
Dan trăiește cu diabet de tip 2de 15 anu și încă d ela început se luptă cu gestionarea acestuia. De curând a adoptat un antrenor personal, un golden retriever, numit Aura. Oare l-a ajutat câinele să-și regleze nivelurile glicemiei și să fie mai sănătos?
„Aura mă ridică din pat dimineața și mă scoate din casă seara, după cină“, spune Dan. „Mă plimbă nu doar în jurul blocului, ci și în locuri în care nu am mai fost vreodată, deși locuiesc în oraș de când m-am născut. Îmi uitam medicamentele uneori, dar acum îmi amintesc de ele, pentru că trebuie să le iau înainte de orele ei de masă. Ea mi-a
oferit planul ingenios de gestionare al acestei boli.“ Nivelul mediu al glucozei a scăzut de la 8,3 la 6,8, de când Aura a intrat
în viața lui Dan. Câinii nu sunt medici, dar pentru mulți pacienți, aceștia pot face viața cu diabet mai ușoară. Un animal de companie poate să sprijine un program de exerciții fizice, să ofere suport emoțional, să-ți facă un regim de viață sănătos, să-ți reducă nivelul stresului și, nu în ultimul rând, să te ajute să socializezi.
TE AVERTIZEAZĂ CÂND AI HIPOGLICEMIE
Pentru persoanele care utilizează insulina sau sulfonilureele, hipoglicemia (scăderea zahărului din sânge) poate fi o problemă majoră. Câinele te poate preveni adesea, avertizându-te când nivelurile zahărului din sânge scad, în special când
criza apare în somn. Câinii recunosc o hipoglicemie prin miros și sigur că nu pot înlocui glucometrul, dar îți pot aminti că e necesar să te testezi.
TE ȚINE ÎN FORMĂ
Câinele te poate ține în formă prin nevoia de a fi plimbat, ceea ce încurajează mișcarea. Exercițiile fizice, chiar moderate, cum ar fi plimbările, reduc rezistența la insulină și scad glicemia. Dar, un câine sănătos, mai ales unul mai tânăr, vrea mai mult decât o plimbare, vrea să alerge după Frisbee, minge sau să aducă un băț – pentru el este distracție, pentru tine, exercițiu.
TE AJUTĂ SĂ-ȚI FACI PRIETENI
Unul dintre beneficiile plimbării câinelui este întâlnirea cu oamenii. Unii se pot opri să-l mângâie sau să-l admire. Contactul social este bun, în felul acesta îți poți împărtăși problemele. În multe comunități, câinii se întâlnesc să se joace, iar stăpânii să vorbească. Aceștia devin adesea prieteni buni.
TE ALINĂ
Câinii sunt foarte iubitori și atenți, adevărați membri ai familiei care știu dacă ești nefericit sau supărat și vin să te aline. De multe ori, câinele tău te face să te simți mai bine atunci când ești trist. Studiile arată că mângâierea unui animal reduce presiunea sanguină, un efect care deseori durează ore întregi. De asemenea, îmbunătățește simptomele depresiei și te ajută să faci față anxietății, durerii și stresului.
EȘTI POTRIVIT
PENTRU UN CÂINE?
Dacă nu ai avut niciodată un câine, gândește-te cu atenție înainte de a adopta unul. Acesta presupune dezvoltarea unei relații apropiate, dar destul de încărcată de responsabilități. Un câine îți poate schimba viața, cel mai probabil în bine, dar
necesită efort, timp și atenție.
Citeste si:
Articol de GRIGORIANA BRUJAN din ultimul numar al revistei ABCDiabet