Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Reproducerea asistată, printre cele mai moderne tratamente împotriva infertilității, valabile astăzi în România

Reproducerea asistată, printre cele mai moderne tratamente împotriva infertilității, valabile astăzi în România

reproducerea asistata

Infertilitatea este un subiect delicat în orice cuplu însă tratamentele oferite de  programul de reproducere umană asistată sunt o soluție de succes.

Atunci când un cuplu se confruntă cu problema infertilității, soluțiile și costurile pot părea cel puțin intimidante, mai ales în absența unei documentări amănunțite. Este suficient ca tu sau partenerul tău să fiți într-o astfel de situație ca să vă simțiți descurajați – presiunea socială, frustrarea încercărilor nereușite, timpul limitat pe care îl aveți la dispoziție. Din fericire, tratamentele moderne de fertilitate sunt valabile pentru ambii parteneri și oferă șansa întregirii familiei.

Fricile înrădăcinate legate de costurile financiare dar și de cele emoționale sunt diminuate semnificativ prin evoluția constantă a programului de reproducere umană asistată atașat clinicilor medicale din România. Cert este că tu și partenerul tău trebuie să apelați la investigațiile necesare pentru a determina potențiala cauză. Sunt cazuri în care fie este o problemă a partenerului tău, fie o problemă a ta, fie este a amândurora. Din păcate, câteodată, cauza nu este descoperită în urma investigațiilor.  

Tratamentele de infertilitate pentru femei

În România, infertilitatea este un subiect foarte puțin discutat iar statisticile confirmă acest lucru.

Mai mult de jumătate dintre persoanele afectate, în special femeile de peste 35 de ani, nu apelează la un medic specialist, procentul îngrijorător fiind de 30%, conform datelor Mediafax.

Odată ce se trece printr-un proces asumat de investigații medicale, medicul specialist în probleme de fertilitate va hotărî ce fel de tratament este cel mai potrivit în funcție de problema care a determinat instalarea incapacității de a face un copil. Astfel, tratamentele pot fi:

  • medicația cu hormoni care stimulează ovulația sau tratează endometrioza ori, după caz, fibroza.
  • tratamente invazive care presupun apelarea la chirurgia clasică sau la operația cu laser pentru tratarea trompelor uterine blocate sau a inflamațiilor.
  • inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro sunt tratamentele recomandate în cazul în care, în urma investigațiilor necesare, medicul nu a găsit cauza infertilității ori a determinat că trompele uterine sunt afectate și nu pot contribui în procesul de fertilitate.

Fertilizarea in vitro, o soluție care câștigă tot mai mult teren în România

Există însă și problema geneticii care poate împiedica un cuplu să aibă un copil. Aici reproducerea asistată este inovația care începe din ce în ce mai mult să schimbe cursul vieții a tot mai multor români.

Fertilizarea în laborator, sau mai bine zis, fertilizarea în vitro (metoda de reproducere umana asistata medical care presupune crearea embrionului în afara corpului uman) este o metodă cu prognoze din ce în ce mai bune în România; aceasta este recomandată atunci când alte tratamente clasice pentru infertilitate sau alte metode de reproducere asistată, cum este inseminarea artificială, au eșuat.

Cel mai recent raport prezentat de Agenția Națională pentru Programe de Sănătate (ANPS) arată că, dintre toate unitățile de specialitate care derulează subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer, MedLife a înregistrat cea mai mare rată de succes a procedurilor FIV/ET, respectiv 53,33%; mai precis, în ultimii 5 ani, din peste 1.600 de cazuri tratate, procentul de nașteri a fost de 43,5% (709 copii). Poți afla mai multe despre metoda lor, accesând pagina dedicată fertilizării in vitro.

De asemenea, fertilizarea in vitro este o soluție și în cazul în care ambii parteneri sunt sterilizați sau unul dintre parteneri a fost diagnosticat cu cancer. Pentru a evita afectarea ovulelor sau a spermatozoizilor, acestea pot fi înghețate și utilizate mai târziu în FIV după ce tratamentul cu citostatice s-a încheiat.

Tratamentele de infertilitate pentru bărbați

Aici, tratamentele variază în funcție de problemă iar asta se reflectă în costuri și în eficiența lor.

Printre acestea, pot fi:

  • Recoltarea spermei pentru a fi folosită în tratamentele de reproducere asistată, incluzând inseminarea artificială
  • FIV cu sperma partenerului
  • FIV cu injectare intracitoplasmatică a spermatozoidului

O dietă sănătoasă și renunțarea la alcool sau țigări contribuie la îmbunătățirea calității spermei.

Iată încă un articol pe care îl poți studia, dacă vrei să afli care sunt cele mai comune cauze ale infertilității și simptomele asociate.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Comments

comments

Lasă un răspuns