Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > 6 sfaturi pentru a evita oboseala oculară și încordarea ochilor în fața computerului

6 sfaturi pentru a evita oboseala oculară și încordarea ochilor în fața computerului

oboseala oculara

Mulți oameni au observat că ochii lor sunt din ce în ce mai împovărați, din cauza petrecerii mult timp pe calculator sau în fața ecranelor electronice a altor dispozitive digitale. Și lipsa de odihnă îi face să fie predispuși la simptome precum: ochi uscați și obosiți, dureri de cap, încețoșarea vederii și altele.

Conform specialiștilor, ochii joacă un rol de avertizare timpurie pentru apariția simptomelor de oboseală sistemică. Prin urmare, când simțiți acea senzație de oboseală oculară, trebuie să faceți ceva pentru a vă relaxa și a reduce acest simptom deoarece, în caz contrar, el va produce oboseală în tot corpul, fapt ce va afecta sănătatea. Medicii spun că oboseala ochilor este produsă și de anumite probleme ale organismului, mai ales ale ficatului, rinichilor, splinei sau stomacului.

Iată care sunt principalele 6 sfaturi pentru a evita oboseala oculară și încordarea ochilor în fața computerului:

1. Poziționarea corectă a computerului

Pentru a preveni încordarea ochilor și oboseala ar fi indicat să așezați computerul corect, astfel încât ecranul său să fie mai departe de distanța normală de citire. Asta înseamnă că ecranul trebuie să fie la 50-60 cm distanță de ochi.

Specialiștii recomandă ca partea superioară a ecranului PC-ului să fie puțin sub nivelul ochilor. În acest fel, ochii nu vor fi încordați, se vor simți confortabil.

2. Exerciții oculare

Există câteva exerciții simple prin care puteți reduce oboseala oculară, puteți ameliora simptomele unor boli de ochi și puteți îmbunătăți starea generală de sănătate. Dintre acestea fac parte:

  • Exercițiile de schimbare a focalizării care reduc tensiunea oculară – Țineți un deget la câțiva cm distanță de un ochi, concentrați-vă privirea asupra lui, apoi îndepărtați-vă degetul de față și concentrați-vă privirea asupra unui obiect mai îndepărtat, iar apoi asupra degetului. Apropiați-vă degetul de ochi și concentrați-vă atenția asupra lui, iar apoi asupra altor obiecte din jur. Repetați de 3 ori.
  • Mișcarea ochilor – Închideți ochii, mișcați ochii în sus și în jos, repetați de 3 ori. Mișcați ochii spre stânga și spre dreapta, repetați de 3 ori.

Astfel de exerciții oculare sunt deosebit de utile pentru oamenii care suferă de oboseală digitală a ochilor, sau care simt un disconfort ocular creat de utilizarea îndelungată a computerului.

Specialiștii spun că exercițiile oculare pot ajuta în cazuri de miopie, dislexie, defect de câmp vizual, strabism, nistagmus, disfuncție adaptivă, ambliopie, dificultăți de învățare, rău de mișcare.

3. Pauza de lucru

Experții recomandă o pauză la fiecare 30-40 de minute de lucru încontinuu în fața calculatorului. Pauza este necesară pentru a lăsa ochii să se odihnească și să se relaxeze. În pauză, este recomandat să clipiți în mod repetat, de cel puțin 20 de ori – metodă care va ameliora oboseala.

4. Folosirea unei lumini adecvate

Mediul în care lucrați pe calculator trebuie iluminat corespunzător. Sunt recomandate becurile cu LED-uri sau becurile de intensitate redusă. Dacă lumina este prea puternică, poate să apară oboseala oculară. În acest caz, este indicată reducerea reflexiei luminilor și a strălucirii suprafeței ecranului.

Poziționarea computerului trebuie să fie făcută astfel încât ferestrele să fie pe părțile laterale și nu în spate sau în față. De asemenea, trebuie să ștergeți în mod frecvent ecranul computerului, pentru a menține suprafața curată și astfel  veți spori vizibilitatea.

oboseala oculara

5. Protejarea ochilor de lumina albastră

Prea multă lumină UV sau din spectrul albastru-violet poate produce daune ochilor. Luați în considerare și purtarea de ochelari pentru calculator, prescriși de un specialist, mai ales dacă aveți obiceiul de a sta multe ore pe aceste dispozitive digitale, în fiecare zi.

6. Odihniți-vă ochii

O altă cauză a oboselii oculare este lucrul pe calculator, fără pauze. Oboseala se poate datora focalizării constante pe ecran. Specialiștii spun că este esențial să faceți pauze dese, la fiecare 20 de minute de stat la calculator. Este vorba despre regula 20-20-20, care reduce oboseala și relaxează mușchii ochilor (folosiți la concentrarea asupra ecranului PC-ului). Se face pauză timp de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute de privit la ecranul calculatorului, timp în care se clipește de 20 de ori și se privește un obiect la o distanță de 6 m.

Clipitul previne uscăciunea și iritarea ochilor și deci este important pentru persoanele care stau mult timp la calculator.

 

 

Sursă: PROMOdesk

Sursă foto: pixabay, pexels

Comments

comments

One thought on “6 sfaturi pentru a evita oboseala oculară și încordarea ochilor în fața computerului

Lasă un răspuns