Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Dieta si fitness > Regulile alimentatiei vara

Regulile alimentatiei vara

Unul din principiile alimentatiei sanatose recomanda sa mananci in pas cu anotimpul si cu vremea. Este bine pentru organism si este bine si pentru planeta. Consumand alimente de sezon, emisiile de dioxid de carbon produse in urma transportului se reduc substantial. Deci, ce si cat mancam vara, in general? Regulile alimentatiei de vara trebuie sa tina cont de temperaturile ridicate,  umiditatea crescuta si de nevoile organismului de a avea resurse pentru a-si mentine constanta temperatura. Trebuie spus ca fie  vara, fie ca este iarna, procesele de termoreglare ale corpului uman sunt mari consumatoare de energie.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2014/08/07/regulile-alimentatiei-vara-2.jpgIn functie de toate aceste elemente iata care sunt regulile alimentatiei de vara.

Evita cafeina si bauturile carbogazoase, alcoolul si excesul de zahar. Toate acestea accelereaza diureza, adica eliminarea de apa din organsim. Pierderea de apa implica si pierderea de minerale, ceea ce aduce prejudicii organsimului, mai ales sistemului cardiovascular, tubului digestiv si rinichilor. Deshidratarea poate sa duca la pierderea starii de constienta sau la afectiuni grave.

Nu bea lichide reci. Nu doar ca nu te racoresc, dar determina o reactie anormala a vaselor de sange. Nu bea lichide dulci. Sunt inutile si nu hidrateaza. Alege sucurile naturale din fructe sau legume sau pur si simplu apa. Daca nu poti bea apa simpla imbogateste-o cu felii de lamaie, castravete, frunze de menta, felii de portocale sau coaja rasa de la citrice.

Vara exista o tendinta generala de a manca mai usor, fara ca aceasta sa mai fie un efort major. Regula spune ca trebuie sa consumam cel putin 500 de grame de legume in fiecare zi, iar vara acest barem este foarte usor de atins.

Elimina grasimile animale, dar inlocuieste-le cu surse sanatoase de grasimi vegetale: ulei de floarea soarelui si de masline, avocado, peste gras.

Bea limonada. Foloseste suc de lamaie, suc de portocala sau oricare alt tip de suc de citrice, diluat cu apa. Bea lapte batut. Sunt solutii excelente pentru rehidratarea organismului.

Consuma proteine! Cele mai bune sunt proteinele vegetale. Fasolea, lintea sunt alimente de baza vara, mai ales ca pot fi incluse in salate si mancaruri usoare.

Mananca des si putin. Nu sarii peste mese si nu manca alimente de tip fast-food.

Foloseste alimente picante si condiemnte picate de fiecare data cand ai nevoie. Sustin digestia, previn afectiunile digestive tipice perioadei calde din an si sustin mecanisemle naturale de reglare a temperaturii.

Acestea sunt cele mai importante reguli ale alimentatiei de vara care te vor ajuta sa te bucuri din plin de zilele de vacanta si de perioada de vara.

 


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus