şi ţină greutatea sub control. Fără a ţine diete stricte, fără a se înfometa. Dacă au poftă să se desfete cu ceva dulce sau să bea un pahar de vin într-o zi de sărbătoare, să se răsfeţe cu o salată cu maioneză, vor da curs poftei fără să se simtă vinovaţi. Pentru că, da, dacă n-o faci prea des – şi nici nu depăşeşti „porţia“, iar mâncatul respectivului aliment îţi face plăcere –, nu-ţi va face niciun rău.
3 Mişcare în fiecare zi
Îi poţi vedea din zorii zilei alergând prin parc, frecventând sălile de gimnastică, bazinele de înot. Chiar dacă nu ai timp sau chef să mergi la o sală de fitness, poţi face exerciţii fizice acasă, dimineața sau seara. De exemplu, poţi face lesne câteva flotări şi câteva rotiri de trunchi în timp ce te uiţi la televizor.
4 Învaţă mereu ceva nou
La ce bun să-și bată capul cu filosofia indiană, de exemplu, sau să înveţe limba italiană dacă nu are de gând să se mute în Italia?, te întrebi când vezi pe cineva făcând asta. E un alt secret al stării de bine. El constă în a nu-ţi lăsa mintea să lâncezească, a învăţa, indiferent de vârstă, ceva nou. Pe lângă faptul că-ţi lărgeşti orizontul, îţi dezvolţi creierul. E mult mai util decât să-l intoxici cu seriale şi bârfe.
5 Nu-şi neglijează dantura
Se spală de două ori pe zi pe dinţi sau chiar şi mai des, adică imediat după ce consumă ceva, folosesc aţă dentară, îndepărtează în mod regulat piatra dentară şi vizitează cabinetul de stomatologie nu doar când au vreo problemă, ci şi profilactic. Un zâmbet frumos nu e singurul câştig. În ultimii ani, cercetătorii au făcut câteva descoperiri interesante. De exemplu, s-ar părea că bacteriile care duc la formarea pietrei dentare pot pătrunde în circuitul sangvin, provocând afecţiuni cardiovasculare. Alţii sunt de părere că există o legătură directă între neîngrijirea danturii şi instalarea diabetului, ba chiar şi naşterile premature.
6 Practică meditaţia
Unii se roagă, alţii recurg la tot felul de tehnici de meditaţie. De ce n-ai face şi tu la fel? Cei care alocă timp unor astfel de preocupări spirituale sunt, susţin medicii, mai echilibraţi şi mai sănătoşi în comparaţie cu restul. Ai nevoie doar de zece minute pe care să ţi le acorzi în fiecare zi.
7 Iubesc natura
Plimbările prin parc după o zi de lucru sau petrecerea zilelor libere în sânul naturii sunt un alt obicei al oamenilor sănătoşi. Organismul se oxigenează, stresul dispare, buna dispoziţie revine ca prin minunte. Aşadar, instituie o regulă în familie: în timpul liber nu se stă pe canapea, nici în faţa televizorului sau a calculatorului, ci se merge la plimbare, cu trotineta, cu bicicleta, cu rolele, se înoată, se iese la iarbă verde, se fac drumeţii.
8 Sex frecvent
Doar leneşii par a nu fi auzit că relaţiile intime îmbunătăţesc nu doar condiţia fizică, ci şi sănătatea în plan psihic. Medicii confirmă faptul că sexul regulat reduce stresul, alungă temerile, te scapă de migrene şi insomnie, ţin tensiunea arterială în limita valorilor considerate normale. Ba chiar şi greutatea!
9 Mereu zâmbitori
Te bucuri când cineva îţi zâmbeşte, nu-i aşa? Beneficiar este însă mai ales cel care zâmbește. Asta, întrucât zâmbetul adresat cuiva are efect binefăcător asupra organismului. Zâmbetul şi râsul, de altfel, stimulează producerea de endorfine, „hormoni ai fericirii“, cum li se mai spune, împiedicând secreția cortizolului, hormonul cauzat de stres. Aşadar, zâmbeşte cât mai des! Obişnuieşte-te să dăruieşti zâmbete tuturor celor pe care îi întâlneşti în cale: vecinului cu care s-a întâmplat să urci în lift, colegilor, vânzătoarei de la pâine. Nici nu vei observa când dispoziţia ţi se va schimba în bine, însoţindu-te mai mereu şi pretutindeni.
10 Îți apără pielea de soare
Pe oamenii sănătoşi nu-i vei întâlni niciodată pe plajă între 10 şi 16, de fapt nici nu prea le place să stea la soare, iar dacă fac asta, au grijă să folosească creme protectoare de bună calitate (SF minimum 15). Şi asta, întrucât ştiu bine că acţiunea directă a radiaţiilor solare asupra pielii aduce mai mult rău decât bine: arsuri, insolaţie, schimbarea structurii pielii, lărgirea venelor, ba chiar pot genera cancer.
11 Nu neglijează somnul
Oricâte ar avea de făcut, oamenii sănătoşi nu reduc orele de somn, reuşesc să le facă fără a recurge la o asemenea restricţie păguboasă. De ce nu i-ai lua drept exemplu? Obişnuieşte-te să te culci înainte de miezul nopţii şi asigură-te că te vei bucura de un somn neîntrerupt de 7-8 ore. Organismul funcţionează la deplina capacitate numai dacă beneficiază de odihna necesară.
Obiceiurile de zi cu zi, altfel spus stilul de viaţă pe care îl adopţi, au efecte considerabile asupra stării de sănătate. Unele binefăcătoare, altele dăunătoare. Poate e tocmai momentul, dacă n-ai făcut-o încă, să optezi pentru cele dintâi.
Citește și:
- Tehnica Bowen: Atingeri vindecătoare
- Menține hormonii în echilibru
- Cele mai bune leacuri pentru gastrită
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.35/07.09.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay