Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Prea tarziu sa fiu mamica?

Prea tarziu sa fiu mamica?

Iar atunci, cand ceasul biologic se pregateste sa se opreasca, intra in panica si incearca toate metodele pentru a face copii.

Ce spun medicii

La 30-37 de ani, fertilitatea incepe sa scada (ovulele imbatranesc si fertilizeaza mai greu), uterul femeii poate fi fibros sau cu fibroame. Nu se mai destinde si fatul nu poate sa creasca pana la 9 luni.

Femeia trebuie sa faca unele tratamente hormonale pentru a mentine sarcina. Dupa 38 de ani, creste riscul nasterii unui copil cu sindromul Down (mongoloism), motiv pentru care ginecologii recomanda efectuarea testelor genetice.

Mama trebuie sa manance cu moderatie (nu dupa cum ii dicteaza poftele), ca sa nu ia prea mult in greutate si sa devina predispusa la boli asociate sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul gestational (acesta se manifesta de trei ori mai frecvent dupa 40 de ani decat la femeile mai tinere), afectiuni renale, care pot duce si la o intarziere in dezvoltarea copilului.

Incidenta avortului spontan este foarte mare, in special intre a 8-a si a 10-a saptamana, cand se pierd aproape 33% din sarcini. Fibrele musculare uterine nu se mai destind si o nastere naturala poate duce chiar la ruperea partilor moi ale aparatului genital. De aceea, daca femeia se afla si la primul copil, nasterea prin cezariana este obligatorie.

Daca femeia este sanatoasa, fi zic si mai ales psihic, si isi doreste foarte tare un copil, este pacat sa nu il faca. Riscurile care apar dupa 38 de ani in conceperea si nasterea unui copil pot fi controlate.

Mai mult, daca sarcina a aparut pur si simplu, fara tratamente speciale, si femeia tine cu tot dinadinsul sa faca acel copil, inseamna ca va fi in stare, macar din punct de vedere al psihicului, sa tina sarcina si sa faca fata greutatilor ulterioare.

Specialistii mai spun ca de moralul mamei depinde, in buna masura, dezvoltarea fatului si, mai tarziu, cresterea si dezvoltarea normala a copilului.

De aceea, daca femeia, trecuta de 40 de ani, se simte cat de putin nesigura pe puterile ei de viitoare mamica, ar trebui sa consulte, inainte de a incerca sa ramana gravida, un psiholog.

Concluzie

Varsta ideala pentru a avea un copil este intre 20 si 30 de ani. Corpul femeii este pregatit pentru sarcina, ciclurile menstruale sunt regulate, cu ovulatie, in majoritatea lor. In aceasta perioada, fibra musculara uterina este foarte elastica, evolutia sarcinii nu ridica probleme, iar travaliul, care tine de dilatatia colului, va fi optim.

Daca insa ai depasit aceasta varsta si vrei totusi un copil, informeaza-te, fa-ti toate analizele pe care ti le solicita medicul si nu sari nici un control. Si, mai presus de toate, fi i voioasa ca vei avea o mica minune!

Dupa 38 de ani, riscul unor malformatii fetale este mult mai mare. De aceea, sunt obligatorii trei investigatii:

  • ecografia morfologica: se face cu predilectie intre saptamanile 18-22 de sarcina; este o metoda neinvaziva, investigatie cu ultrasunete, cu ajutorul careia medicul poate determina, printre multe altele, si riscul de prezenta a malformatiilor congenitale;
  • triplu test (testul markerilor serici): este tot o metoda neinvaziva (analiza de sange) folosita in mod curent la inceputul trimestrului II de sarcina, care poate evidentia prezenta unor afectiuni genetice si anomalii congenitale la fat (defect de tub neural, anencefalie, sindrom Down etc).
  • amniocenteza: o metoda invaziva, nepericuloasa insa, care consta in extractia de lichid amniotic, cu ajutorul caruia se pot determina, cu o exactitate de 98%, prezenta malformatiilor congenitale si sexul copilului.

In Romania, costul investigatiilor care determina malformatiile congenitale sunt foarte ridicate: o ecografie 4 D ajunge si la 300 de lei, iar amniocenteza la 650 de lei. In Europa occidentala si Statele Unite ale Americii, aceste investigatii facute dupa 35 de ani sunt gratuite.

Pericol major!

Avorturile spontane au urmatoarea frecventa:

  • pana la 35 de ani – 6,4%;
  • intre 35 si 40 de ani – 14,7%;
  • peste 40 de ani – 23,1 %.

Probabilitatea aparitiei sindromului Down la copii

  • 28 de ani: 1 la 2.000 de sarcini
  • 38 de ani: 1 la 500 de sarcini
  • 40 de ani: 1 la 100 de sarcini

Comments

comments

Lasă un răspuns