Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Sănătate din livadă

Sănătate din livadă

Livada îți amintește de copilărie și cel mai bun loc pentru visare. E atât de frumoasă, atât de liniștitoare, chiar și atunci când trebuie să trebăluiești prin ea.  Livada înseamnă belșug și, bineînțeles, sănătate.

Sănătate spun nu numai pentru că fructele sunt pline ochi cu vitamine și fibre tocmai bune pentru organism, dar și pentru o mulțime de leacuri al căror ingredient de bază este tocmai fructul cules din livadă. Și, nu în ultimul rând, pentru că statul în livadă este, în sine, o terapie cu rezultate minunate.

Pere zemoase și aromate

Au, în primul rând, un conținut bogat de minerale  și vitamine (calciu, fier, magneziu, sodiu, sulf, cupru, vitamina C). Conţin pectină, o substanţă care ajută la scăderea valorilor colesterolului rău din sânge şi protejează celulele de ditrugerea provocată de radicalii liberi. Sunt bogate în acid folic şi de aceea nu ar trebui să lipsească din dieta nici unei gravide.

La ce sunt bune: Perele au un indice glicemic foarte mic, motiv pentru care sunt recomandate ca desert în dietele diabeticilor și supraponderalilor. În plus, conți mult mai multe fibre ca alte fructe, ceea ajută buna funcționare a tractului intestinal,la absorbția mai lentă a carbohidraților, de unde și glicemia menținută în limite normale.

Suc de pere: Se obține cu ajutorul centrifugei și este recomandat în litiaza urinară de pildă. Timp de două-trei săptămâni, un litru sau doi de suc zilnic. Favorizează eliminarea pietrelor prin mărirea diurezei.

De frumusețe: Pulpa de pere are un puternic efect cicatrizant, de aceea măștile cu pulpă de pere sunt mană cerească pentru tenul sensibil și cel cu tendință de îngrășare.

În Ciohorani, un sat din județul Iași, există un păr în vârstă de mai bine de… 600 de ani, care încă mai rodește. Pere frumoase și gustoase.

Cireșe dulci și cărnoase

Pe lângă apă, 70%, cireşele conţin săruri minerale (fosfor, calciu, magneziu, fier), dar şi vitaminele B1, B2, C, E, P, B6, PP, acid pantotenic, vitamina C.  Cozile de cireşe au puternice efecte diuretice datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. În plus, s-au constatat şi proprietăţi astringente şi antidiareice (datorită taninurilor), depurative, antifebrile şi antiinflamatoare renale.

La ce sunt bune: Se recomandă cura cu cireşe pentru reglarea funcţionării ficatului. Ca şi persoanelor demineralizate sau cu afecţiuni biliare, celor cu stări avansate de oboseală, anemicilor, copiilor cu deficienţe de creştere. Iar ceaiul de cozi de cireşe este unul dintre cele mai cunoscute și eficiente leacuri în bolile renale.

Infuzie de cozi de cireșe: Pui un pumn de codiţe uscate la fiert în 600 ml de apă, laşi pe foc mic zece minute, apoi acoperit 20 de minute. Se bea călduţ (eventual îndulcit) între mese, prin fracţionare în 3-4 prize în cursul zilei, având efect în tratarea durerilor de rinichi provocate de litiază renală. Infuzia mai este bună și în tuse, dureri de stomac şi lumbago.

De frumusețe: Cireşele sunt bune pentru tenurile uscate şi obosite. prepară o mască dintr-o mână de fructe fără sâmburi, pe care le pasezi. Întinzi piureul pe faţă şi îl ţii 20 de minute. Clăteşti la final cu apă călduță.

Cireşele conţin melatonină, motiv pentru care se recomandă persoanelor cu insomnii, și sunt cele mai… sedative fructe (calmează durerile).

Caisele parfumate și gustoase

Au un conţinut ridicat de betacaroten și restabilesc nivelul de vitamina A în organism. Reprezintă o sursă excelentă de potasiu, vitamina C, triptofan, fibre, fier etc.

La ce sunt bune: Studiile arată că, datorită conținutului ridicat de betacaroten, trei porţii de caise consumate pe zi ne protejează considerabil împotriva degenerescenţei maculare, care afectează grav vederea. Fructele proaspete sunt astringente şi de aceea se recomandă în caz de diaree. Triptofanul și vitaminele conținute le transformă într-un tonic al sistemului nervos (astenie, stări depresive, anemie, oboseală, stres). Betacarotenul, din nou, previne oxidarea colesterolului rău, care duce la boli cardiovasculare sau chiar la deces.

De frumusețe: încă o mască minunată, de astă dată din pulpa unei caise pasate împreună cu un gălbenuș și o linguriță cu iaurt. Întinzi masca pe faţă şi o lași să acţioneze 30 de minute, după care o înlături cu apă călduţă. Face minuni în cazul tenurilor grase, cu exces de sebum.

Sucul de caise ajută în cazul arsurilor solare. Calmează pielea iritată și atenuează durerea/usturimea.

Prunele galbene și moi

Sunt prunele de vară, galbene ca soarele și un pic mai parfumate decât cele brumării. Sunt bogate în vitamine (A, B1, B2, C, PP), minerale (potasiu, fier, magneziu, calciu și sodiu), acizi organici. Sunt energizante și ajută tranzitul intestinal.

La ce sunt bune: consumate regulat, măcar trei săptămâni pe an, în ajută la regenerarea celulei hepatice și la buna funcționare a vezicii biliare. O cură cu prune proaspete acționează ca un tonic al sistemului nervos. Fiind niște diuretice de excepție, prunele provoacă eliminarea apei excesive din țesuturi, ceea ce conduce la tratarea hipertensiunii, a reumatismului, gutei și obezității.

Suc de prune: Se obține la centrifugă. Un pahar cu suc băut înainte cu o jumătate de oră de mesele principale ajută la întărirea sistemului imunitar și previne cancerul la colon.

De frumusețe: Amesteci, cu mixerul sau blenderul, 3 prune coapte, fără sâmbure, 1 lingură cu iaurt şi 1/2 lingură cu ulei de migdale. Aplici pasta pe față și lași 10 minute, apoi clătești cu apă călduță. Este foarte bună în tratamentul acneei.

Japonezii prepară prune murate, pe care le mănâncă nu numai pentru că sunt foarte gustoase, dar și pentru că umeboshi, așa se numesc, combat oboseala.

Piersicile suculente și fine

Foarte bogate în vitamina A, piersicile se pot transforma într-un scut împotriva cancerului, pentru că proprietăţile antioxidante ajută la inhibarea celulelor canceroase. Au un conținut mare de vitamina C, E și 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Au de asemenea un conținut bogat de minerale (fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu și seleniu) concentrate în partea roșiatică de lângă sâmbure. În plus, conțin cantități deloc neglijabile de fitonutrienți, antioxidanți și fibre.

La ce sunt bune: Favorizează tranzitul intestinal normal şi tratează constipaţia. Pentru că au un puternic efect diuretic, sunt recomandate suferinzilor de reumatism şi artrită, hipertensivilor și celor cu litiază renală. Piersicile conțin două carotenoide, luteina și zeaxantina, care previn apariția cataractei.

Suc de piersici: Se prepară la centrifugă și are un efect benefic asupra sistemului nervos, datorită vitaminelor B cu efect asemănător serotoninei, hormonul fericirii.

De frumusețe: Pasezi o piersică foarte coaptă cu o lingură de smântână şi câteva picături de ulei de măsline. Aplici pe faţă pasta obţinută, după ce te-ai demachiat bine, şi lași să acţioneze 30 de minute. Se îndepărtează cu apă călduţă. Rezultatul? Un ten ca… piersica.

Piersicul, originar din China, a ajuns în Europa cu ajutorul armatelor persane. De aceea, romanii numeau piersicile „mere persane“.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr29/21.07.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns