Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > (P) Recuperare post AVC cu ajutorul tehnologiei robotizate și a realității virtuale, la cel mai mare spital de recuperare din România

(P) Recuperare post AVC cu ajutorul tehnologiei robotizate și a realității virtuale, la cel mai mare spital de recuperare din România

accident vascular cerebral

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) are ca efect, în cele mai multe cazuri, instalarea unui deficit neurologic ce presupune pierderea controlului motor, dificultatea de a vorbi și apariția unor tulburări cognitive și senzoriale. Studiile arată că 40% dintre cei care suferă un AVC nu se recuperează suficient, rămânând cu deficienţe majore, astfel că au nevoie de servicii de recuperare specializate.

Mai mult decât atât, începerea exercițiilor și a procedurilor de recuperare se impune imediat, astfel încât șansele ca pacientul să-și recapete cât mai mult din funcțiile cerebrale afectate, sau chiar să se recupereze complet, să fie cât mai mari.

Iar pentru ca tot acest proces să se deruleze în mod corect și eficient, apelarea la personal specializat este mai mult decât necesară.

Polaris Medical este cel mai mare spital privat de recuperare din România și oferă, pentru pacienții care au suferit un accident vascular cerebral, servicii complete pentru recuperarea post AVC:

 • plan personalizat și adaptat nevoilor individuale ale fiecărui pacient;
 • abordare multidisciplinară – astfel încât schema terapeutică să acopere tot ce presupune recuperarea neuromotorie și post traumatică;
 • echipă specializată formată din neurolog, medic specialist în recuperare medicală, psihiatru, cardiolog, specialist în imagistică medicală, kinetoterapeut, psiholog, logoped, nutriţionist şi terapist ocupaţional;
 • terapie robotizată.

Beneficiile terapiei robotizate în recuperarea post AVC

La Polaris Medical, programul de recuperare medicală post AVC este adaptat fiecărei faze existente în asemenea cazuri: faza subacută și faza cronică.

Astfel, fiecare plan de recuperare cuprinde procedurile clasice, și anume cele de kinetoterapie, electroterapie, masaj medical, hidroterapie, terapie ocupațională și ortezare.

Pe lângă toate acestea, însă, Polaris Medical le asigură pacienților și posibilitatea de a beneficia de avantajele terapiei robotizate – tehnologie oferită de medicina modernă, alături de terapia realizată cu ajutorul realității virtuale.

 

Terapia robotizată se realizează prin folosirea unui aparat denumit Lokomat care asigură susținerea parțială sau totală a greutății corpului în timpul exersării mersului pe banda rulantă. De asemenea, sistemul exoscheleton – pe care este bazat Lokomatul – permite mobilizarea membrelor inferioare și efectuarea unor mișcări de rotație a pelvisului, cu rol în activarea echilibrului.

Care sunt principalele avantaje ale terapiei robotizate cu ajutorul aparatului Lokomat:

 • Pacientul poate exersa un mers cât mai asemănător celui fiziologic.
 • Antrenamentul este mult mai ușor de efectuat decât cel clasic, chiar și pe o perioadă de lungă durată, cu creșteri ale intensității exercițiilor.
 • Terapeutul are posibilitatea de a urmări performanța pacientului în ansamblul ei, fiind eliberat de munca fizică specifică exercițiilor clasice de recuperare și poate interveni doar atunci când este cazul.

Alte beneficii pe care le asigură terapia robotizată în recuperarea post AVC:

 • Antrenamentul poate fi început cât mai devreme după accidentul vascular suferit, fiind foarte bine tolerat și oferind rezultate mult mai bune pentru pacienții aflați în primele 3 luni de la AVC.
 • Utilizată în paralel cu fizioterapia clasică, terapia robotizată crește șansele de recuperare ale mersului – lucru dovedit de cazuri clinice studiate îndeaproape de specialiștii de elită din domeniul recuperării medicale.
 • Exercițiile sunt adaptate capacității funcționale a pacientului, intensitatea lor fiind modificată de fiecare dată când evoluția acestuia impune acest lucru pentru a crește performanța antrenamentului.
 • Tehnologia utilizată facilitează înregistrarea mai multor parametri și urmărirea dinamicii lor, favorizând cuantificarea rezultatelor.
 • Contribuie substanțial la perfecționarea unor caracteristici deosebit de importante în mers și în redobândirea echilibrului: viteza, anduranța, lungimea și simetria pasului, mișcările bazinului etc.
 • În combinație cu realitatea virtuală, terapia robotizată stimulează participarea activă a pacientului și contribuie semnificativ la motivarea acestuia și la implicarea lui în întregul proces de recuperare.

Polaris Medical – ce anume îl face să fie cel mai mare și mai modern spital de recuperare din România?

Spitalul de Recuperare Polaris Medical este situat în judeţul Cluj și este cel mai mare spital privat de recuperare din România. Clinica este structurată pe cinci nivele şi deține peste 180 de paturi pentru spitalizare, precum și un restaurant, o cafeterie, un coafor și o sală multifuncţională.

De asemenea, fiind construit într-un cadru natural unic, Polaris Medical le permite pacienţilor să-şi petreacă timpul în aer liber, inclusiv pentru a efectua trasee de mers în cadrul programelor de recuperare.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns