Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina

Daca ai rabdare, vei afla de ce natura se abate uneori de la „programul” prestabilit, producand, in anumite conditii, perturbari pe care nu le simti din prima clipa. Sarcina extrauterina inseamna implantarea ovulului fecundat in afara uterului, cel mai frecvent la nivelul trompei uterine.

Riscul de sarcina extrauterina este mai mare pe fondul unei inflamatii a trompelor uterine (anexite, infectii genitale „inalte”) sau a unor trompe cu traseu „sinuos” congenital. 2% dintre sarcini sunt extrauterine, iar in 65% dintre cazuri exista un antecedent de sarcina extrauterina.

35% dintre sarcinile extrauterine au fost urmate de o sarcina normala dusa la termen, iar 10% dintre extrauterine vin dupa o sarcina absolut normala. Prin urmare, statisticile nu sunt atat de nemiloase precum sunt prejudecatile.

De multe ori, sarcina extrauterina apare atat de discret, incat nici nu-ti dai seama. Practic, poti sa nu ai nici un semn care sa-ti dea de banuit. Menstruatia intarzie una sau doua saptamani, dar, ti s-a mai intamplat de atatea ori, incat nu pare nimic deosebit.

Alteori, este foarte zgomotoasa: sangerari frecvente ce apar la cateva saptamani dupa intarzierea menstruatiei, dureri de burta foarte puternice, care nu cedeaza. In acest caz, stii ca ti se intampla ceva anormal. Te simti din ce in ce mai slabita si iei decizia fireasca, de a te duce la doctor. Este foarte important ca sarcina extrauterina sa fie depistata cat mai repede evitand orice complicatie.

Medicul ginecolog iti va face doua teste: unul de dozare a hormonului de sarcina (hormonul corionic gonadotrofic), iar celalalt de investigare cu ultrasunete – ecografia. Hormonul de sarcina nu este un test fidel, de aceea e bine sa nu te bazezi numai pe testele „barza”, care pot iesi negative chiar si intr-o sarcina normala.

  • Inflamatiile trompei uterine

Ele reprezinta cea mai frecventa cauza de sarcina extrauterina. Sunt asa-numitele anexite. In urma acestora, se formeaza la nivelul tubei (vezi desenul) aderente care impiedica migrarea ovulului fecundat pana in uter, unde are loc implantarea lui totala. Bolile cu transmisie sexuala (sifilis, gonoree, infectiile cu Chlamydia etc.) sunt o cauza majora de infectie genitala inalta.

Daca ovulul fecundat se opreste si se implanteaza in portiunea istmica a trompei, care este foarte ingusta, sarcina are o durata scurta, complicandu-se rapid cu ruptura de trompa uterina. Multe femei cu sarcina extrauterina ajung la medic cu hemoragii masive si soc hemoragic.

Daca implantarea are loc la nivelul ampulei tubare, care este mai larga, sarcina poate ajunge pana la trei luni. Au loc rupturi succesive de perete tubar, cu hemoragii pe tot parcursul sarcinii extrauterine. Ruptura de tuba uterina este resimtita ca o durere abdominala puternica, insotita de sangerare masiva.

  • Malformatiile congenitale de trompe uterine

A doua cauza ca frecventa a sarcinii extrauterine sunt malformatiile congenitale de trompe uterine. Trompele uterine sunt, in acest caz, foarte sinuoase. Fiind afectate ambele trompe uterine, sansele de a avea o a doua sarcina extrauterina sunt foarte mari.

  • Alte cauze: steriletul, tratamentele impotriva sterilitatii, varsta inaintata a mamei.

Modificari ale menstruatiei. Daca menstruatia intarzie mai mult ca de obicei, nu strica sa faci un control medical. Sangerarile repetate la intervale neregulate de timp sunt si ele anormale.

Dureri abdominale sau chiar o stare de disconfort. Daca durerea apare concomitent cu sangerarea, atunci nu mai sta pe ganduri si du-te la medic

Testul de sarcina pozitiv si prezenta sangerarilor nu trebuie sa coexiste.

Stari de lesin inexplicabile insotite de oricare dintre manifestarile mentionate mai sus.

Stare de epuizare fizica asociata cu sangerari neregulate si/sau durere abdominala.

O durere abdominala atroce inexplicabila; poate reprezenta ruptura de trompa uterina.

Comments

comments

Lasă un răspuns