Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > (P) Depresia, o afecțiune ce nu trebuie trecută cu vederea

(P) Depresia, o afecțiune ce nu trebuie trecută cu vederea

depresie

Depresia este o tulburare a dispoziției și afectează un număr mare de persoane la nivel mondial. Este caracterizată de stări lungi de tristețe apăsătoare și de lipsa interesului față de ceea ce se întâmplă în jur, influențând considerabil calitatea vieții persoanei suferinde.

Factori care pot declanșa depresia

Majoritatea oamenilor sunt dispuși la depresie, însă unele persoane prezintă un risc crescut datorită anumitor factori. Dintre aceștia se pot menționa:

 • Evenimentele traumatice, cum ar fi doliul, divorțul, problemele financiare sau relațiile defectuoase;
 • Personalitatea, unele persoane neputându-se adapta ușor la situațiile stresante;
 • Anumite medicamente, cum ar fi narcoticele sau steroizii;
 • Consumul de droguri și alcool;
 • Afecțiunile severe, precum diabetul sau cancerul;
 • Un istoric de abuz sexual sau fizic în copilărie;
 • Anumite condiții medicale, cum ar fi anemia sau afecțiunile tiroidiene.

Principalele simptome ale depresiei

Depresia este o problemă gravă, ce nu trebuie trecută cu vederea. Poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex și are un impact major asupra celui ce o trăiește.

Deseori, această afecțiune poate pune viața bolnavului în pericol, acesta necesitând ajutorul celor din jur, în cel mai scurt timp.

Astfel, este important să se cunoască semnele bolii, pentru a se putea apela în timp util la ajutor specializat. Principalele simptome sunt:

 • Tristețea accentuată și/sau lipsa de speranță;
 • Pierderea interesului sau a plăcerii pentru activitățile de zi cu zi;
 • Pierderea sau luarea în greutate;
 • Creșterea sau diminuarea nevoii de somn;
 • Senzația de oboseală permanentă;
 • Sentimente de vinovăție sau de devalorizare;
 • Gânduri recurente de moarte sau de suicid.

Tratamentul depresiei – îmbinarea terapiei medicamentoase cu psihoterapia

Tratamentul depresiei are, de regulă, obiective precum:

 • Reducerea simptomelor depresive;
 • Obținerea unei recuperări psihiatrice cât mai bune;
 • Prevenirea (reapariției) stărilor depresive;
 • Inițierea unor schimbări durabile în stilul de viață.

Fiind extrem de complex, cuprinde atât o abordarea psihoterapeutică, cât și o abordare medicamentoasă. În cele mai multe cazuri acestea trebuie îmbinate astfel încât să se obțină rezultatele scontate, dar sunt și pacienți care răspund bine doar la unul dintre aceste două tipuri de tratamente.

De exemplu, multe persoane înving depresia cu ajutorul psihoterapiei, în special datorită faptului că factorul uman are un rol deosebit de important în tratarea afecțiunii.

Este recomandat ca tratamentul psihoterapeutic să fie întărit de susținerea celor dragi, aceștia fiind sprijinul principal al persoanei care suferă de depresie, iar înțelegerea pe care ei o au față de întreaga situație poate grăbi procesul de vindecare.

Ce este psihoterapia și cum ajută în tratarea depresiei

Psihoterapia este o metodă psihologică care are ca scop tratarea sănătății mintale, emoționale și a unor afecțiuni psihiatrice, prin determinarea stărilor și ajutarea pacientului să se înțeleagă mai bine.

Depresia poate fi abordată psihoterapeutic prin intermediul terapiilor de scurtă durată, cum ar fi terapia cognitivă sau cea comportamentală, sau prin terapii de orientare psihanalitică sau terapii familiale. Tipul de terapie este ales în funcție de nevoile fiecărui pacient, putându-se astfel vorbi de un tratament personalizat.

Polaris Medical – un refugiu pentru cei ce doresc să se regăsească

Polaris Medical este un spital modern, localizat în inima județului Cluj, într-un cadru natural unic de o frumusețe aparte, de aproximativ 58.000 de metri pătrați. Acesta dispune de o bază de tratament foarte bine dotată astfel încât să ofere pacienților o recuperare rapidă și ușoară.

Schemele de tratament pentru depresie sunt dezvoltate și aplicate astfel încât să răspundă nevoilor fizice și psihice ale fiecărui pacient în parte, principalul obiectiv fiind de a oferi tuturor șanse reale de recuperare și de reintegrare rapidă în familie și în societate.

Echipa Polaris Medical consideră că cele mai bune rezultate în ceea ce privește tratarea depresiei se obțin în cadrul unor abordări complexe, multidisciplinare și personalizate, considerând că factorul uman joacă un rol deosebit de important în întregul proces. Astfel, pacienții vor găsi în acest centru de recuperare specialiști care se vor ocupa cu atenție și profesionalism de problemele lor, de la psihiatri și medici de reabilitare medicală, la neurologi și cardiologi, cu vastă experiență în domeniu.

De asemenea, nu doar medicii, ci întreg personalul spitalului este blând și dedicat, contribuind la crearea unui cadru armonios unde orice persoană care suferă de depresie poate învăța să zâmbească din nou, poate găsi înțelegerea necesară și poate recâștiga pofta de viață.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns