Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sanzaina, elixirul frumusetii

Sanzaina, elixirul frumusetii

Planta cu reale valente terapeutice, sanziana este cunoscuta pentru asa-zisele ei proprietati magice, fiind folosita in timpul sarbatorii de pe 24 iunie, cand se celebreaza nasterea Sf. Ioan Botezatorul, de catre tinerele care participa la un ritual ancestral. Credinta populara spune chiar ca ele feresc gospodaria si casa de fortele malefice, aducand noroc, sanatate si belsug oamenilor.

Din mai si pana in august

…planta este intr-o continua inflorire si, drept urmare, poate fi culeasa si folosita pentru diverse tratamente. Floricelele ei galbene cu miros placut de miere, se usuca intr-un loc umbros. Folosita de cateva secole de catre medicina populara in cazul bolilor de ficat, dragaica este o prietena destoinica a sanatatii. In afara de afectiunile hepatice, ea mai poate fi administrata si in tratamentul bolilor tiroidiene, cand se bea pe stomacul gol macerat preparat din aceasta planta. Contra bolilor de piele se recomanda un ceai facut din sanzaiene si trei-frati-patati. Tratamentul trebuie sa dureze circa doua saptamani. Acelasi ceai preparat din sanzaiene curata rinichii, pancreasul si splina de toxine. Aplicat extern, sub forma de compresa, grabeste cicatrizarea diverselor rani. Apoi, cei care sufera de hernie, ar trebui sa faca timp de o luna si jumatate un tratament cu o lingura cu tinctura de sanzaiene, diluata in 100 ml de apa si bauta de trei ori pe zi.

Elixirul frumusetii

Despre sanzaiene se spune ca, puse in apa cu care facem baie, transfera asupra noastra ceva din frumusetea si farmecul lor. Astfel, din vremuri vechi, femeile foloseau maceratul sau infuzia de sanzaiene la scaldat. Dupa o astfel de baie, pe corp se poate aplica un unguent pe baza de dragaica, facand un masaj usor care sa puna circulatia in miscare. Traditia populara a asociat aceasta planta cu fetele tinere, care vor sa-si afle ursitul. In Noaptea de Sanzaiene, pe 23 iunie, tinerii de la sat impleteau cununi din aceste flori, pe care le aruncau pe casa, in speranta ca vor afla cand se vor casatori.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns