Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Punctele vulnerabile ale prematurului

Punctele vulnerabile ale prematurului

Plamanii

Ei sunt ultimii care se dezvolta. Nascandu-se inainte de termen, deci inainte de a se fi dezvoltat complet, copilul are plamani nematurizati, incapabili sa suporte aerul atmosferic. Concret, organismul prematurului nu a apucat inca sa produca, in cantitate suficienta, o substanta specifica (surfactant) care permite destinderea normala a plamanilor.

De aceea este obligatorie ventilarea pulmonara, concomitent cu administrarea de surfactant sintetic. In plus, nici centrul respirator al prematurului, cel care comanda respiratia, nu este suficient maturat si, practic, copilul uita sa respire. Asa ca supravegherea este obligatorie.

Temperatura

Constanta este si ea o alta mare conditie de mediu pentru copilul prematur. Fiind insuficient dezvoltat, puiul de om nu are tesut adipos subcutanat, nu are nici tonus si deci nu este capabil „sa fabrice” caldura. In consecinta, el trebuie tinut intr-un mediu artificial neutru, cu o temperatura constanta, care in cazul celor foarte mici poate ajunge si la 36 grade Celsius.

Prematurul are probleme de mentinere a circulatiei sangvine, manifestate prin oscilatii mari de tensiune si de volum sangvin. Acest lucru necesita administrarea unei medicatii specifice prin perfuzii direct in vena si artera ombilicala si, ulterior, la o varsta mai mare, prin catetere centrale si apoi periferice.

Alimentatia

Imediat dupa nastere, prematurul nu poate fi hranit decat prin perfuzii (nutritie parenterala totala). Daca prichindelul este stabil, el incepe sa fie hranit obligatoriu (chiar de a doua zi) si cu lapte matern. Administrata la inceput in cantitati foarte mici, alimentatia naturala este absolut necesara pentru ca, in absenta ei, intestinul subtire se atrofiaza.

Imunitatea

In cazul prematurilor, riscul la infectii este dublu. In primul rand, pentru ca sistemul lor imunitar este nedezvoltat, iar anticorpii insuficienti. Apoi, pentru ca sunt supusi (prin ingrijirea medicala care li se acorda) la manevre invazive si agresive, cu risc de infectie: intubatia si ventilatia mecanica, perfuzarea, chiar simpla aplicare a leucoplastului, care la dezlipire poate sa lezeze pielea etc. Prin urmare, toti prematurii sunt supusi tratamentului cu antibiotice puternice si chiar cu imunoglobuline, administrabile sub stricta supraveghere medicala.

Comments

comments

Lasă un răspuns