Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sarcina si bolile cronice

Sarcina si bolile cronice

 1. Cum influenteaza sarcina evolutia bolii tale?
 2. Cum il poate afecta pe bebelusul tau boala de care suferi si medicamentele pe care le iei?
 3. Care sunt principalele precautii?
 4. Cum va fi nasterea?
 5. Va avea si copilul boala ta?

 1. Studiile au aratat ca aproximativ o treime din femeile insarcinate care sufera de astm bronsic au constatat o imbunatatire a sanatatii lor, o treime s-au simtit mai rau, iar o treime au declarat ca starea lor a fost aceeasi ca in afara sarcinii.
 2. Cel mai mare risc pentru bebelusul tau apare atunci cand astmul nu este controlat adecvat, pentru ca o criza severa il poate lipsi de oxigen.
 3. Daca folosesti steroizi inhalatorii e important sa-ti administrezi dozele obisnuite pentru a preveni un atac de astm. Daca boala ta se inrautateste si trebuie sa folosesti „pufurile” mai des, intreaba-l pe medicul tau daca este nevoie de o ajustare a dozelor.
 4. In timpul nasterii e putin probabil sa faci o criza de astma, pentru ca organismul tau secreta in aceasta perioada mai multa adrenalina si cortizon, care ajuta la prevenirea atacurilor de astm.
 5. Astmul nu se transmite genetic.

 1. Si inima si rinichii sunt solicitati intens in timpul sarcinii, asa ca trebuie sa vorbesti cu medicul tau inainte de a incerca sa ramai insarcinata.
 2. Riscurile afectiunilor netratate sunt mult mai mari pentru bebelusi decat riscurile medicatiei.
 3. Evitarea eforturilor fizice excesive, a suprasolicitarilor, dieta echilibrata, odihna suficienta sunt esentiale pentru o buna evolutie a sarcinii.
 4. Nasterea naturala este posibila in siguranta daca boala ta este corect echilibrata.
 5. Daca tu ai o malformatie congenitala a inimii (boala ta a existat inca de la nastere), bebelusul tau are un risc mai mare de a avea si el o problema cardiaca.

 1. Prioritatea in timpul sarcinii este evitarea infectarii fatului.
 2. Multe medicamente utilizate in tratamentul anti-HIV sunt noi si nu se cunosc toate riscurile administrarii lor in timpul sarcinii.
 3. Intre 15% si 25% dintre copiii mamelor seropozitive sunt si ei infectati HIV. Acest risc scade la 5% daca in timpul sarcinii sunt administrate medicamentele anti-HIV.
 4. Pentru a reduce riscurile de contaminare ale copilului, nasterea se face prin operatie cezariana.
 5. Dupa nastere copilul trebuie testat periodic in primii doi ani de viata.

 1. Nu exista dovezi ca sarcina ar influenta in vreun fel evolutia bolii.
 2. Tratamentul cu antivirale (de exemplu Aciclovir) se poate face si in perioada sarcinii, dar trebuie sa discuti neaparat cu medicul tau pentru a evita orice risc.
 3. Regulile generale de stil de viata, cu alimentatie echilibrata si odihna suficienta, cu evitarea suprasolicitarilor fizice si psihice, raman valabile, ca pentru orice femeie insarcinata.
 4. Daca infectia herpetica este manifesta clinic in ultimele 5-6 saptamani de sarcina, riscul de infectie al bebelusului in timpul nasterii normale este foarte mare.
 5. Dupa nastere trebuie sa respecti cu strictete toate masurile de igiena pentru a evita transmiterea bolii la nou-nascut.

 1. O serie de studii evidentiaza ca in jur de 40% dintre femeile insarcinate care sufera de epilepsie au observat o ameliorare a bolii in timpul sarcinii, 50% nu au semnalat nici o modificare, iar 10% au constatat inrautatirea afectiunii lor.
 2. Unele dintre medicamentele antiepileptice pot creste riscul unor malformatii ale fatului.
 3. Administrarea de acid folic inainte de conceptie si in timpul sarcinii poate reduce riscul de malformatii ale bebelusului.
 4. Nasterea poate fi pe cale naturala daca monitorizarea starii fatului si evaluarea completa a sanatatii tale nu contraindica acest lucru.
 5. Unele tipuri de epilepsie se mostenesc, dar nimeni nu poate sti cu siguranta daca bebelusul tau va face sau nu boala.

 1. Este foarte important un echilibru metabolic bun nu numai in timpul sarcinii, ci si in lunile de dinaintea conceptiei. Aceasta este singura masura capabila sa reduca frecventa complicatiilor materno-fetale.
 2. Nivelul ridicat al glucozei in sange (hiperglicemia) poate provoca cresterea exagerata in greutate a fatului (macrosomie).
 3. In timpul sarcinii se recomanda insulinoterapia, renuntandu-se la medicatia orala (care poate genera malformatii ale fatului).
 4. Dieta trebuie respectata cu cea mai mare atentie. De asemenea, nu trebuie neglijata masurarea tensiunii arteriale si examenele de urina pentru a diagnostica precoce preeclampsia (situatie grava care poate aparea in timpul sarcinii, manifestata prin hipertensiune arteriala, edeme si eliminare urinara de albumina si care poate pune in pericol atat viata mamei, cat si a fatului).
 5. Daca fatul este foarte mare, va fi nevoie de operatie cezariana sau de o nastere declansata artificial cu una, doua saptamani inainte de termen.
 6. Diabetul zaharat se poate transmite genetic, in special cel de tip 1 (insulinodependent).
 7. Insulinoterapia va continua si pe toata perioada alaptarii. Hranitul la san s-a dovedit a fi benefic atat pentru copil, cat si pentru mama.

Comments

comments

Lasă un răspuns