Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Plante care reglează tensiunea

Plante care reglează tensiunea

Fitoterapia este de mare ajutor când valorile tensiunii arteriale sunt prea mici sau prea mari.

Vorbim de hipertensiune când tensiunea este mai mare de 140/90, în timp ce hipotensiunea este caracterizată de o valoare mai mică de 110/65. Este bine de știut că hipertensiunea este mult mai gravă decât hipotensiunea și nu trebuie neglijată: netratată, ea duce la complicații serioase, unele de natură să pună viața în pericol (infarct, accident vascular cerebral).

Hipotensiunea, în schimb, este deseori o condiție normală, lipsită de gravitate și simptome. Fără să sufere de vreo afecțiune, multe persoane au „de la natură“ tensiunea arterială mai mică, iar acest lucru rareori le creează neplăceri.    

Remedii pentru hipertensiunea arterială

Remediile naturale îți sunt de folos în cazul în care ai o hipertensiune ușoară, ce nu necesită tratament, dar și dacă urmezi deja tratament pentru o tensiune prea mare pot fi de un real ajutor.

De reținut. Chiar dacă apelezi la ajutorul plantelor, asta nu înseamnă să renunți la medicamentele prescrise. Remediile și pastilele pot fi luate în paralel, dar înainte e bine să ceri sfatul medicului. Nu folosi mai multe remedii deodată: asemenea medicamentelor, și plantele au principii active și nu e indicat să le supradozezi. Alege acea plantă care observi că dă rezultate optime (le poți încerca pe rând).

Frunze de măslin

Scad tensiunea, reglează ritmul cardiac, reduc colesterolul și glicemia, fiind recomandate în hipertensiune, tulburări de circulație arterială, angină pectorală, diabet de tip II. Studiile au demonstrat că un tratament de trei luni cu extract din frunze de măslin readuce tensiunea la valori normale.

Rețetă. Poți folosi frunzele sub formă de infuzie sau decoct. Infuzie: pune 15 g de frunze într-un litru de apă clocotită, acoperă vasul, lasă la infuzat zece minute, apoi filtrează. Bea o cană dimineața și alta seara. Decoct: pune 30 g de plantă la un litru de apă rece, lasă să dea în clocot cinci minute, apoi filtrează. Bea ceaiul cald, câte o cană dimineața și seara.

Păducel

Aproape 30% din cazurile de hipertensiune depistate în timpul consultațiilor sunt induse de efectul halatului alb. Mai exact, tensiunea crește sub influența emoției mari pe care o are pacientul în cabinetul medical. Ca atare, valorile mari ale tensiunii nu sunt considerate anormale decât dacă sunt obținute în mod repetat acasă, cu un aparat de automăsurare. Păducelul, grație antioxidanților conținuți, reglează ritmul cardiac al persoanelor emotive și permite evitarea puseelor de hipertensiune. Prin faptul că scade numărul bătăilor inimii, planta protejează și arterele coronare, cele care hrănesc inima. Ceaiul de păducel e recomandat în hipertensiune, ateroscleroză, cardiopatie ischemică, aritmii.

* Rețetă. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la 250 ml de apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi, trei săptămâni pe lună.

Usturoi

Are efect de scădere a tensiunii grație unei substanțe pe care o conține, alicina, care dilată micile artere periferice. Usturoiul este excelent în prevenirea bolilor cardiovasculare întrucât scade colesterolul, subțiază sângele și previne formarea cheagurilor de sânge. Dacă iei medicamente anticoagulante și vrei să urmezi o cură cu usturoi, e indicat să ceri sfatul medicului.

Rețetă. Mănâncă zilnic 1-2 căței proaspeți, cruzi sau gătiți, sau 4 g sub formă de pudră, timp de trei luni. O altă variantă este infuzia: pisează 80 g de usturoi și adaugă 250 ml de apă clocotită. Acoperă vasul, ține-l pe foc un minut, apoi lasă la răcit. Bea întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

Tensiune prea mică?

Dacă ești hipotensivă, se poate întâmpla ocazional ca tensiunea ta să scadă sub valoarea pe care o ai în mod obișnuit, iar atunci pot apărea simptome neplăcute, precum puls slab, palpitații, amețeli, tulburări de vedere, vâjâit în urechi, transpirație abundentă. Iată plantele care te ajută. Folosește doar una dintre rețete, la alegere.   

* Rozmarin. Pune 10 g de plantă la 500 ml de apă clocotită, acoperă vasul, lasă la infuzat zece minute, apoi strecoară. Bea 1-2 căni pe zi.

* Lemn-dulce. Folosește rădăcina plantei, tăiată în bucăți mici: pune 50 g de plantă într-un litru de apă rece, adu la punctul de fierbere și lasă la fiert cinci minute, apoi ia vasul de pe foc, acoperă-l cu capac și ține-l la macerat 10-12 ore. Bea 1-2 căni pe zi (nu depăși această cantitate), maximum 15 zile.

* Ginseng. Îl găsești la farmacii sub formă de capsule. De regulă, se ia o tabletă pe zi, dimineața, înaintea micului dejun, timp de șase săptămâni. 

Ce e normal

Valoarea tensiunii arteriale se exprimă prin două numere. Primul, cel mai mare, denumit „maxima“, reprezintă presiunea sistolică: forța cu care circulă sângele în artere atunci când inima bate. Al doilea număr, „minima“, reprezintă presiunea diastolică, adică presiunea creată în artere când inima se află în pauza dintre două bătăi.

Valoarea optimă a tensiunii este de 120/80. Dar, în funcție de fiecare persoană și de elementele ei biologice specifice, cifrele normale ale presiunii maxime/minime pot varia destul de mult de la o persoană la alta. Maxima se poate situa între 9 și 14, în timp ce minima e între 5 și 7,5.

 

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/16.06.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns