Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ochii, oglinda sănătății

Ochii, oglinda sănătății

Ochii sunt o poartă către suflet, dar și un reper important pentru starea organismului. Probleme mai mici sau mai mari pot fi citite în ochi, însă toate sunt rezolvabile dacă le tratezi din vreme.

Ochii cu urcior

Umflătura roșiatică ce-ți apare frecvent pe pleoapă se numește în termeni medicali orjelet. Este o infecție a unei glande sebacee de la baza genelor, apărută cel mai probabil după ce ți-ai frecat pleoapa cu mâna murdară ori ai dus mâna de la nas la ochi, înlesnind transferul bacterian. Chiar dacă te deranjează, nu umbla la el. Se vindecă în maximum o săptămână dacă folosești unguent cu antibiotic și aplici comprese calde timp 10-15 minute, de trei ori pe zi, pentru câteva zile. Desele infecții bacteriene sunt semnul unui sistem imunitar slăbit. N-ar fi rău să ții o cură de energi­zare cu multivitamine.

Ochii galbeni

Petele galbene ce apar pe partea albă a ochiului sunt un indiciu că nivelul colesterolului este ridicat. La un simplu control oftalmologic, specialistul examinează ochiul și îți spune, fără a vedea rezultatele vreunei analize, că grăsimile de pe artere sunt peste medie. Acestor puncte galbene li se spune și pungi de colesterol. Problema nu este gravă și nu provoacă tulburări de vedere sau dureri. Remediezi situația dacă introduci în alimentație mai multe fibre din fructe, legume și cereale integrale, precum și grăsimi bune tip omega 3 și 6. De asemenea, taie din zaharuri, grăsimile trans și produsele procesate. Ochii cu tentă gălbuie trimit și către o afecțiune hepatică, dar te lămurești exact doar în urma unor investigații: analize de sânge, ecografie abdominală.

Ochii uscați

Nu-i așa că îți simți ochii mai uscați cel mai des în a doua parte a zilei? În acest caz, ți-a venit de hac munca peste program la computer. Dacă te și dor pleoapele, ai vederea încețoșată și te cuprinde senzația de oboseală, e și mai limpede că ai de-a face cu efectele supraexpunerii la… pixeli. Din păcate, pe măsură ce anii trec, ochii își pierd din agerimea cu care produc lacrimile, fapt ce sporește senzația de jenă și disconfortul. Efectele sunt și mai supărătoare dacă porți ochelari sau lentile. Soluțiile sunt mai multe: dacă lacrimile artificiale nu sunt de ajutor, e momentul să te dotezi cu ochelari cu lentile antireflex, să instalezi niște margini laterale la monitor sau să reglezi contrastul ecranului pentru a reduce din luminozitate și din tonurile de gri. La fel de importante sunt postura adecvată față de ecran și pauzele potrivit regulii 20-20-20: la fiecare 20 de minute, clipește de 20 de ori, apoi privește 20 de secunde un obiect aflat la distanță. Ochii uscați pot fi și un simptom al problemelor endocrine.

Ochii umezi

Lacrimile sunt alcătuite din apă, uleiuri și anticorpi, fiind de fapt o funcție normală a ochiului; acestea îl lubrifiază, ajutând astfel la îndepărtarea corpurilor străini și protejând corneea de rănire. Când canalul lacrimal este blocat, se apare lăcrimarea excesivă, semn al unei afecțiuni oculare. Cele mai frecvente sunt provocate de infecția conjunctivei, precum și de alergii, praf, vânt puternic, corpi străini, răceli. Lăcrimarea este însoțită de mâncărime, strănut, durere. Paradoxal, ochii prea umezi sunt de fapt ochi extrem de uscați care produc lacrimi în exces pentru a-i lubrifia optim. Adesea, problema dispare de la sine fără tratament sau doar cu picături oculare, dar se impune vizita la medic dacă se cronicizează și apar simptome ca tulburări de vedere, sângerare, durere severă, roșeață, dureri de cap. Ochii umezi sunt și semnul unei infecții a urechii, sinuzitei sau al unor disfuncții tiroidiene.

Ochii roșii

Dacă nu e vorba de ceva ce ți-a intrat în ochi și ai frecat mult până ai iritat zona, sigur roșeața este semnul unei alergii, mai ales dacă e acompaniată de episoade de strănut, nas înfundat și tuse. De vină sunt de obicei polenul, praful sau părul animalului de companie. Dacă nu te știi sensibilă la acești alergeni, ar putea fi compușii din picăturile de ochi pe care le folosești pentru senzația de ochi uscați ori un ingredient cosmetic. Remediul rapid este să eviți alergenul care îți creează probleme și să iei un antihistaminic, la recomandarea medicului. Nu folosi în exces picături oftalmice fiindcă, în timp, agravează problema. Roșeața, durerea și inflamația mai pot fi simptome pentru boli reumatice ori tulburări ale tiroidei.

Citește și:

Ce spune grupa de sange despre sanatatea ta

Solutii simple care scad tensiunea arteriala

5 pasi pentru detoxifiere totala

Articol preluat din ediția de mai 2016 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns