Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Picnic pe plajă? Ce alimente iei cu tine și cum să le menții proaspete

Picnic pe plajă? Ce alimente iei cu tine și cum să le menții proaspete

Vrei să stai mai mult timp pe malul mării (dar între 13 şi 16, sub umbrelă, da?) fără să trebuiască să te retragi la terasă ori în hotel ca să mănânci? Ia cu tine gustări uşoare, sănătoase şi care se menţin proaspete câteva ore bune!

Pentru un picnic pe plajă, trebuie să iei în calcul toate detaliile contextului: nisipul – mult, fin şi obraznic, pentru că pătrunde în cele mai mici locaşuri şi dovedeşte cele mai etanşe casolete. Briza, ce poate lua cu totul şi o umbrelă, d-apăi şerveţelele! Şi, nu în ultimul rând, soarele, frumosul şi fierbintele astru ce topeşte pe dată nu doar inimile, ci şi îngheţata.

Deci, ce să bagi în traista de plajă de dimineaţă ca să poţi mânca la orele prânzului sau de câte ori partida de sărit valurile îţi face foame? Păi, neapărat o pungă termică, în care cele de-ale gurii se menţin reci 3-4 ore. Alege:

  • casolete mici, cu capac etanş, al căror conţinut să poată fi consumat integral după ce au fost deschise;
  • alimente care nu se topesc sau nu se alterează uşor – pot provoca toxiinfecţii alimentare grave. Deci, fără caşcaval, maioneză, frişcă, lapte, ciocolată;
  • bunătăţi pe care să le poţi mânca uşor fără tacâmuri.

Un mix natural şi gustos

Într-o cutie mică de alune sau într-o caserolă de plastic, amestecă arahide (nu foarte sărate), bucăţi de nucă, migdale şi fructe uscate (stafide, prune, caise, merişoare, goji sau alt mix, după placul fiecărui membru al familiei). Vei obţine o gustare săţioasă şi sănătoasă, ce astâmpără foamea şi pofta de dulce.

Covrigeii să trăiască!

Câteva ore cât stai pe plajă, nu-i bai dacă laşi dieta la o parte şi treci pe covrigei. Bogaţi în carbohidraţi şi grăsimi, nu-s preferaţii nutriţioniştilor, e drept, însă, consumaţi cu moderaţie, îţi dau energie pentru cât e distracţia de lungă. Şi mai au două mari avantaje: taie foamea şi rezistă bine la temperaturi înalte. Ca să împaci şi vocea ce-ţi spune că nu-i a bună cu atâtea făinoase, alege covrigei din făină integrală, bogaţi în fibre.

Alte gustări bune pentru plajă

Iată cu ce te mai poţi delecta între două băi în mare:

  • popcorn (proaspăt, nu din cel la pungă, pentru microunde).
  • fructe şi legume: mere, banane, caise, morcovi (ultimele două conţin caroten şi-ţi asigură un bronz frumos). Şi ardeiul gras, tăiat în felii, e foarte bun de ronţăit.
  • batoane de cereale sau susan – snackuri dulci, uşor de transportat şi de mâncat.

Sendvişul perfect

E preparatul ideal pentru plajă, totul e să-l „construieşti“ din ingrediente greu alterabile. Fii creativă şi vei obţine un adevărat festin! Cel mai bine e ca, în loc de două sendvişuri mari de persoană, să faci patru mici, de savori diferite.

Foloseşte pâine integrală, nu foarte pufoasă, iar legumele pentru sendviş (roşii tăiate în felii, de exemplu), ambalează-le separat în folie alimentară şi adaugă-le la momentul mesei. Iată ce poţi pune între două felii subţiri de pâine:

Varianta 1: Friptură rece sau muşchiuleţ afumat cu muştar

Varianta 2: brânză telemea cu ardei capia

Varianta 3: omletă făcută cu salată verde

Varianta 4: gem de prune cu nuci pisate

 

Articol preluat din ediția de august 2014 a revistei Femeia.

Autor: Alina Grozea

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns