Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Pancreasul iti influenteaza greutatea

Pancreasul iti influenteaza greutatea

Pancreasul afla sub ficat si se intinde pana spre splina. Nu are mai mult de 80 de grame, insa cand activitatea ii e dereglata, alimentele nu mai sunt absorbite adecvat, iar nivelul glicemiei se dezechilibreaza. Una din consecinte este acumularea de kilograme.

Ce face pancreasulhttp://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/10/07/colac-art1.png

Pancreasul secreta sucul pancreatic (care se secreta in timpul si dupa masa si are rol in descompunerea si digestia proteinelor, grasimilor si carbohidratilor), dar si doi hormoni – insulina (scade zaharul din sange si controleaza felul in care e depozitata glucoza in muschi si tesuturi) si glucagonul (apare cand glicemia scade prea mult, regland nivelul de zahar). Ph-ul acid al alimentelor face ca enzimele secretate de pancreas sa nu metabolizeze corect grasimile, amidonul si proteinele. Practic, cu cat alimentele sunt mai grele (carnea grasa, alcoolul, dulciurile, alunele sunt acide), functia pancreasului este ingreunata: este solicitat sa secrete cantitati mai mari de suc pancreatic.

Hipoglicemia ingrasa

Ca urmare a consumului regulat de lipide si glucide rele, creste zaharul din sange. E momentul cand intervine insulina sa readuca zaharul la nivel scazut (hipoglicemie). Cand zaharul din sange scade, vei resimti oboseala si vei continua sa consumi alte alimente rele. Astfel, pancreasul ajunge sa secrete o cantitate prea mare de insulina (hiperinsulinism), care declanseaza ceea ce se cheama rezistenta la insulina. Cercul vicios se reia. Prin urmare, intre hipoglicemie si hiperinsulinism e o stransa legatura care se rasfrange asupra greutatii tale: cu cat secretia de insulina e mai mare, cu atat te ingrasi mai tare, fiindca acest hormon creste depunerea de grasimi in tesutul gras.

Ajuta-ti pancreasul sa nu oboseasca si sa nu te ingrase consumand alimente prietene cu el, adica alcaline si bogate in antioxidanti (legume cu frunze verzi, fructe rosii si portocalii, struguri, ceai verde, iaurt), precum si alimente cu indice glicemic mic. Afla mai multe despre caracteristicile dietei care ajuta fiecare organ in parte aici.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns