Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Remedii naturiste contra transpiratiei

Remedii naturiste contra transpiratiei

Transpirația este felul în care organismul controlează temperatura corporală și elimină toxinele. Excesul însă îți încurcă activitățile obișnuite și aduce atingere calității vieții. Concomitent cu igiena zilnică, tratamentul pe bază de plante îți asigură un subraț uscat.

Cauzele transpirației abundente sunt variate – poate fi vorba de bagajul genetic, de anumite afecțiuni (boli de inimă, diabet, obezitate) sau de un răspuns al organismului la emoții puternice precum teama, anxietatea sau mânia. Pentru a stabili cauza reală, mergi la doctor pentru un set de analize concludent. Apoi, dacă nu ai nicio contraindicație, poți folosi ca tratament alternativ curele pe bază de leacuri naturale. Iată câteva soluții care și-au dovedit eficiența în timp!

Oțet de mere sau din malț. Pentru un efect optim, înlătură prin metode cosmetice (epilare cu ceară, lamă de ras, cremă) părul în exces de la subsuoară, apoi aplică oțet și lasă să se usuce. Oțetul va intra în porii subrațului și va neutraliza mirosul natural al corpului. Dormi așa peste noapte și spală-te a doua zi cu apă și săpun.

Aplică sare. Freacă ușor cu sare zona cu probleme. S-ar putea să se lipească de piele – în acest caz, lasă să treacă 20 de minute, timp în care poți simți mici înțepături (dacă devin prea puternice, clătește zona cu apă). Sarea este eficientă pentru că reglează transpirația în exces prin reducerea nivelului de aciditate din zona subrațului.

Folosește ulei din extract de arbore de ceai. Acest extract uleios din frunze de melaleuca (un arbust originar din Australia) este un antifungic eficient pentru problemele pielii. Aroma sa asemănătoare scorțișoarei conferă pielii un parfum plăcut și alungă mirosurile înțepătoare. În cazul în care apar iritații, stopează aplicațiile.

Mizează pe tinctura de brusture. Te poate ajuta în încercarea de a elimina fluidele din corp prin intermediul nodulilor limfatici, al intestinului gros și al rinichilor și de a reduce astfel excesul de transpirație. E de preferat să optezi pentru tinctura de brusture, întrucât ceaiul nu are un gust prea bun.

Astragalus, minunea solară. Această plantă de culoare galbenă provine din ținuturile de nord-est ale Chinei și este un excelent diuretic care poate fi de folos în diminuarea transpirației. Astragalus are un gust plăcut, care-l face potrivit pentru consumul sub formă de infuzie. Conține flavonoide, antioxidanți cu efect benefic asupra organismului  și, implicit, asupra reglării transpirației și retenției de apă, prin optimizarea circulației sangvine din corp.

Mătrăguna, planta cu două fețe. Numele ei științific e belladonna, iar cu ea făceau bătrânele satului farmece de boală sau măritiș. Este o plantă foarte otrăvitoare din cauza alcaloizilor, ingrediente active din mătrăgună, așa că nu trebuie folosită decât sub supraveghere și prescripție medicală. Mătrăguna relaxează mușchii interni ai organelor și grăbește uscarea fluidelor din corp, printre care mucoasa, saliva și transpirația.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/19.06.2014.

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns