Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Pana la peste 100 si inapoi

Pana la peste 100 si inapoi

 

Cu hainele nu mă obişnuiam. Încă mă duceam la raionul cu haine mari, şi prietena mea cea mai bună îmi spunea: hei, Teo, treci la S!

Teodora, 27 de ani
Greutate iniţială: 106 kg
Greutate actuală: 58 kg

Teodora nu a fost niciodată un copil slab. Însă problemele cele mai mari cu greutatea au început spre sfârşitul liceului. Pe fondul unor probleme mai vechi cu glanda tiroidă, a început să se îngraşe aproape 10-15 kilograme pe an. „Nu eram deloc complexată de greutatea mea. Aveam şi am foarte mulţi prieteni şi asta nu era o problemă. Voiam să slăbesc strict pentru sănătate, pentru că eram conştientă că, înaintând în vârstă, apăreau probleme cu grăsimile din organism.“ Cea care a avut un rol foarte important în tot procesul de schimbare al Teodorei a fost mama ei, care aflase de acest tip de operaţie de la o colegă de serviciu care se operase şi pe care nu o mai recunoscuse atunci când s-a întors din concediu. „Am fost captivată. Am citit pe internet după ce mi-a povestit mama şi tot cu ea am fost şi la seminar. Am avut foarte multă încredere de la început. Am simţit că e pentru mine chestia asta şi nu mi-a fost deloc frică“, îşi aminteşte Teodora.

Imagine nouă, garderobă nouă

Operaţia a fost un succes, dar ce a urmat este de-a dreptul amuzant. „Cu hainele a fost drăguţ. Nu mă obişnuiam. Încă mă duceam la raionul cu haine mari şi prietena mea cea mai bună îmi spunea: «Hei, Teo, treci la S». La maximum o lună şi jumătate, trebuia să îmi schimb hainele.“ „Cam cât ai investit în noua garderobă?“, am întrebat-o. „3.000 de euro. Nu ştiu… mult“, mi-a răspuns după ce s-a gândit puţin. Deşi nu a avut niciodată probleme cu încrederea în sine, recunoaşte că aspectul fizic contează foarte mult în ziua de astăzi, pentru că este prima imagine de care se izbeşte oricine vrea să intre în contact cu tine. „Colegele îmi spuneau «bebe Teo», că eram pufoasă şi drăguţă, şi se temeau ca nu cumva să mă schimb după operaţie… să devin arogantă şi încrezută. A fost şocul întâlnirii, dacă nu mă vedeai la două luni, nu mă mai cunoşteai.“ Există un lucru pe care Teodora a putut să-l facă vara aceasta pentru prima dată în viaţa ei: plajă în costum de baie din două piese. „După 20 de ani“, se amuză ea. Nu mai păstrează de atunci decât un tricou şi o pereche de blugi în care poate să intre pe un singur crac. Şi totuşi oricine o cunoaşte pe Teodora nu se poate abţine să nu o întrebe cum reuşeşte să îşi păstreze încrederea în ea într-un context social în care situaţia nu este deloc roz. Am întrebat-o eu pentru voi: „Trebuie să fii optimist, să te iubeşti mai întâi pe tine şi să fii foarte pozitiv indiferent ce se întâmplă. Am şi eu pase proaste, dar le am doar singură sau cu cea mai bună prietenă a mea, căreia îi mai plâng la telefon şi atât. Mă motivez, pentru că mă gândesc tot timpul că sunt bine, sunt sănătoasă. Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot ce am“.

 

Am încercat toate dietele posibile. Slăbeam 5-10 kg şi după aceea le puneam la loc.

Veronica, 36 de ani
Greutate iniţială: 114 kg
Greutate actuală: 67 kg

Povestea de viaţă a Veronicăi alias Violeta este impresionantă. De cum intri în vorbă cu ea, îţi spune că o cheamă Veronica, dar prietenii o ştiu de Violeta, aşa că Violeta îi vom spune şi noi. Nu avea decât trei săptămâni când a fost adoptată, având ca singur element de identificare un certificat de naştere care o recomanda drept Constantin Veronica Mihaela. „Am avut părinţi foarte buni, care m-au crescut de la trei săptămâni şi au avut grijă de mine mai ceva ca de copilul lor.“ Chiar dacă răutatea oamenilor din jur i-a dat de ştire prea devreme că este adoptată, nu le-a reproşat niciodată părinţilor că nu au fost ei cei care i-au dat această veste. „Mama mi-a spus când am născut primul şi singurul meu copil: «Îţi spun acum, că ai şi tu un copil şi ştii cum e să fii mamă».“ „La ce vârstă te-ai căsătorit?“, o întreb. Răspunsul era destul de complicat: „Eu am mai avut o relaţie. M-am căsătorit la 17 ani şi din această căsnicie a rezultat băiatul meu, însă, atunci când băiatul avea cinci luni, ne-am despărţit şi m-am mutat înapoi la părinţi“. Şi aici aveau să se confirme încă o dată vorbele unui celebru înţelept: că fericirea o găseşti abia atunci când încetezi să o mai cauţi. Actualul ei soţ era atunci şoferul părinţilor Violetei. Îndrăgostit de ea „cine ştie de când“, a cerut-o de soţie imediat ce a simţit că are o şansă. Aşa că, la 19 ani, Violeta începea un nou drum în viaţă lângă bărbatul care îi este alături şi acum.

Când kilogramele nu se dau duse

„Problemele cu greutatea au ap`rut pe la 20-21 de ani, din cauza alimentaţiei pe care o aveam – mâncam sendvişuri, şaorma, ce apucam şi când apucam –, am început să mă îngraş în fiecare an câte 5-10 kg. La 33 de ani, aveam deja 114 kg.“ Aceste kilograme în plus aduceau cu ele şi probleme de sănătate: tromboflebită, dereglări hormonale, chisturi la sân, creşterea glicemiei şi a colesterolului. „Când am ajuns la 100 kg, mi-am dat seama că trebuie să fac ceva şi am încercat toate dietele posibile. Slăbeam 5-10 kg şi după aceea le puneam la loc.“ Ca şi cum problemele de sănătate nu erau de ajuns, Violeta nu se putea lăuda nici cu un moral foarte ridicat şi avea dificultăţi foarte mari în a-şi găsi îmbrăcămintea adecvată. „Pentru dumneavoastră? Nu avem“, îşi aduce aminte cum o respingeau vânzătoarele, fără măcar să apuce să intre în magazin. Pe de altă parte, singurul ei copil, Radu, refuza să mai iasă cu ea pe stradă.

Ideea salvatoare

Vorba din popor „Tot răul e spre bine“ a funcţionat şi în cazul Violetei. „Lucrând în comerţ, am avut o clientă care, la rândul ei, îşi micşorase stomacul. Ea m-a convins. Când am aflat, am intrat pe internet, am văzut despre ce este vorba şi mi-am făcut programare pentru operaţie.“ Frică nu i-a fost, pentru că se operase şi soţul înaintea ei, având 168 kg. Şi, la trei zile după operaţie, a putut să se întoarcă acasă. După o lună de regim special în urma unei astfel de operaţii, a putut deja să mănânce orice, dar în cantităţi foarte mici. „Nu mai pot să mănânc o porţie întreagă la un restaurant şi nici două feluri de mâncare deodată. Trebuie să fac pauze între mese şi să mănânc foarte puţin.“ Asta, pentru că i-a fost eliminată partea de stomac unde se aflau centrii foamei. Acum, Violeta are 67 kg, greutate la care a ajuns progresiv, la un an după operaţie. „Toată lumea este şocată. Foarte mulţi nu mă mai cunosc.“ Dar de departe cea mai emoţionantă reacţie a fost cea a lui Radu. „La şase luni după operaţie, când ajunsesem deja la 70 kg, mi-a spus că sunt frumoasă şi că nu-i mai este ruşine să meargă cu mine pe stradă.“

După operaţie, nu puteam să cred că nu mă doare nimic. Voiam să mă vait şi să le spun că mă doare ceva şi că din cauza lor nu pot să mănânc.

Daniela,  34 de ani
Greutate iniţială:  96 kg
Greutate actuală: 55 kg

„Eu am fost un copil foarte slab“, îmi mărturiseşte Daniela înainte să apuc să deschid gura. „Arătam ca un copil malnutrit. Asta, până la vârsta de 12 ani, după care până la 27 de ani am fost un om normal.“ Tocmai se despărţise de prietenul ei de atunci, îşi schimbase locul de muncă şi primise o bursă de un an în Anglia pentru perfecţionare, lucrând în acel moment într-o instituţie de stat. „Acolo, am fost nevoită să trăiesc în stilul lor. Activitatea fizică era mult mai puţină… sunt şi gurmandă. Aveam suficienţi bani încât să-mi pot cumpăra orice de mâncare. Nu suportam singurătatea. Şi cred că încercam să trec peste asta prin alte activităţi, gen mâncat, cumpărat haine şi plimbat. Acesta a fost începutul perioadei urâte.“

Ajutor de la mama

Aşa s-a întors din Anglia cu 20 kg în plus, la un loc de muncă foarte stresant, unde mânca o dată pe zi. „Când am picat, am chemat salvarea. Sufeream de anemie, chiar dacă aveam 100 kg. Atunci, familia a început să mă îndemne să merg la medic, dar eu voiam să se ducă la farmacie, să-mi ia ceva să mă pun pe picioare şi gata. Slavă Domnului, mama a zis că nu e în regulă să fac doar atât.“ Aşa că mama Danei, auzind de doctorul Copăescu de la televizor, a încercat să-i prezinte ideea unei posibile operaţii de micşorare de stomac. „Mi se părea o aberaţie. Din start erau două, trei chestii care îmi veneau în cap, suficiente să zic nu.“ Dana a fost pusă în faţa faptului împlinit şi, trezindu-se într-o zi în cabinetul doctorului, nu a mai avut ce să facă şi s-a lăsat operată. „După operaţie, nu puteam să cred că nu mă doare nimic. Voiam să mă vait şi să le spun că mă doare ceva şi că, din cauza lor, nu pot să mănânc. Dar nu mă durea nimic.“

Înapoi în vechii pantaloni

De cântărit, s-a cântărit prima dată după o lună de la operaţie, fiind ferm convinsă că nu slăbise nici măcar un gram. Rezultatul? Avea mai puţin cu zece kilograme. Îşi aduce aminte că acela a fost practic momentul cel mai emoţionant, în care i-a mulţumit mamei pentru tot ce făcuse pentru ea. „Înainte să plec la Londra şi să încep să mă îngraş, aveam nişte pantaloni de piele care îmi plăceau. Când am început să mă îngraş şi ajunsesem la 100 kg, am luat pantalonii de piele şi i-am aruncat la coşul de gunoi. Mama i-a luat din coş şi a zis: «Nu îi da, că ăştia sunt preferaţii tăi şi, la un moment dat, o să-i porţi». Şi eu am făcut o criză de nervi şi i-am spus: «Cum poţi să crezi că eu o să mai port pantaloni mărimea 25 în condiţiile în care eu port acum 40?!» Şi i-am aruncat înapoi în coş. Bineînţeles, ea m-a lăsat să îmi treacă starea aceea şi s-a dus, i-a luat din coş şi i-a pus bine. Şi, după luna aia în care începusem să slăbesc, mi-a dat pantalonii. Şi mi-a zis: «Uite, o să ajungi la pantalonii ăştia!» Nu mi-a venit să cred că nu i-a aruncat. Ăla a fost momentul când i-am zis: «Da, ai avut dreptate». Dar nu cred că am vorbit prea mult. Cred că mai mult am plâns. Şi îi ceream iertare.“ Ce-i drept, şi în timp ce-mi povestea Danei i se zăreau lacrimi în colţul ochilor. Ce a urmat cred că vă închipuiţi deja. Viaţa Danei s-a schimbat total: a început să iasă cu prietenii, ceea ce nu mai făcuse de foarte mult timp, a început să facă tratamente corporale ca să grăbească procesul de slăbire, să ţină ca la carte dieta recomandată de medic. În numai un an, a ajuns să cântărească 55 kg.

Comments

comments

Lasă un răspuns