Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > (P) Clinica inimii fericite

(P) Clinica inimii fericite

Când bate prea repede sau neregulat, ne transmite suferința ei. Doctorul inimii, Nicoleta Calomfirescu, medic primar cardiolog și doctor în medicină, ne dezvăluie câteva dintre secretele sale.

Cine a zis că nu există un perpetuum mobile? O pompă formată din mușchi, irigați de coronare și organizată în patru cămăruțe este această minune a lumii. Inima începe să bată de la șase săptămâni de sarcină și nu se oprește toată viața. Bătăile ei înseamnă viață. Și, așa cum ea poate avea suișuri și coborâșuri, zile însorite și mohorâte, la fel poate avea și inima.

Dr. Nicoleta Calomfirescu este un cardiolog îndrăgostit de inimi, le cunoaște secretele, le aduce alinare, dar cel mai mult își dorește să le prevină orice sufe­rință și să le știe sănătoase. Și din acest motiv crede că informarea poate salva vieți mai mult decât o operație pe cord deschis. Motiv pentru care a fost și ambasador și sponsor al proiectului „Clasic e fantastic“, voluntar pentru Asociația Valentina și s-a implicat în campania „Are copilul tău un stil de viață sănătos?“, pentru a educa părinții. În prag de an nou, ne aduce în dar câteva informații utile pentru inima noastră, trăgând semnale de alarmă și demolând câteva mituri.

Foarte mulți oameni nu știu că au probleme cu inima și ce semnale ale ei ar trebui să îi trimită urgent la doctor.

Ne alarmăm doar când ne doare sau când avem palpitații. Abia atunci ne prezentăm de urgență la medic sau la spital. Însă este mai înțelept s-o evaluăm periodic, anual, prin vizite la medicul cardiolog pentru a face examene de screening, de tipul ECG, consult cardiologic, analize pentru glicemie și grăsimile din sânge, iar acolo unde este cazul, și ecocardiografie.

Ce investigații putem face într-un cabinet și când e necesar să mergem la spital?

Doar urgențele medicale, cazurile grave și situațiile care necesită diagnostic intervențional de tip coronarografie impun o internare în spital. Toate celelalte investigații cardiologice (ecografii de cord și/sau vase, teste EKG de efort, holter ECG pentru monitorizarea ritmului cardiac) se pot efectua în cabinete. În special monitorizarea ambula­torie a tensiunii arteriale, montarea holterului TA, pentru a vedea activitatea inimii în viața de zi cu zi. Toate aceste investigații sunt disponibile și în cabinetul meu.

Cum prevenim bolile de inimă?

Cercetarea medicală din ultimii 30-40 ani a dus la crearea medicinei bazate pe dovezi științifice. Astfel încât noi, medicii, identificăm anumite afecțiuni și recomandăm tratamentul pe baza ghidurilor de practică medicală. Astfel, au fost identificați câțiva factori de risc major în declanșarea cardiopatiei ischemice, respectiv a infarctului de miocard: fumatul, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, creșterea colesterolului. Prevenția înseamnă un bun control al acestor factori de risc.

Este importantă comunicarea dintre medic și pacient?

O bună comunicare este foarte importantă și poate duce la realizarea alianței terapeutice între medic și pacient, care are drept obiectiv menți­nerea stării de sănătate a pacientului. Disconfortul, boala, trebuie să fie un element punctual, nu o stare permanentă. Cu ajutorul medicului, poți învăța să-ți monitorizezi singur anumiți parametri. ca tensiunea, glicemia, activitatea fizică zilnică.

Ce părere aveți despre Doctor Google?

Internetul ne poate fi de ajutor dacă știm unde să căutăm infor­mații medicale certificate, de calitate, cum puteți găsi pe www.cardioconsult.ro.

Sunt femeile mai predispuse la infarct?

Femeile fac infarct și/sau accident vascular cerebral cu 10 ani mai târziu decât bărbații, în jurul vârstei de 65 de ani. Sunt însă afecțiuni pe care le pot dezvolta de la vârste tinere și care cresc riscul de a face o boală severă de inimă mai devreme.

Care sunt acestea?

De exemplu, femeile care fac tensiune în sarcină au șanse mari să rămână hipertensive sau să dezvolte hipertensiune începând cu vârsta de 40 de ani. De aceea e bine ca femeile să-și monitorizeze tensiunea în sarcină indiferent de vârstă și, dacă valorile sunt peste 135/85 mmHg, să se prezinte la medicul cardiolog. De asemenea, femeile care rămân însărcinate la vârste înaintate și cele care urmează tratamente de fertilizare au un risc mai mare să facă hipertensiune.

Kilogramele în plus sunt periculoase?

Femeile cu multe kilograme în plus pot dezvolta diabet și/sau hipertensiune arterială de la vârste tinere. Dacă aveți circumferința taliei, măsurată la nivelul crestelor iliace (șolduri), peste 80 cm, este bine să vă verificați glicemia, colesterolul și să vă urmăriți cu regularitate tensiunea. Greutatea, tensiunea și glicemia crescute constituie o triadă ce poartă denumirea de sindrom metabolic. Este rezultatul unui stil de viață nesănătos al zilelor noastre. Dincolo de medicație, schimbarea stilului de viață este foarte importantă.

Inima doare?

Da, atunci când vasele care o irigă, coronarele, sunt înfundate într-o proporție mai mare sau mai mică și/sau se produce un spasm pe aceste vase. Această situație din urmă este des întâlnită la femei în jurul vârstei de 40 de ani și se numește angină Printzmetal sau angină cu orar fix. Relativ la ore fixe, se instalează durerea la nivelul sternului, iar ea apare din cauza stresului. De cele mai multe ori, femeile au coronare normale sau cu mici plăci, dar, pentru a clarifica acest aspect, e necesară o vizită la cardiolog.

Palpitațiile sunt un simptom al afecțiunilor cardiace?

De cele mai multe ori, un atac de panică mimează foarte bine o afecțiune cardiacă. Inima pare s-o ia complet din loc, nu mai avem aer și ne temem de un infarct iminent. Este reacția firească a inimii în fața unei situații pe care creierul nostru o identifică drept pericol. Poate fi doar un atac de panică, dar și o afecțiune cardiacă. Vizita la medicul cardiolog este obligatorie pentru a exclude o afecțiune a inimii.

Cum influențează fumatul sănătatea inimii?

La 30-40 de ani, femeile au un risc ceva mai mic de infarct decât bărbații, pentru că sunt protejate de estrogeni. Însă fumatul îmbătrânește vasele cu zece ani și, odată cu intrarea la menopauză, când estrogenii scad, riscul de a face un infarct crește foarte mult la cele care fumează.

Dacă dormim pe stânga, afectăm activitatea inimii?

Nu, este doar un mit, inima este protejată de cutia toracică. Se întâmplă să apară amorțeli la nivelul degetelor și mulți le leagă de afecțiuni ale inimii, însă ele sunt cauzate de presiunea articulației sau de coloana cervicală.

Iarna afectează funcționarea inimii?

Pe durata iernii, mai ales când temperaturile sunt mult scăzute sub 0⁰C, vasoconstricția la nivelul vaselor inimii este mai puternică și atunci poate apărea spasmul pe coronare. Senza­țiile de sufocare, apăsare, durere în piept atunci când ieșim iarna din casă și venim în contact cu aerul rece trebuie să ne conducă la cardiolog. Aveți grijă de voi zi de zi: mâncați sănătos, faceți mișcare, râdeți, mergeți la controale periodice și inima vă va fi un partener de nădejde în călătoria vieții!

Inima bate de 86.400 de ori pe zi.

 

Clinica PROXIMA

Bdul Dacia nr. 118, ap. 2, sector 2, București.
Tel. 031 402 25 20, 0745 964328;
www.clinicaproxima.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns