Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Roșcova, cea mai bună alternativă la ciocolată

Roșcova, cea mai bună alternativă la ciocolată

Folosit multă vreme în tot felul de preparate, dar mai ales în dulciuri, praful de roşcove a fost surclasat de cacao. Sofisticată, mai bine pusă în valoare de importatori şi producători, cacaua a luat faţa roşcovelor, care au rămas un fel de mâncare a săracilor. În ultimii ani însă, şi-a schimbat un pic numele, şi-a mai dichisit înfăţişarea şi a ieşit în forţă la rampă. O cheamă, acum, pudră de carob şi, pe bună dreptate, se poate lăuda cu o mulţime de calităţi.

Răsfăţ, dar şi medicament

Roşcova conţine o cantitate importantă de minerale, iar fibrele ei sunt atât de bune, încât un consum constant de pudră de roşcove (să zicem „ciocolata“ cu lapte de dimineaţă) ajută nu numai la reglarea tranzitului intestinal, ci şi la echilibrarea florei într-o asemenea măsură, încât bacteriile neprietenoase precum E. coli fug cât văd cu ochii. Spre deosebire de cacao, care este o devoratoare de calciu, pudra de carob ajută tocmai la fixarea acestuia. E tonică precum cafeaua şi ciocolata, dar fără efectele secundare ale acestora. Absoarbe toxinele şi are un puternic efect antidiareic. Este foarte utilă în tratarea gastritelor şi enterocolitelor. Combate cu eficienţă colicile, motiv pentru care este ingredient principal în mai toate combinaţiile de mâncare pentru bebeluşi.

Bune  pentru vegani

Ba chiar şi pentru cei care au adoptat stilul raw. Pudra de roşcove este dulce de la natură, spre deosebire de cacao, care are mare nevoie de zahăr ca să fie atât de gustoasă. Textura şi gustul fac ca pudra de roşcove să fie folosită în prepararea dulciurilor raw. Mai mult, un baton de „ciocolată“ de roşcove cu seminţe sau migdale (după cum preferi) poate fi un mic dejun perfect în bătălia permanentă cu kilogramele în plus.

Cifre roşcovane

  • Despre roşcovă, numai de bine, în procente dolofane:
  • Are puritate 100%, spre deosebire de cacao, care, oricât de bine prelucrată ar fi, tot conţine impurităţi.
  • Conţine 348 mg% calciu şi doar 79 mg% fosfor, îndepli-nind raportul optim fosfor/calciu în organism (peste 1,7). 
  • Are un indice glicemic mic, 15%, deşi este natural dulce.
  • 40-50% din păstaia de roşcov înseamnă… zahăr. Mai precis, zaharoză, fructoză, lactoză şi maltoză.
  • 250 g pudră de roşcove costă 3,8 lei. Pe aceeaşi cantitate de cacao dai aproximativ 14 lei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns