Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Saptamana bauturilor sanatoase

Saptamana bauturilor sanatoase

Luni: SUC DE FRUCTE

Cum se face: amesteci sucul de la o portocala, o lamaie si un grepfrut cu 2-3 linguri de suc de ananas si, eventual, cu 20 g de crema de cocos (se gaseste in toate supermarketurile). Le poti amesteca intr-un shaker sau intr-o sticla al carei dop se inchide etans.

De ce e bun: cum sa nu-ti faca bine atata vitamina C, amestecata cu gusturi exotice?! Daca bei macar o data pe saptamana un pahar maricel cu suc de fructe, raceala se va apropia mult mai greu de tine.

Marti: SUC DE CATINA

Cum se face: ca sa prepari un suc de catina, ai nevoie de fructe proaspat cumparate (sau culese!), pe care le pasezi cu ajutorul unei linguri de lemn (daca folosesti una de metal, risti sa pierzi multe din vitaminele continute de catina). Zdrobirea se face intr-un vas de portelan, pana se formeaza o pasta semilichida, pe care o vei consuma de indata (ca sa nu oxideze). De obicei, acest suc nu se consuma singur, fiind prea puternic, ci in combinatie cu morcov. La ½ pahar cu suc de morcov, adaugi 4-5 linguri cu suc de catina. Combinatia miraculoasa e bine s-o bei pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi.

De ce e bun: catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesele si de zece ori mai mult decat citricele. In fructele coapte, continutul depaseste 400-800 mg la 100 ml de suc proaspat. Catina contine, de asemenea, vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F, celuloza, betacaroten (mai mult decat pulpa de morcov) si microelemente: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier, sodiu si uleiuri complexe. Pe buna dreptate poti spune ca, intr-o boaba de catina se ascunde o adevarata farmacie naturala.

Miercuri: GROG

Cum se face: Pui la fiert un vas cu apa si lasi sa clocoteasca impreuna cu zaharul (doua lingurite la o cana cu apa). In timp ce clocoteste, adaugi rom, cate doua lingurite pentru fiecare cana cu apa, si zeama de la o lamaie. Aceasta bautura se bea fierbinte-fierbinte.

De ce e bun: incearca o data si vei vedea ca aceasta combinatie iti da o stare de bine, de relaxare si de caldura. Nu uita ca lamaia este un antioxidant si ajuta sistemul imunitar!

Joi: CEAI DE LAMAIE

Cum se face: tai in patru o lamaie mare si o pui la fiert (cu tot cu coaja) intr-un litru de apa. O lasi sa clocoteasca. In fiecare cana de ceai, adaugi doua lingurite cu miere.

De ce e bun: ceaiul este revigorant si totodata extrem de eficient atat in prevenirea, cat si in tratarea racelilor in faza incipienta.

Vineri: COMPOT DE MERE

Cum se face: speli si cureti de coaja ½ kilogram de mere, le tai in patru. Intre timp, pui la fiert 300 ml de apa, 80 g de zahar si un pliculet cu zahar vanilat, precum si zeama de la o lamaie. Cand clocoteste, adaugi merele. Fierbi compotul cu capac, la foc moderat.

De ce e bun: daca un mar pe zi inseamna sanatate, mai multe mere intr-un compot inseamna sursa de vitalitate. Magneziul, potasiul, calciul sunt prezente din belsug, insa generoasa e si oferta de provitamina A, vitamine din grupul B si, mai ales, faimoasa vitamina C, care alunga infectiile si fixeaza calciul. Marul are si alte actiuni binefacatoare: are proprietati calmante, mai ales daca e consumat seara, combate bronsitele (sub forma de infuzie).

Sambata: COCTEIL CU LAPTE DE SOIA

Cum se face: cu o zi inainte de preparare, inmoaie in apa prune si caise uscate. A doua zi, scoarce-le si taie-le in mici patrate, apoi fierbe-le 20 de minute in 500 ml de apa minerala. Dupa racire, mixeaza-le si amesteca-le cu laptele de soia si piureul obtinut dintr-o banana.

De ce e bun: este o gustare foarte buna, vitaminizanta. Te vei simti plina de energie, iar organismul va primi un aport generos de elemente nutritive esentiale.

Duminica: VIN FIERT CU SCORTISOARA SI PORTOCALA

Cum se face: pui la fiert un litru de vin rosu. Cand incepe sa faca spuma, adauga zahar dupa gust (aproximativ doua linguri). Cureti de coaja o portocala si pui in vas cateva felii, ca bautura ta sa capete o savoare grozava. Gustul va fi desavarsit insa de scortisoara, pe care o vei adauga dupa ce vinul este fiert.

De ce e bun: bauta seara, la sfarsit de saptamana, in doi, bautura aceasta are efecte nebanuite asupra simturilor. Te vei simti relaxata, cu bujori in obrajori si cu o noua pofta de viata si de dragoste.


Lasă un răspuns

Sus