Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Principiile dietei raw vegan. Lecție de nutriție

Principiile dietei raw vegan. Lecție de nutriție

Dieta raw vegan și principiile dietei raw vegan reprezinta o sumă de reguli care permit consumul de „hrana vie”, adică consumarea alimentelor în starea lor naturală, fără a fi gătite sau tratate termic la temeperaturi mai mari de 45 grade C. Limita de 45 de grade Celsius fiind un barem peste care nu se poate trece în dieta raw vegan. Dieta raw vegan impune, evident consumul de legume, fructe și semințe, cereale și exclude orice aliment de natura animală, în condițiile în care acestea nu pot fi consumate decât dacă au fost gătite înainte.

Dieta raw vegan are o altă abordare, iar alimente pot fi ”gatite” prin germinare, deshidratare/înmuiere sau fermentare. Combinațiile, gusturile și aromele sunt cel puțin la fel de variate ca și în dieta clasică.

Dieta crudivoră sau raw vegan nu e deloc simplă și nu oricine se poate adapta la acest stil alimentar. O alimentație raw vegan reprezintă, dintr-un anumit punct de vedere un efort pentru tubul digestiv, impune o adaptare a enzimelor digestive, cere o modificare a stilului de viață dar aduce beneficii certe pentru organism, starea generală și sănătatea individului.

Hrana vie este mai ușor digerată de organism, datorită complexului de enzime ce se găsește în alimentele care o compun, în condițiile în care prin gătire, 50% din proteine și între 50 și 80% din vitaminele și mineralele alimentare sunt denaturate, pesticidele se descompun în compuși mai toxici, care sunt mai ușor de asimilat, se pierde oxigen și se produc radicali liberi. Enzimele din alimente sunt distruse atunci când alimentele sunt încălzite la mai mult de 45 grade C, iar fără ele nu poate exista diviziune celulară, nu poate funcționa sistemul imunitar, nu se produce energie și nu poate exista activitate cerebrală. Vitaminele și hormonii nu își pot face datoria în absența enzimelor. Aceasta este diferența radicală dintre hrana clasica și cea raw vegan.

O dietă crudivoră vegană diversă, poate fi respectată de oricine pe o perioada de timp, și trebuie să includă: fructe, legume, cereale, nuci și semințe, astfel încât să acopere necesarul de proteine, carbohidrați, lipide și vitamine d ecare are nevoie organismul. Trebuie spus că dieta raw vegan are o singură lipsă majoră, respectiv vitamina B12 care nu există decât în alimentele d eorigine animală și pe care care adeți dietei raw vegan trebuie să o primească prin suplimente alimentare, vitamina fiind vitală pentru funcționarea celulei nervoase.

A doua vitamină deficitară în dieta raw vegan este vitamina D care nu se găsește în alimentele vegetariene, dar pe care organismul o poate sintetiza prin expunere la soare. Expunerea la soare pe timpul verii timp de 15 minute de 2-3 ori pe săptămână este suficientă pentru sinteza vitaminei D. Este necesar un aport suplimentar de vitamina D prin auplimente nutritive.

Toate alimentele sunt surse de proteine: cartofii (deshidratați sau înmuiați), pâinea cu semințe coaptă la soare, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia și lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale.

Dieta raw vegan este una săracă în lipide, ar există surse de grăsimi bune. Uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, semințele, avocado și nucă de cocos aduca aportul necesar de grăsimi.

Aportul de minerale este foarte bogat în dieta raw vegan. Calciul se găsește în legume proaspete cu frunze verzi (salată verde), tofu, semințe de susan, soia, smochine și broccoli. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Fierul este adus de sfecla roșie, varza roșie, ciupercile și legumele verzi care sunt principalele surse de fier.

Beneficiile unei dieta raw vegan respectate pe o perioadă de timp, eventual vara și toamna are beneficii certe pentru organism. Normalizează presiunea sângelui și nivelul colesterolului, curăță arterele și aspectul dermal, dă energie și vitalitate sexuală, digestie ușoară, memorie bună și capacitate de concentrare crescută.

Există și dezavantaje. Carența de vitamina B12, D și, uneori de fier, un nivel scăzut de HDL colesterol, apariția sindromului de intestin iritabil, datorită aportului mare de fibre și enzime, un risc mare de toxicitate pe care le au unele alimente în stare crudă (semințele negerminate pot declanșa lupus eritematos).

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns