Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sarea ca medicament

Sarea ca medicament

Dureri în gât, gingii inflamate, nas înfundat, înțepături de insecte… Iată câteva dintre neplăcerile care se tratează cu un condiment banal, dar fără de care nu putem trăi: sarea.

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e dușmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieții: menține apa în corp, reglează transferul de lichide între celule, participă la transmiterea impulsurilor nervoase și la contracțiile musculare, controlează tensiunea arterială, ajută la asimilarea unor minerale și oligoelemente. Dar, dincolo de efectele binefăcătoare din interiorul corpului, ea este un excelent remediu extern, cunoscut din cele mai vechi timpuri.

Dureri în gât

Ai răcit și te ustură în gât? Cel mai simplu leac contra durerilor în gât este gargara cu apă sărată, fiindcă reduce inflamația și ucide bacteriile. Rețeta e simplă: în 200 ml de apă caldă, dizolvă o linguriță cu sare. Fă gargară cu această apă sărată de mai multe ori pe zi. Dacă durerea persistă peste trei zile sau dacă e însoțită de febră mare, adresează-te medicului!

Gingii inflamate

Dacă ai gingiile roșii, umflate și sângerează când te speli pe dinți, asta înseamnă că suferi de gingivită. Ia urgent măsuri, ca să elimini inflamația și să nu ajungi la parodontoză! Pentru început, clătește gura cu apă sărată în fiecare seară: o linguriță cu sare la 100 ml de apă caldă. Dacă neplăcerea nu se atenuează în 1-2 săptămâni, trebuie să schimbi tratamentul: cumpără un irigator bucal și folosește-l în fiecare seară – pui o linguriță cu sare la 200 ml de apă caldă spre fierbinte. Cu ajutorul dușului bucal, apa sărată, care are efecte antibacteriene, ajunge în spațiul dintre gingii și dinți, unde se află de fapt inflamația. În 1-2 săptămâni, sângerarea ar trebui să se oprească și gingiile să-și recapete culoarea sănătoasă, roz.

Dureri de dinți, abces

Dacă te doare un dinte sau o măsea, până să ajungi la stomatolog, clătește gura de mai multe ori pe zi cu următorul amestec: 100 ml de apă caldă, două linguri cu oțet și una cu sare. În cazul unui abces dentar (ți s-a umflat obrazul), clătește gura cu apă sărată: o linguriță cu sare la 200 ml de apă caldă.

Înțepături de insecte

Fie că te-a înțepat o albină sau te-a pișcat vreo insectă, sarea îți alină durerea. Prepară o pastă din sare și puțină apă și aplic-o pe înțepătură (în cazul albinei, după ce scoți acul). Lasă mixtura pe piele până când se usucă. În acest timp, usturimea sau mâncărimea ar trebui să dispară sau măcar să se atenueze. Altă rețetă: combină în părți egale bicarbonat de sodiu și sare, adaugă puțină apă și întinde pasta obținută pe locul dureros.

Alergie

Nasul înfundat și secrețiile nazale sunt printre cele mai supărătoare simptome ale alergiilor respiratorii (la polen, păr de animale, parfum etc.), dar și ale banalei răceli. Apa sărată este o modalitate excelentă de a-ți alina disconfortul. În 200 ml de apă la temperatura camerei, dizolvă o jumătate de linguriță cu sare. Cu pipeta, pune 2-3 picături de apă sărată în fiecare nară, apoi suflă nasul până când nu se mai elimină secreții. Repetă de câteva ori pe zi.

Citește și:

Miere si scortisoara, o combinatie miraculosa

Sucul care trateaza insomnia

Arsenal terapeutic de sezon

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/18.06.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

One thought on “Sarea ca medicament

  1. De preferat, sa nu se faca tratamente cu sare pentru dinti, ci doar la medicul dentist.

Lasă un răspuns