Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Rolul ecografistului nu poate fi substituit de aparatura

Rolul ecografistului nu poate fi substituit de aparatura

Cu siguranta te-ai intrebat si tu la ce foloseste ecografia, care sunt avantajele utilizarii ei dar si care sunt limitele acestei investigatii. Stiai ca 90% din acuratetea diagnosticului se datoreaza medicului si doar restul aparatului? Ei bine, despre rolul ecografiei in preventia multor maladii am vorbit cu specialistul Cornel Lungu, medic primar medicina generala, competenta in ecografie generala, la clinica Bio Terra Med.

Care sunt avantajele ecografiilor si ce afectiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei abdominale superioare?

Ecografia este o metoda neinvaziva, neiradianta, bazata pe ultrasunete, repetabila si relativ ieftina, care are si marele avantaj al examinarii „in timp real”. Toate acestea sunt avantaje in raport cu alte tipuri de investigatii imagistice.

La acestea se adauga progresul extraordinar al aparaturii si al tehnologiei constructiei transductorilor, ceea ce a permis obtinerea unor imagini cel putin comparabile cu alte investigatii.

Acest lucru permite diagnosticul anomaliilor de pozitie, forma, dimensiuni, precum si al nodulilor, infiltratelor tumorale sau inflamatorii, calculilor, bolilor obsructive biliare sau renale etc.

In general, se pot investiga toate bolile din cavitatea abdominala, mai putin cele care se refera la tubul digestiv unde informatiile sunt limitate din cauza gazelor (ultrasunetele nu penetreaza organele unde exista gaze-esofag, stomac, duoden). Totusi si aici se pot obtine imagini satisfacatoare, dar, in acest caz, endoscopia este superioara ecografiei.

IMG-20160224-WA0017

Care sunt avantajele ecografiilor si ce afectiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul ecografiei abdominale superioare?

Ecografia este o metoda neinvaziva, neiradianta, bazata pe ultrasunete, repetabila si relativ ieftina, care are si marele avantaj al examinarii „in timp real”. Toate acestea sunt avantaje in raport cu alte tipuri de investigatii imagistice. La acestea se adauga progresul extraordinar al aparaturii si al tehnologiei constructiei transductorilor, ceea ce a permis obtinerea unor imagini cel putin comparabile cu alte investigatii. Acest lucru permite diagnosticul anomaliilor de pozitie, forma, dimensiuni, precum si al nodulilor, infiltratelor tumorale sau inflamatorii, calculilor, bolilor obsructive biliare sau renale etc. In general se pot investiga toate bolile din cavitatea abdominala, mai putin cele care se refera la tubul digestiv unde informatiile sunt limitate din cauza gazelor (ultrasunetele nu penetreaza organele unde exista gaze-esofag, stomac, duoden). Totusi si aici se pot obtine imagini satisfacatoare, dar, in acest caz, endoscopia este superioara ecografiei.

Care sunt avantajele ecografiei abdominale inferioare si mai ales in ce conditii este aceasta recomandata de medicul specialist?

Avantajele sunt identice, la care se adauga posibilitatea monitorizarii ovulatiei la femei, a masurarii reziduului vezical in hipertrofia prostatica la barbati. Este metoda de prima alegere pentru evaluarea aparatului genital feminin si a prostatei, precum si pentru diagnosticarea tumorilor vezicale. In general se evita un RMN scump, greu de accesat uneori, care nu e usor de repetat si nu e „in timp real”.

Exista masuri pregatitoare de care trebuie sa tina cont pacientul inaintea efectuarii unei ecografii? Si daca da, care sunt acelea?

Pacientul trebuie sa fie in general nemancat de cca 6 ore, sa ingere lichide sau sa nu urineze cu 1-2 ore inaintea examinarii. Daca este balonat, poate lua cu o zi inainte carbune medicinal sau alte preparate similare, fara ca aceasta sa fie totusi o conditie obligatorie.

Cat de mult conteaza ca medicul care efectueaza ecografia sa aiba competentele necesare incat sa poata diagnostica corect un pacient?

Poate parea surprinzator, dar, de vreme ce aparatele au devenit performante fara a afisa un diagnostic, pot afirma ca 90% din acuratetea diagnosticului se datoreaza medicului si doar restul aparatului. Exista opinia falsa ca aparatele sunt cu atat mai bune cu cat sunt mai aproape de „4D”, creandu-se iluzia ca o investigatie 2D e de mai proasta calitate, una 3D e mai buna si cea 4D e si mai buna! Acestea sunt strategii de marketing promovate de clinici care vor sa isi atraga pacientii. Ele omit intentionat sa spuna ca e mult mai importanta clasificarea ecografistilor dupa niste criterii clare de catre Societatea Europeana de Ultrasonografie si ca acestia au competentele pe care le confera aceasta clasificare. Faptul ca sunt putini cei care au aplicat pentru aceasta clasificare si mai ales cei care au trecut de nivelul „Basic”, face ca acest lucru sa fie ascuns in spatele reclamelor pompoase despre aparate. Deci pregatirea (continua) a medicului, experienta si atestarea lui conteaza mai mult decat aparatul!

Exista cazuri in care rezultatul ecografiei abdominale nu este concludent. Cand se intampla acest lucru?

Ecografia are, ca orice alta metoda, limitele ei date in special de legile fizice ale propagarii ultrasunetelor prin diverse medii, ceea ce face ca acolo unde exista aer, oase, calcificari mari sa nu putem avea imagini de cea mai buna calitate. Totusi putem avea semne indirecte sau putem optimiza imaginile prin softuri speciale care ajuta la precizarea sau macar orientarea diagnosticului. In aceste cazuri completam investigatiile cu altele care sunt adecvate situatiei.

In ce situatii este recomandata ecografia tiroidiana si cum poate fi aceasta folosita in preventia uneori boli grave?

In orice evaluare tiroidiana este obligatorie efectuarea unei ecografii care arata usor orice modificare patologica si aceasta se completeaza cu dozarile hormonale. De asemenea se foloseste ecografia in monitorizarea rezultatelor tratamentului, precum si in ghidarea punctiilor diagnostice ale nodulilor tiroidieni.

Este stiut faptul ca ecografia mamara bilaterala poate salva vieti, vorbim de incidenta cancerului mamar. Ce ne puteti spune despre necesitatea efectuarii ei?

Toate femeile din perioada activa sexual si cele aflate la menopauza ar trebui sa faca anual o ecografie mamara ductala, combinata cu elastografie si examen Doppler, aceasta fiind metoda care poate depista din timp orice modificare pre sau canceroasa ceea ce ar duce la un diagnostic precoce si corect. Studiile recente au aratat ca aceasta este metoda logica de screening mamar si nu mamografia. Aceasta nu inseamna ca mamografia nu are rolul ei, dar este logic sa folosesti intai metoda neiradianta, care te poate lamuri si abia apoi sa apelezi la cealalta. Bineinteles ca si aici, mai mult ca la ecografia abdominala, experienta si calificarea ecografistului fac diferenta intre investigatii si, din pacate, fac uneori diferenta intre viata si moarte. Daca este facuta corect pe un aparat bun, ecografia ductala cu elastografie este investigatia „de aur” pentru depistarea cancerului mamar.

Au femeile din Romania cultul preventiei? Fac ecografii doar cand durerea isi face simtita prezenta sau vin si preventiv?

Este adevarat ca, de multe ori, durerea este cea care aduce femeia la doctor pentru o ecografie mamara. Surpriza mea este sa constat ca deja s-a schimbat mult atitudinea pacientelor si ca ele au inceput sa vina pentru controale fara a suferi de ceva grav. De asemenea, constat ca au inceput sa constientizeze ca au anumiti factori de risc si chiar doresc un control, uneori mai repede decat li se recomanda. Cred ca s-a produs si continua o mare schimbare in ceea ce priveste atitudinea preventiva a femeilor din Romania, lucru care nu poate decat sa ne bucure.

 

Bio Terra Med face parte din cea mai mare platforma de clinici private din Romania – Consultaclick.ro

Consultaclick este o platforma de programari medicale online, fiind o retea formata din peste 300 de clinici si spitale private din Romania si peste 3000 de medici afiliati in retea.

Rolul platformei este sa faciliteze accesul pacientilor la servicii medicale private, de a le pune la dispozitie oferte medicale care sa ii ajute sa faca economie in bugetul personal si de a le oferi informatii utile.

Pana in prezent prin intermediul platformei consultaclick.ro s-au efectuat peste 40000 de programari medicale. Pacientii pot alege un doctor sau o clinica pe baza ratingurilor primite de la alti pacienti, dupa pret sau pe baza criteriului proximitatii.

 

Text: Anca Ardeleanu

 

Comments

comments

Lasă un răspuns