Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Postul ca stil de viata

Postul ca stil de viata

Postul, mai ales Postul cel Mare al Sfintelor Pasti, nu se tine ca o obligatie. Nici macar pentru ca asa e moda. Postul trebuie inteles si tinut fara teama, pentru ca ne da putere.

Nu numai mancare

Cel mai stiut mod de a posti este acela de a te opri de la mancarea de dulce (carne, lapte, oua, peste), adica de la produsele care contin proteine animale, ca sa ne exprimam mai in spiritul vremurilor. Dar adevaratul post nu inseamna doar asta, ci si smerenie, iubire de aproape, bunatate si grija fata de cele sfinte.

Postul nu slabeste trupul

Multa lume se teme sa tina post, gandindu-se ca privarea de anumite alimente ar duce la un dezechilibru. Ei bine, postul este randuit in asa fel incat corpul sa primeasca tot ceea ce are nevoie, chiar daca este privat de carne si oua. De pilda, ciupercile si lintea pot inlocui cu succes (si mult mai sanatos) carnea. Legumele si verdeturile de sezon – in Postul Pastelui, apar leurda, spanacul, urzicile si stevia – aduc fier si calciu si multe alte minerale necesare. De fapt, postul nu face altceva decat sa ajute la detoxificare si la mai putina ingreunare a corpului. Inseamna insa si cumpatare, ceea ce recomanda orice medic nutritionist pentru o alimentatie sanatoasa.

Postul intareste sufletul

„Cand postim, nu ajunge sa ne abtinem de la diferite mancaruri, ci trebuie sa postim si sufleteste”, spune Sfantul Ioan Gura de Aur. „Exista primejdia ca, tinand posturile randuite de Biserica, sa nu avem niciun folos. Din ce cauza?

Pentru ca ne tinem departe de mancaruri, dar nu ne tinem departe de pacat; nu mancam carne, dar mancam sufletele celor saraci; nu ne imbatam cu vin, dar ne imbatam cu pofte trupesti; petrecem ziua in post, dar ne uitam la lucruri rusinoase.

E bine ca dupa post sa nu exagerezi cu bucatele de frupt. Lacomia nu e buna in nicio perioada a anului, fie ca esti credincioasa sau nu, fie ca ai tinut post sau nu.

In felul acesta, pierdem folosul postului. De aceea, postul de mancare trebuie insotit de indepartarea de orice pacat, de rugaciune si de lupta duhovniceasca.”

Postul limpezeste mintea

Un trup sanatos inseamna o minte sanatoasa. Sa fii cumpatat la mancare inseamna sa gandesti mai limpede. Acesta ar fi unul din motivele pentru care profeti, dar si soldati, conducatori de stat si de biserici posteau inca din cele mai vechi timpuri inaintea unei mari decizii. Pentru a avea mintea deschisa, a se putea umple de duh, a inlatura raul si a primi binele.

Comments

comments

Lasă un răspuns