Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Perele, printre cele mai bune fructe din lume. Iată de ce!

Perele, printre cele mai bune fructe din lume. Iată de ce!

Perele sunt fructele părul (pe numele său oficial Pyrus comunis). Părul este un arbore din familia Rosaceae, originar din Europa orientală și Asia Mică.

Perele sunt printre fructele care au fost cultivate în antichitate, romanii iubeau aceste fructe, au diversificat soiurile de păr și le-au cultivat din abundență. În prezent sunt circa 1000 de soiuri de pere.

Perele sunt fructe delicioase ce conțin apa în proporție de 80%, fibre, fier (remarcabil aportul de fier pe care îl aduc perele), vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanți și minerale precum zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru și mangan. Perele au un indice glicemic redus (30), motiv pentru care sunt digerate și absorbite mult mai lent față de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare. Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie și desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească și sunt la dietă.

Pentru a beneficia de proprietățile acestor fructe delicioase se recomandă consumul cu tot cu coajă. Atât para în sine cât și sucul de pară sunt adevărate medicamente naturiste pentru organism. Pentru un sistem imunitar crescut se recomandă consumul de pere regulat datorită antioxidanților ce se regăsesc în compoziția acestor fructe.

Cunoscute ca fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natură să cauzeze reacții alergice. De aceea se recomandă consumul de pere chiar și la copiii de vârste foarte mici. Totodată, ele pot fi utile în tratarea inflamației mucoaselor, în tulburările cronice, artrită și gută. Perele sunt recomandate în prevenirea obezității, diabetului și a bolilor coronariene. Perele sunt desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească și sunt la dietă.

În filosofia terapiei orientale, perele acționează benefic asupra plămânilor care produc energia necesară pentru a lupta cu agenții patogeni.

Cu un conținut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului „rău”, micșorând astfel riscul apariției bolilor cardiovasculare. Prin conținutul bogat de potasiu, perele ajută la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, fiind o sursă de pectine și bioflavonoide, au un puternic efect antioxidant. Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că aceste fructe ne protejează și împotriva astmului.

Consumul acestor fructe stimulează formarea globulelor roșii și combate anemia. Perele conțin acid hidroxicinamic care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac.

O porție de mere și pere pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar la femei. Un alt nutrient care se regăsește în compoziția perelor, cuprul, ajută la prevenirea cancerului de colon.

În cazurile de litiază urinară, nutriționiștii recomandă consumul zilnic timp de două sau trei săptămâni a câte un litru sau doi de suc de pere pe zi. Acest remediu poate dizolva sau mărunți pietrele, favorizând eliminarea lor prin mărirea diurezei.

Perele au un puternic efectul cicatrizant, iar măștile realizate din pere ajută la vindecarea acneei datorită acțiunii astringente a pulpei de pară.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

Lasă un răspuns