Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sfatul psihologului. Ce trebuie să faci, de fapt, în dormitorul tău, în spatele ușii închise

Sfatul psihologului. Ce trebuie să faci, de fapt, în dormitorul tău, în spatele ușii închise

Și tu poți fi o femeie relaxată și fericită, iar secretul se află în dormitorul tău.

Un renumit specialist american a conceput o rețetă simplă cu lucrurile pe care trebuie să le faci în dormitor, precum și cu cele pe care nu trebuie să le faci niciodată în încăperea în care obișnuiești să te odihnești.

„Din punct de vedere psihologic, oamenii trebuie să folosească dormitorul doar pentru a dormi și pentru a face dragoste”, spune specialistul E.E. Smith, conform psychologytoday.com.

În contextul unei situații economice precare, al cheltuielilor care tind, uneori, să depășească veniturile și al veștilor proaste pe care le primim zilnic prin intermediul mass-media, aproape un sfert dintre români suferă de insomnie.

Ce le spune psihologul clienților săi

Psihologul, care este vizitat deseori de clienți care suferă de insomnie, le spune pacienților săi să scape de toate obiectele care nu au ce căuta în dormitorul lor, de la echipamentul de sport, la televizor sau computer. El se întreabă de ce au oamenii nevoie de locuințe vaste, când obișnuiesc să păstreze tot ce au nevoie în camera în care dorm?

Oamenii sunt atât de „conectați” în zilele noastre, încât își păstrează telefoanele mobile lângă pat sau chiar lângă pernă. E.E. Smith ne sfătuiește, însă, să mutăm din dormitor toată aparatura electronică și orice alte elemente care ne pot distrage atenția și să ne concentrăm asupra celor două utilizări ale încăperii: somnul și relațiile sexuale.

Iată, însă, ce mai poți face în dormitor, pentru a deveni, cu adevărat, o femeie relaxată și fericită:

Alege patul sau salteaua cu mare atenție

Dacă vrei să elimini problema insomniei și să ai mereu parte de un somn relaxant și odihnitor, alege cu atenție salteaua pe care vei dormi. Fără o astfel de saltea, toate celelalte măsuri devin inutile. Pe piață există multe modele de saltele, însă nu toate ți se potrivesc. Dacă vrei să cumperi o saltea nouă, întinde-te pe una pe care „ai pus ochii” chiar în magazinul din care o vei achiziționa, pentru a afla dacă este cu adevărat confortabilă.

Cu toate acestea, poți comanda o saltea pentru pat și dintr-un magazin online, dacă ai încredere în calitatea produsului. Spre exemplu, pe internet poți găsi saltele de foarte bună calitate, al căror preț este redus cu până la 40%, cum sunt aceste saltele relaxa. Poți alege salteaua ideală, cu dimensiunile specifice pe care ți le dorești, și poți opta pentru o saltea cu arcuri, o saltea ortopedică sau chiar pentru o saltea cu arcuri bitronconice.

Închide ușa de la dormitor când dormi

Daca vrei să te deconectezi cu adevarat de tot ceea ce se întamplă în restul casei, dormi cu ușa de la dormitor închisă, chiar și atunci când ești singură acasă. În acest fel te vei bucura de mult mai multă intimitate în propriul dormitor, iar somnul tău va fi mai profund și mult mai liniștit.

Trage draperiile

Spre deosebire de oamenii primitivi, care adormeau după ce se însera și se trezeau la răsăritul soarelui, omul modern a inventat iluminatul artificial și și-a micșorat, practic, perioada de somn. Pentru a reduce cantitatea de lumină artificială care pătrunde în dormitor, acoperă ferestrele cu niște draperii groase. În acest fel, vei dormi mai mult și dimineața, fără să te trezești, în mod inutil, mai repede decât ți-ai propus.

Nu încălzi camera prea tare

Chiar dacă pare greu de crezut, temperatura optimă pentru somn este cuprinsă între 15 și 18 grade Celsius. O astfel de temperatură încetinește metabolismul și te ajută să dormi mai bine.

Atenție la culoarea dominantă

Studiile au arătat că cele mai potrivite culori dominante pentru dormitor sunt albastrul și verdele. Albastrul este, de altfel, culoarea indicată pentru a stimula eliberarea de „hormoni ai somnului” în organism.

Crezi în Feng Shui?

Dacă te numeri printre femeile care cred în Feng Shui, poți începe să pui în aplicare această artă chinezească mutând patul din dormitor, astfel încât să dormi cu fața la ușă, pe diagonală. În mod inconștient vei deveni sigură că nimeni nu se poate furișa în camera ta fără să-ți dai seama, fapt ce te va ajuta să dormi mai profund.

Foto: hepta.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns