Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Primula, prietena femeilor

Primula, prietena femeilor

I se spune și ciuboțica-cucului sau, științific, Primula officinalis. Primula este atât de frumoasă, încât de multe ori e folosită mai degrabă ca decor.

Înflorește primăvara și o găsești prin tot locul, atentă fii. Este bogată în vitamina C şi betacaroten, potasiu, calciu, sodiu şi salicilaţi, calmează tulburările digestive, combate constipaţia, dar şi afecţiunile respiratorii, ba chiar te linişteşte atunci când te simţi agitată.

Floarea primei iubiri

Este un alt supranume al primulei. Și asta, pentru că uleiul extras din plantă este deja celebru, și confirmat, ca adjuvant în tratarea infertilității feminine. Conține prostaglandina E1, un dilatator natural al vaselor sangvine, care îmbunătăţeşte calitatea mucusului cervical. În acest scop, se administerează numai în perioada dintre menstruație și ovulație, între 1.500 și 3.000 mg zilnic, în funcție de recomandarea medicului.

Antiacneic garantat

Tot uleiul de primulă este recomandat, pentru că este bogat în acizi graşi esenţiali (omega 3 şi 6), care ajută la revitalizarea pielii îmbătrânite, ridate şi deshidratate, precum şi la tratarea acneei. O metodă eficientă împotriva coșurilor este următoarea: strivești o floare de ciuboțica-cucului și aplici pe coș.

Ia durerea cu mâna

Prepari o infuzie din două linguriţe cu frunze şi flori la 250 ml de apă clocotită; laşi acoperit zece minute, strecori şi bei 2-3 ceaiuri călduţe pe zi. Pune nevralgiile pe fugă, alungă migrenele (în acest caz, este necesară o cură de 2-3 săptămâni) și durerile de cap cauzate de stres. În plus, infuzia de primulă (sau ciuboțica-cucului, cum îți place) este  și tonic nervos, previne și tratează cardiopatia ischemică şi litiaza renală. Poate fi folosită şi în tratamentul copiilor peste 6 ani, cu doza la jumătate.

În răceli și bronșite

Rădăcina de ciuboțica-cucului are proprietăţi emoliente, expectorante, fluidifiante ale secreţiilor bronhice, sudorifice, diuretice. De aceea, se recomandă, sub formă de decoct,

în infecţii respiratorii, pneumonii, bronşite, la calmarea tusei şi facilitarea expectoraţiei. Decoctul se prepară dintr-o linguriţă cu rădăcini uscate şi măcinate la 200 ml de apă; fierbi cinci minute, infuzezi zece; bei trei ceaiuri pe zi, între mese, sau câte o lingură la 1-2 ore.

De inimă mai bună

Un remediu excelent în tratarea afecțiunilor cardiace este vinul tonic de primulă. Tonic, dar cu efect relaxant. Se prepară simplu: umpli un recipient din sticlă cu floare de ciuboțica-cucului, peste care torni doi litri de vin alb natural cât să acopere florile; pui un capac şi laşi la loc însorit două săptămâni. Strecori şi iei în fiecare zi câte trei linguri.

Mască tonică

Zdrobeşti o lingură de flori și amesteci cu 3-4 picături de ulei de susan până obții o pastă pe care o aplici pe față. O ții 15-20 de minute, apoi clăteşti cu apă călduţă.

  • Cei care iau anticoagulante, dar şi femeile însărcinate trebuie să se ferească de uleiul de primulă, care are efectul de a subţia sângele.

Cura cu ciuboțica-cucului

Curele cu infuzie sau decoct de ciuboțica-cucului au efect în tratarea mai multor boli. Fiecare boală, cu preparatul și durata curei specifice:

insomnie alungată – cură de o săptămână cu infuzie; poți dăuga și un pic de hamei, ca să fie și mai eficientă;

decoctul din flori și rădăcini, o cană pe zi timp de 2-3 săptămâni, este foarte bun în anxietate.

√ inimă mai sănătoasă – cură de 2-3 săptămâni cu infuzie, 1-2 căni pe zi;

sistem nervos revigorat – cură de șapte zile cu infuzie, 1-2 căni pe zi;

încheieturi mai mobile – cure de 5-6 săptămâni (sau chiar mai mult, în funcție de gravitatea bolii) cu decoct de flori, pentru cei care care suferă de artrită ori de gută.

Amulete și săculeți

Se spune că, dacă mănânci câteva fire de ciuboţica-cucului, poţi vedea zânele bune. În alte părţi ale ţării, suavele flori erau folosite ca scut împotriva farmecelor, fiind purtate la gât ca amulete, în săculeţi aromitori.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.20/25.05.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns