Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Primul ajutor in caz de arsuri

Primul ajutor in caz de arsuri

Cel mai des (mai mult de trei sferturi), arsurile copiilor sunt provocate de lichidele fierbinti: apa, ulei, cafea… Si bineinteles ca accidentele se petrec in bucatatrie, in timpul prepararii meselor, dar si in baie sau in sufragerie.

La cei mai mici, capcana microundelor – biberon caldut, lapte fierbinte – ramine o cauza la fel de frecventa. Arsurile de origine electrica, mai rare, se produc mai des la maini si gura.

Cand chemi doctorul?

In primul rand, daca zona afectata este fata. Gravitatea leziunii este legata de mai multe elemente: profunzime, intindere, varsta copilului. Daca zona este rosie dar fara basici si mai mica decat jumatatea palmei lui, poti sa o tratezi chiar tu.

Daca este mai mare, situata pe fata in vecinatatea unui orificiu natural sau a unei articulatii, trebuie sa te prezinti cu copilul la un medic, dupa ce i-ai acordat primle ingrijiri.

Ca sa eviti astfel de accidente trebuie sa adopti citeva reguli clare. Cand pui oalele la fiert pe aragaz, le pui pe flacara apropiata de perete, nu pe cea aflata la marginea aragazului, iar coada vasului sau manerele vor fi orientate in directia in care nu poate fi apucata de copil.

Si mai ales, nu vei tine copilul in brate cand te apropii de aragaz, cand misti un vas cu lichid fierbinte, cand iei ceainicul de pe foc. Daca este vorba de baie, nu da drumul la apa calda decat dupa ce ai deschis robinetul de apa rece.

Daca vinovatul este un aparat electric?

In cazul in care arsura este provocata de un aparat electric (fier de calcat, plita electrica etc.) primul lucru pe care il ai de facut este sa-l scoti din priza sau sa intrerupi curentul de la panou. Apoi, da-i copilului primele ingrijiri, in functie de gravitatea arsurilor.

Daca mana copilului ramine lipita sau in contact cu o priza de curent, indeparteaza-l cu ajutorul unui material slab conducator de electricitate, cum ar fi coada unei maturi, un facalet, o lingura de lemn. Apoi, asaza-l in pat si cheama medicul.

Stinge mai intai focul, invelind copilul intr-un palton sau o patura. Daca este ars cu ulei incins, foloseste un prosop umed pentru a-l aplica usor pe locul lezat.

Pana la venirea medicului

Ce sa faci

Racoreste timp de cinci minute zona afectata de arsura sub un dus usor cu apa rece. Daca arsura este superficiala, aplica un spray, cum ar fi Bioxiteracort, si pune deasupra o compresa sterila.

Daca arsura este intinsa, taie hainele copilului ca sa o degajezi, in nici un caz nu tragi manecile sau puloverul, asa cum prcedezi la dezbracat.

Ce sa nu faci

Nu incerca sa dezbraci copilul de hainele lipite de corp. Ele se taie cu foarfeca. Nu aplica nici un produs farmaceutic in afara celor speciale pentru arsuri. Daca nu ai in casa asa ceva, nu improviza cu ce se gaseste in casa.

In farmacia ta de mamica ar trebui sa ai un unguent sau alt produs indicat de medic pentru asemenea accidente. Mai bine sa ai asa ceva si sa-l tii degeaba in dulapior decat sa ai nevoie si sa nu poti sa-ti ajuti copilul chiar din primele clipe.

Comments

comments

Lasă un răspuns