Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Semne ca suferi de dereglari hormonale

Semne ca suferi de dereglari hormonale

Cand ne supara ceva, primul gand merge catre problemele organelor afectate. Dar, solutia e sa coroborezi analizele de sange, ecografiile si alte simptome specifice. Si daca esti cu toate in regula, de vina sunt hormonii. Iata principalele semne ca suferi de dereglari hormonale.

Pofta de mancare exagerata: apetitul crescut, care se instaleaza chiar la cateva minute dupa ce ai mancat, indica o disfunctie de natura hormonala. Inseamna ca organismul tau nu poate controla eficient hormonii grelina si leptina, iar acestia se afla intr-un dezechilibru. Fiindca, grelina e de vina cand ti-e foarte foame, deci creste apetitul (este secretata de stomac), iar leptina induce satietatea, adica il scade (acest hormon este secretat de celulele adipoase).

Sfat: Consuma mai putini carbohidrati si mai multe proteine si vei putea corecta aceste dereglari hormonale.

Oboseala si apatia: in cazul in care te-ai odihnit suficient si esti cu analizele la zi (care arata ca nu suferi de anemie sau de alte carente de vitamine ori minerale), dar te simti obosita tot timpul, atunci starea de moleseala accentuata isi gaseste raspunsul in modificarile hormonale. Glandele paratiroide secreta un hormon care regleaza nivelul de calciu, dar cand acestea nu functioneaza optim si produc prea mult calciu, care provoaca lipsa de energie.

Sfat: De mare ajutor iti sunt exercitiile de respiratie si, desigur, hidratarea.

Migrene frecvente: femeile, se stie, sunt cele mai vizate de migrene si dureri de cap. Acestea apar cand nivelul estrogenului, hormonul feminin, creste, iar asta se intampla inainte de menstruatie. Daca migrenele apar independent de perioada lunara, se recomanda un control amanuntit la ginecolog si efectuarea analizelor endocrinologice specifice.

Sfat: Incearca reflexoterapia, baile reconfortante sau masajul suedez.

Aceste dereglari hormonale nu sunt un canon pe care trebuie sa-l duci toata viata ta. Cele mai multe din probleme se pot rezolva cu unori cu medicamente, alteori pur si simplu cu dieta potrivita. Cele mai multe dintre femeile care au astfel de probleme le vor depasi dupa ce devin mame.

Comments

comments

Lasă un răspuns