Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Scorțișoara, medicament de pus în prăjituri

Scorțișoara, medicament de pus în prăjituri

 

Scorţişoara era vedeta meselor de sărbătoare în Evul Mediu: parfuma pocalele cu vin, înnobila bucatele dulci, oferea un gust ispititor sosurilor de friptură. Şi tot din acele vremuri oamenii îi cunosc excelentele proprietăţi antibacteriene (când izbucneau diferite epidemii, era imediat inclusă în „schema de tratament“). Faima acestei uluitoare mirodenii n-a apus în timp, ci dimpotrivă: fanii gustului ei s-au înmulţit, iar cei care preferă leacurile naturiste o laudă neîncetat pentru calităţile ei vindecătoare. Nu te gândi deci de două ori înainte de a presăra un pic de praf de scorţişoară în cafeaua de dimineaţă (măcar atât, dacă altfel nu te dai în vânt după ea), că uite ce ştie să facă:

Luptă cu răceala şi gripa

Are proprietăţi antivirale şi antimicrobiene, întărind sistemul imunitar, deci fă-ţi-o prietenă în sezonul rece. E şi un bun leac împotriva tusei uscate. Foarte eficient în caz de răceală sau gripă este uleiul de scorţişoară, capabil să pună la respect până şi microbii rezistenţi la antibiotice. În plus, dă o stare bună, revigorează, alungând oboseala şi stresul. Pune o picătură într-o linguriţă cu miere şi ia o astfel de gustare de trei ori pe zi. Foloseşte în rest uleiul pentru masaj ori pentru parfumarea camerei.

Previne diabetul şi ajută inima

Studii recente au demonstrat că diabetul de tip II (noninsulinodependent) poate fi prevenit şi chiar combătut cu ajutorul scorţişoarei, care stimulează producţia, dar şi efectul insulinei în organism, ţinând sub control nivelul zahărului din sânge. Scorţişoara reduce nivelul colesterolului rău (LDL) şi al trigliceridelor, menţinând astfel sănătatea vaselor sangvine şi prevenind bolile cardiace.

Te face mai deşteaptă

Un studiu făcut de studenţii universităţii americane Wheeling Jesuit a arătat că mirosul de scorţişoară îmbunătăţeşte capacităţile cognitive: memorie, atenţie, viteză de reacţie, capacitatea de a lua rapid decizii. Acelaşi efect îl are mestecarea gumei cu aromă de scorţişoară, recomandată în special celor care urmează să petreacă mult timp la volan sau să înveţe ore în şir pentru un examen complicat.

Menţine silueta

Alungă pofta de mâncare şi de dulce şi nici nu-i nevoie să o mănânci dacă nu-ţi place. E suficient să ai la tine un baton de scorţişoară pe care să-l miroşi ori de câte ori te simţi ispitită culinar. Iar o cană de ceai în care ai presărat puţină pudră de scorţişoară îţi va diminua senzaţia de foame.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns