Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Oblojind sufletul, vindecăm corpul

Oblojind sufletul, vindecăm corpul

Doctor Lawrence Chukwudi Nwabudike este Medic Primar Dermatologie, specializat în Homeopatie și Acupunctură, iar de mai bine de două decenii activează cu succes în medicina românească. După ce a terminat facultatea de medicină din Lagos (Nigeria) a ajuns în România la începutul anilor 90 cu ajutorul unei burse post-universitare, specializându-se în dermatologie și luându-și mai apoi și doctoratul. Principalele sale arii de activitate sunt dermatologia și venerologia, piciorul diabetic, acupunctura, homeopatia, fitoterapia și medicina naturistă. Interesat încă din anii facultății de metodele medicinii holistice, s-a documentat îndelung în vastul domeniu al homeopatiei, căutând soluții acolo unde metodele convenționale s-au dovedit a fi limitate.

_DSC3758– Cum acționează homeopatia?
– Chiar și în medicina convențională, nu doar în cea homeopată trebuie să recunoaștem într-un final că omul, pe lângă carne și oase (partea materială), este și suflet. Homeopatia tratează esența omului. Trebuie să învățăm să privim boala fizică drept o consecință a unui dezechilibru sufletesc. Ecoul acelui dezechilibru este afecțiunea fizică. Orice fel de medicină intitulată naturistă trebuie să se adreseze spiritului. Homeopatia tratează energia vitală a fiecărei persoane, și nu partea sa materială. Materialul în sine devine o consecință a mișcării energiei. Dacă omul ar ajunge să înțeleagă faptul că trupul său este energie, fiindcă este compus din atomi, atunci și-ar da seama că prin orice acțiune efectuată, chiar și atunci când bea doar apă, nu face decât să consume energie. Este important ca energia consumată să fie una benefică pentru el, care să-i întărească energiile fundamentale.

– De ce ați ales să vă specializați atât în homeopatie, cât și în acupunctură?
– Cele două metode de tratament pot fi asemănate cu medicina internă și chirurgia. Homeopatia este asemenea medicinii interne, mai conservatoare. Acupunctura este mai agresivă, asemenea chirurgiei. Nu numai folosirea acelor, dar și tehnicile de sângerări sau shiatsu (derivat al presopuncturii) sunt menite să vindece diferit, la fel cum chirurgia se deosebește de tratamentul cu pastile al medicinii interne.

– Cât contează moralul în tratamentul unei afecțiuni?
– Este cel mai important, iar despre asta putem discuta toată ziua. Vrem, nu vrem, fără credință nu se poate. Spre exemplu, fiecare avem un serviciu și o fișă a postului ce definește rolul de angajat. Trebuie să te încadrezi în sarcinile acelei fișe, altfel vei deranja și vei fi înlăturat. Omul la naștere, act de care nu este responsabil, are o astfel de „fișă a postului”, cu numeroase atribuții, și numai împăcarea cu sine însuși poate să-i asigure o existență liniștită. Trebuie să privim problemele asemenea unui cadou, deoarece orice ni se întâmplă este o consecință a hotărârilor luate la un moment dat și atunci prin intermediul evenimentelor din viața noastră vedem de fapt cum suntem și avem posibilitatea de recalibrare a direcției pentru a îmbunătăți lucrurile. Astfel, o laudă, dar și o insultă pot fi considerate cadouri, fiindcă ne lasă să vedem ce am putea să facem mai departe.

– Cât contează alimentația în scopul însănătoșirii?
– Foarte mult, dar nu ar trebui analizată doar sub aspectul vitaminelor, proteinelor sau carbohidraților. Mai importantă este esența mâncărurilor, adică energia înmagazinată în fiecare produs. Un aliment este creat din energiile subtile ale solului și energiile subtile ale anotimpurilor, astfel alimentația ar trebui să fie în acord cu vremea de afară, dar și cu solul de unde provine acea persoană. Africanul, asiaticul sau europeanul se alimentează cu anumite produse specifice solului și anotimpurilor de pe acel continent. Eu când călătoresc mai cumpăr alimente nigeriene, precum cele din sămânță de dovleac, din manioc uscat sau prepar sosuri cu ingrediente specifice zonei în care m-am născut. Vrem sau nu, solul are energia proprie, iar energia solului european nu este aceeași cu cea a solului african, sud-american sau australian.

– Cum „împăcați” medicina convențională cu homeopatia?
– Să nu uităm că anatomia și fiziologia sunt ramuri ale medicinii alopate, cu ajutorul cărora un medic își poate da seama cu ce patologie are de-a face în cazul unui pacient. Prin abordarea homeopată sau holistică în loc să abordezi fizicul drept o consecință a spiritualului, abordezi spiritul pentru ca fizicul să fie vindecat. Din păcate, medicina convențională nu prea acceptă existența unui suflet, iar medicina holistă se bazează pe acest lucru.

– De ce are nevoie mai mult medicina românească în acest moment?
– În momentul de față există avantaje și dezavantaje. Medicina românească lucrează în condiții incredibil de dificile, iar acest lucru îl cunosc, fiindcă fac parte din sistem. Ne confruntăm cu lipsa de personal și lipsa de fonduri. Ți se cere să fii la curent cu ultimele noutăți, ceea ce este destul de greu la ora actuală, ținând cont că salariile sunt mici, iar informația costă destul de mult. Însă noi, medicii, ar trebui să ne străduim să împărtășim mult mai mult din cunoașterea noastră către tinerii medici în special, dar și către pacienți. Cred că problemele de comunicare sunt încă o consecință a vechiului sistem comunist, când omul și implicit pacientul nu prea contau. Însă sistemul s-a schimbat și trebuie să învățăm să comunicăm din ce în ce mai mult cu pacientul, deoarece acest lucru permite colaborarea acestuia, înțelegerea și adaptabilitatea, fiind totodată eliminate și suspiciunile, fiindcă acuzațiile care se nasc apar din cauza lipsei comunicării. Dacă pacientul este pus de la început în cunoștință de cauză, atunci posibilitatea de a acuza sau de a nu avea încredere în sistem este redusă.

Pentru cititoarele revistei Femeia, Dr. Nwabudike a dorit să transmită un mesaj privind rolul femeii în sănătate, medicină și nu numai 

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/-AmmGoXBrAk” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Doctor Lawrence Chukwudi Nwabudike poate fi contactat pe internet la rubrica – Cabinete, de pe site-ul www.homeopatie.ro, și pe Facebook: www.facebook.com/doctorlawrencechukwudinwabudike/

Foto & Video: www.cristiniculescu.com
Text: Cristi Niculescu

Comments

comments

Lasă un răspuns