Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Peștele, un aliment de nota zece!

Peștele, un aliment de nota zece!

Fie că provine din mare sau din râu, că e gras sau slab, peștele este o adevărată comoară pentru sănătate. Bogat în nutrienți prețioși, el previne apariția maladiilor cardiovasculare, întărește oasele și te ajută să slăbești.

Mănânci pește de cel puțin două ori pe săptămână? Dacă răspunsul este nu, atunci ar fi bine să încerci să-ți ajustezi un pic meniul. Iar asta, nu pentru că-i la modă să mănânci pește, ci pentru că acest aliment e cu adevărat sănătos: este o sursă importantă de proteine, e ușor digerabil, nu conține multe grăsimi și te ferește de bolile cardiovasculare.

Binefacere pentru inimă

Numeroase studii au dovedit că peștele este un aliat prețios al inimii și arterelor datorită substanțelor pe care le conține. În urma cercetărilor, s-a stabilit că persoanele care consumă pește de 2-3 ori pe săptămână reduc cu peste 30% riscul de a suferi de boli de inimă, hipertensiune, Alzheimer, leucemie și chiar de unele tipuri de cancer (colorectal, renal etc.). Secretul peștelui sunt acizii grași omega 3, care normalizează ritmul bătăilor inimii, îmbunătățesc funcțiile creierului, scad nivelul colesterolului și al trigliceridelor și previn depunerea grăsimii pe pereții arterelor. Peștii cu carne grasă sunt surse mai bune de omega 3 decât cei cu carne slabă.

Cea mai sănătoasă carne

Nici un pește, nici chiar cel mai gras (somon, ton, macrou, hering, sardine) nu conține atâtea grăsimi cât are cea mai slabă carne. Grăsimile de pește sunt saturate în proporție de 70% cu apă, iar asta înseamnă că peștele este foarte slab caloric. În plus, conține vitamine (A, B3, B6, B12, D) și minerale (fosfor, calciu, iod, fluor, potasiu, cupru, magneziu) prețioase pentru sănătate.

Icrele sunt, de asemenea, bogate în săruri minerale, mai ales fosfor, dar și în vitaminele B1 și B2. Conțin puține calorii (100 g de icre au în jur de 120-160 kcal). Să nu uităm că ficatul de pește are cantități importante de vitamine (A și B2), iar uleiul extras din ficat de pește marin, cunoscut sub numele de untură de pește, este un veritabil medicament.  E de preferat să gătești peștele la aburi, pe grătar ori la cuptor, în folie de aluminiu.

De apă dulce sau sărată

Peștii de apă sărată și cei de apă dulce au multe puncte comune: sunt bogați în proteine de calitate, reprezintă surse excelente de omega 3 și au multe minerale și vitamine. Doar calciul lipsește la apel (cu excepția situației în care mănânci și oasele – de exemplu, sardinele).

Totuși, există diferențe notabile între peștii de apă dulce (țipar, păstrăv, știucă, șalău, somn, biban, crap, caras, caracudă, plătică etc.) și cei oceanici (calcan, guvid, hamsie, sardină, scrumbie, stavrid, cod, macrou, hering, somon etc.). Peștii de apă dulce au mai mult potasiu, magneziu și fosfor, dar mai puțin iod și clor decât cei de apă sărată.

Aliatul siluetei

Ai decis să urmezi o cură de slăbire? Atunci peștele nu poate lipsi din meniu, deoarece este un aliment ușor de digerat și hrănitor: conține 15-20% proteine de cea mai bună calitate. Cu o porție de 120 g de pește slab, asiguri organismului 50% din necesarul de proteine și acumulezi foarte puține calorii. În timpul unei diete de slăbire, alege sortimente de pește slab, care au mai puțin de 5% materii grase (de exemplu, crap, știucă, păstrăv) și care îți furnizează 55-125 kcal/100 g. Peștii mai grași conțin peste 10% grăsimi și furnizează 150200 kcal/100 g.

Dieta Tahiti: slăbește cu pește!

Regimul de slăbit Tahiti se bazează pe alimentația străveche a tahitienilor: multe legume, fructe și pește, puțină carne și grăsimi, zero dulciuri. Dieta durează doar patru zile, timp în care poți slăbi 2-3 kg.

Ca să pierzi între 5 și 10 kg, se recomandă să urmezi regimul Tahiti de patru ori pe parcursul a patru săptămâni. Începi cu cele patru zile de regim, apoi timp de trei zile revii la o alimentație normală – desigur, fără excese. Vreme de o lună, repetă acest algoritm: patru zile regim, trei zile pauză. Nu urma cura mai mult de o lună!

Ce alimente consumi. Pește cât vrei, carne slabă, pasăre, ouă, lactate fără grăsimi sau echivalentul lor în soia. Legumele verzi, în principal crude, trebuie să fie prezente la fiecare masă. Redu la minimum grăsimile și adaugă ulei de măsline doar în salate. Savurează zilnic 2-3 fructe, dar nu mai multe, fiindcă sunt bogate în zaharuri. Condimente și mirodenii la discreție: lămâie, usturoi, ceapă, ierburi aromatice. Sunt permise băuturile fără zahăr: apă, ceai verde, cafea, infuzii.

Ce alimente eviți. Tot ce conține zahăr (dulciuri, iaurt, dulceață etc.), dar și alcoolul, biscuiții (dulci sau sărați), pâinea, orezul, pastele făinoase, leguminoasele (fasole boabe, mazăre).

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/26.06.2014.

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns