
Aparent toată lumea știe regulile nutriției sănătoase, dar în fapt prin felul în care mâncăm comitem grave abuzuri asupra sănătății noastre, plecăm urechea la mituri și deseori nu vedem pădurea din cauza copacilor. Punem lucrurile la punct, demolam câteva mituri, schimbăm cateva reguli, facem câteva clarificări si discutm despre regulile nutriției sănătoase.
Sunt morcovii și alte rădăcinoase curățate folosind clor? Așa și așa. Toate rădăcinoasele din mariel magazine sunt trecute sub un jet de aer amestecat cu clor pentru a ucide bacterii periculoase precum salmonella sau E.coli. Cloril se evaporă și legumele rîmân curate. absența bateriilor le prelungește viața și le face sigure pentru consum. La fel se întâmplă și cu unele fructe sau legume.
Dacă faci efort fizic când ai stomacul gol arzi mai multe calorii? Da, dar cantitatea este nesemnificativă. În plus îți supui corpul și mai ales inima la un efort imens pentru ca nu au combustibil care să le susțină activitatea, ceea ce este foarte riscant. În plus, indicat este să faci sport la aproximativ două-trei ore după ce ai mâncat. Altfel, vei obosi mai repede și vei lucra mai puțin.
Dacă bei apă multă, slăbești? Numai în cazul în care concomitent cu creșterea aportului de apă scazi cantitatea de alimente. Dacă doar adaugi apa la alimentația normală nu slăbești, dar vei elimina mai bine grăsimile, vei avea un ten strălucitor, un tranzit intestinal bun și mai puține toxine.
Prea mult zahăr poate cauza diabet? Da, dar nu direct, ci indirect. Poți face diabeit pentru că prea mult zahăr îți poate aduce kilograme în plus, iar acestea pot crește riscul de a dezvoltă diabet de tip 2.
Condimentele accelerează metabolismul? Da, dar nu toate. Rata metabolică este determinată de sex, înălțime, greutate, compoziția corporală (câtă masă musculară ai și cât țesut adipos) și de vârstă. Acești factori determină numărul de calorii consumat de organism pentru a funcționa. Condimentele pot influența metabolismul, dar în mică măsură prin creșterea proceselor de digestie, prin creșterea temperaturii corpului și ritmul bătăilor inimii. Creșterea este temporară, nu de durată.
Este soia dăunătoare femeilor? Atunci când este consumată naturală, nu. Însă în forme foarte procesate, cum ar fi în special suplimentele, cantitatea de fitoestrogeni (substanțe din această plantă) este periculoasă, putând duce chiar la apariția cancerului de sân.
Dacă mănânci după 9 seară te îngrasi? Teoretic da, dar depinde de ceea ce mănânci, de metabolismul tău, de vârstă. Rata metabolismului încetineste pe timpul nopți, dar dacă mănânci puțin, nu contează că este înainte sau după 9 seară.
Băuturile acidulate fac rău rinichilor? Da. Potrivit unui studiu realizat cu ajutorul a 900 de persoane, aproximativ o jumătate de litru de băuturi acidulate consumat zilnic dublează riscul apariției unor boli renale cronice. (Otilia Ignat)