Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Orice bubita trebuie tratata cu seriozitate. Interviu cu dr. Mihaela Leventer

Orice bubita trebuie tratata cu seriozitate. Interviu cu dr. Mihaela Leventer

Avem tendința să ignorăm micile probleme dermatologice, așteptând să treacă de la sine, fără să le considerăm serioase ori periculoase. Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, Clinica Dr. Leventer Centre (www.drleventercentre.com), ne-a răspuns la câteva întrebări pentru a ne ajuta să conștientizăm că neplăcerile din această sferă nu ne afectează doar frumusețea, ci și sănătatea.

Oamenii au tendința să ignore problemele pielii sau, în orice caz, să nu le trateze cu suficientă seriozitate, dacă nu le cauzează mult disconfort. Se întâmplă frecvent să vină la cabinet pacienți cu afecțiuni grave, care au ajuns să fie grave tocmai pentru că nu s-a intervenit la timp?

Cancerele de piele se dezvoltă la vedere şi, cu toate acestea, sunt ignorate în fazele de debut pentru că nu produc durere sau alte inconveniente. Pacienţii ajung la medic adesea cu tumori avansate, recidivante sau mutilante. Este cea mai frecventă situaţie cu care ne confruntăm.

Cum recunoaștem o leziune cu potențial periculos? La ce să fim atenți?

Orice bubiţă care nu dă semne de vindecare spontană în decursul unei luni trebuie să ducă pacientul la medic. Orice aşa-zisă aluniţă care îşi modifică aspectul, culoarea, forma, dimensiunea sau apare din senin după vârsta de 40 de ani trebuie considerată suspectă şi trebuie văzută de specialistul dermatolog.

Dar lipoamele de grăsime trebuie eliminate chirurgical? Prezintă ele vreun risc, în afară de aspectul inestetic?

Lipoamele sunt tumori benigne care cresc treptat în dimensiune. Ele se operează dacă tendinţa la creştere este vizibilă şi dacă devin dureroase.

Dacă nu avem niciun simptom, este totuși necesar din când în când un control dermatologic?

Un control pentru sănătatea pielii făcut anual este bine-venit.

Pentru cei care se sperie de durere: sunt astăzi mai ușor de tratat anumite afecțiuni ale pielii decât pe vremuri?

Pacienţii speriaţi de durere pot să folosească o cremă anestezică aplicată în prealabil pe zona care urmează să fie tratată. Sunt şi proceduri de tratament care pot fi tolerate fără anestezie, dintre ele cauterizarea negilor (verucilor) cu azot lichid, chiuretarea keratozelor seboreice sau actinice, îndepărtarea papiloamelor prin excizie shave etc.

Mulți părinți ignoră acneea adolescenților, pe motiv că e urmarea schimbărilor hormonale și că va trece odată cu vârsta. Când știm că este vorba de mai mult decât de un simplu coș?

Acneea trebuie tratată de la bun început, chiar dacă este vorba de câteva coşuri izolate. Cremele antiacneice ajută şi la prevenirea instalării formelor de acnee gravă. Tratamentele de cosmetică procedurală sau cu lumină fotodinamică ajută la controlul erupţiei minimale.

Dermatita atopică este tot mai frecventă. Există greșeli pe care le fac părinții în îngrijirea copiilor care duc la o sensibilitate a pielii? O putem preveni?

Dermatita atopică este declanşată şi întreţinută de multe ori de spălarea repetată, utilizarea detergenţilor şi lipsa emolierii pielii. Utilizarea săpunurilor pentru atopie şi a cremelor speciale întârzie apariţia simptomelor de atopie.

Ce părere aveți despre epilarea cu laser?

Epilarea laser sau cu aparate IPL este foarte eficientă. Ea reduce pilozitatea pe zona tratată dacă şedinţele se fac în funcţie de ciclurile de dezvoltare ale firelor de păr şi se utilizează parametrii potriviţi. Pericolul apare când cel care utilizează aparatele nu adapteză parametrii la culoarea pielii şi a părului, precum şi la densitatea firelor de păr. Pielea bronzată se poate arde la acest tip de epilare şi de aici riscul de cicatrice.

Cum ar trebui să arate rutina zilnică de îngrijire a unei femei? Greșim dacă aplicăm produse antirid prea devreme sau, dimpotrivă, prea târziu sau deloc?

Curăţarea tenului prin demachiere şi hidratarea pielii sunt cele mai importante gesturi de îngrijire cutanată. Cremele-tratament trebuie alese în funcţie de vârstă, textura pielii şi obiectivele de atins.

♥ ALIMENTAŢIA ECHILIBRATĂ, SĂNĂTOASĂ, BOGATĂ ÎN VITAMINE, MINERALE, AMINOACIZI ESTE BENEFICĂ PIELII. DIETELE RESTRICTIVE INFLUENŢEAZĂ NEGATIV ASPECTUL PIELII, AL PĂRULUI ŞI UNGHIILOR.

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi, nr.12/2019
Text: Andreea Cohuț.
Sursa foto: 123RF; PR

 

Comments

comments

Lasă un răspuns