Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Paharul cu vin roșu, porția de sănătate… cu măsură!

Paharul cu vin roșu, porția de sănătate… cu măsură!

Licoare ancestrală, a cărei istorie se împletește cu însăși evoluția civilizației umane, vinul este iubit și apreciat pe tot globul.

Oricât ar fi încercat antropologii să afle, prea multe nu se cunosc despre timpurile când vița-de-vie a început să fie cultivată cu scopul de a produce din fructele ei vin. Unii susțin că „domesticirea“ viței-de-vie ar fi avut loc undeva pe tărâmurile actualei republici Georgia, în zona munților Caucaz. Ce știm cu siguranță este că vinul are un important rol biblic, este folosit în ritualurile religioase creștine, spunându-se despre el că simbolizează sângele Domnului, iar grecii și romanii îl consumau din belșug la banchetele pe care obișnuiau să le organizeze. De-atunci până în zilele noastre, vinul a continuat să inspire, să bucure, dar și să tulbure mințile omului. În ultima vreme, cercetătorii și-au îndreptat serios atenția asupra acestei băuturi, încercând să descopere dacă în spatele efectului său euforic se găsesc și ceva proprietăți medicinale. Ce au descoperit, te lăsăm să afli în rândurile ce urmează.

Cum ajută sănătatea

Se știe de ceva timp despre vinul roșu că ar avea o mulțime de proprietăți terapeutice datorită, mai ales, antioxidanților din compoziția sa. Cu toate acestea, mulți medici se feresc să îi îndrume pe pacienți să bea în fiecare zi vin de teama efectelor dezastruoase pe care le-ar avea asupra calității vieții un consum mai mare. Totuși, care sunt beneficiile vinului roșu pentru sănătate?

Este bun pentru inimă – resveratrolul, un polifenol care se găsește din belșug în boabele de strugure, are rolul de a menține elasticitatea vaselor de sânge. Reduce densitatea colesterolului rău din sânge, fapt ce împiedică blocarea vaselor prin care circulă lichidul vital. Nu degeaba, în 1992, cercetătorii de la Universitatea Harvard din SUA au introdus consumul moderat de vin roșu pe lista celor opt metode sigure de a reduce riscul apariției bolilor coronariene.

Previne anumite boli neurologice – este vorba de Alzheimer și Parkinson, afecțiuni care afectează tot mai multe persoane vârstnice. „Vinovat“ este tot resveratrolul, antioxidant care apără celulele nervoase de atacul radicalilor liberi. Se pare că riscul de declin cerebral al celor care consumă vin roșu cu moderație scade cu 23% față de al celor care nu beau deloc.

Ține glicemia sub control – un studiu efectuat în Statele Unite, publicat de revista Nutrition, vine cu rezultate îmbucurătoare nu doar pentru iubitorii de vin roșu, ci și pentru diabetici. Bunăoară, unei părți din voluntari i s-au administrat suplimente cu resveratrol vreme de trei luni. Spre deosebire de cei care nu au luat astfel de preparate, acești participanți la studiu au avut un nivel mult mai mic al glicemiei în sânge pe toată perioada studiului. Se pare că antioxidantul-minune stimulează secreția de insulină sau activează în organism o proteină care ajută la reglarea nivelului glicemic.

Vinul și sarcina

Una dintre cele mai importante recomandări ale medicului pentru femeile însărcinate este să nu consume alcool de-a lungul celor nouă luni. Totuși, nimeni nu știe cu certitudine dacă un pahar cu vin de calitate consumat ocazional dăunează în vreun fel dezvoltării fătului. Ceea ce știm cu siguranță este că o cantitate mare de alcool îngurgitată periodic în decursul sarcinii duce la apariția unor defecte fizice și cerebrale.

Contraindicații și măsuri speciale

Alcoolul creează dependență, așa că moderația este importantă. În plus, o cantitate prea mare îngurgitată perio-dic duce la creșterea trigriceridelor și la afectarea ficatului,  la instalarea unei stări de anxietate și depresie, la apariția unor anumite tipuri de cancer ori a afecțiunilor cardiovasculare. Cei care au probleme cu inima sunt obligați să evite alcoolul.

O licoare energizantă

Cine nu știe cât de minunată este o cană cu vin fiert într-o zi rece de iarnă a pierdut ocazia de a se bucura de una dintre micile plăceri… vinovate ale vieții. Are puterea de a da un strop de energie și căldură celor care se simt amorțiți de frig. Rețetele după care se poate pregăti sunt numeroase, în funcție de imaginația fiecăruia, cu portocale, felii de măr sau alte ingrediente speciale. Important este ca vinul să fie roșu, iar din preparatul final să nu lipsească îndulcitorul (miere, zahăr brut), scorțișoara și cuișoarele.

Atenție la produsele contrafăcute!

Deși țara noastră este un producător important de vinuri de calitate, cel puțin în Europa, în magazinele din România se găsesc multe produse contrafăcute sau de calitate îndoielnică. Statisticile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că romînii consumă în jur de 100.000 de vagoane de vin pe an, în condițiile în care un vagon este echivalentul a 10.000 de litri. Din păcate, mai bine de jumătate din cantitate o reprezintă vinul contrafăcut, care pune în pericol sănătatea consumatorilor deoarece conține substanțe nocive, așa cum sunt coloranții sintetici. Singura diferență, pentru ochiul unui necunoscător, între un produs fals și unul veritabil este prețul sau ambalajul. Dacă vinul este ieftin sau vândut în sticle de plastic, e clar că avem de-a face cu o băutură contrafăcută!

Articol preluat din ediția de februarie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Georgiana Dobrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns