Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Secretele ecografiei prenatale

Secretele ecografiei prenatale

Ai aflat deja ca vei fi mama si ai inceput sa te gandesti la sanatatea copilului. Vrei sa stii apoi „cu cine ai de-a face”, cu un baiat sau cu o fetita, ori vrei numai sa te asiguri ca: „fie ce-o fi, sanatos sa fie”. Ecografia este un mijloc modern si inofensiv prin care poti afla raspunsul la toate intrebarile tale. Insa ce este adevarat si fals legat de ecografie?

Copilul meu este prea vioi in burtica.

Am auzit ca poate avea o suferinta, sau ca, dupa ce se va naste, va fi hiperactiv. Poate sa-mi raneasca uterul?

Fals. Nu exista studii care sa ateste legatura dintre activitatea intrauterina si cea de dupa nastere. Miscarile lui arata ca e sanatos, iar gimnastica este buna pentru mobilitate. Cat priveste uterul, el nu are nimic de suferit. Se intampla rar accidente cu cordonul ombilical, dar nu pot fi prevazute.

Se vede clar sexul copilului la ecografie?

Adevarat, insa doar partial. Ecografia determina corect sexul copilului daca acesta e pozitionat favorabil in acel moment. Iar asta se intampla numai cateodata. De aceea, e mai bine sa astepti momentul nasterii, ca sa cumperi costumase bleu sau roz. Surpriza merita.

Fals. Ecografia este un examen realizat prin intermediul ultrasunetelor si nu are efecte nocive nici pentru fat, nici pentru mama. Ecografia nu are nici o legatura cu razele! Daca e nevoie, uneori se pot face si doua pe zi.

O investigatie care ridica unele probleme este cea Doppler, care analizeaza circulatia sangelui la fat, placenta si uter. Interdictia se refera numai la primele 12 saptamani de sarcina, apoi chiar si aceasta devine inofensiva.

Nu cumva ultrasunetele il deranjeaza pe copilul meu?

Am vazut ca in timpul ecografiei este foarte agitat.

Fals. Nu-l deranjeaza ultrasunetele. E agitat doar pentru ca mamica lui e emotionata si nerabdatoare sa vada daca pruncul e bine.

Am o dezlipire de placenta. Este adevarat ca nu mai am voie sa fac ecografie intravaginala?

Fals. Ecografia intravaginala, mai ales in cazul unui uter retrovers, permite apropierea cat mai mare de locul sensibil si, ca urmare, diagnosticarea e mai corecta. Ecografia intravaginala este un mijloc ideal pentru masurarea dimensiunii colului in trimestrele 2 si 3 de sarcina.

Comments

comments

Lasă un răspuns