Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Slabeste dupa Sarbatori cu salate de iarna

Slabeste dupa Sarbatori cu salate de iarna

Poti continua si iarna regimul alimentar sanatos cu care te-ai mentinut in forma pana acum. Trebuie doar sa inlocuiesti salata verde, rosiile si castravetii cu vedetele radacinoase ale sezonului: morcovul, telina, ridichea-neagra, pastarnacul. Nu ocoli nici legumele „inflorite” de pe piata, conopida si broccoli: si ele se incadreaza in categoria legumelor cu calorii negative!

Mai multa vitalitate cu calorii negative

Acesta este principalul avantaj al salatelor de iarna: ingredientele lor necesita o mare energie din partea organismului pentru digestie, iar cantitatea de calorii pe care o elibereaza este mai scazuta decat cea consumata prin digestie. De exemplu, 100 g de broccoli elibereaza doar 25 de calorii si au nevoie de 80 de calorii pentru a fi digerate, pentru ca sunt pline de fibre. Cum sa nu slabesti cand consumi mai multa energie decat obtii prin alimentatie? Iar aportul de scazut de calorii n-o sa-ti scada deloc vitalitatea, pentru ca aceste radacinoase contribuie la starea de bine a organismului tau cu multe minerale si vitamine.

O mancare dietetica nu e o mancare fara gust

Din pacate, nu prea ne plac amestecurile de legume crude, fara nici un dichis savuros precum maioneza cremoasa ori un dressing bine mirositor. Dar exista solutii cu gust si pentru mentinerea salatelor de iarna in zona dietetica a alimentatiei:

  • Adauga niste branzica slaba, chiar branzica de vaci (are in jur de 80 cal/00 g). Ca sa nu strici rolul salatelor de cruditati in viata ta – sa te faca sa slabesti -, cantitatea de branza pe care o adaugi nu trebuie sa aduca un aport mai mare de 100 de calorii.
  • Prepara un dressing light, doar din ulei de masline (ideal ar fi presat la rece) si otet balsamic! Sau un amestec de ulei de masline si zeama de lamaie (40 cal/1 lingurita).
  • Treci pe maioneza vegetala preparata in casa daca nu poti renunta deloc la acest sos cremos in salata! Iata o reteta simpla: pune intr-un blender 125 g de seminte de floarea-soarelui crude, o lingura cu zeama de lamaie, o lingurita cu mustar, o lingura cu ulei de masline, doi catei de usturoi, o legatura de marar tocata, un pic de apa. Cand pasta din blender e aproape omogena, adauga un avocado moale tocat. Amesteca in blender pana obtii o maioneza fina.
  • Renunta la crutoane sau bacon! Foloseste piept de pui fiert sau la gratar, peste slab sau o mana de nuci, masline, avocado! O sa ai parte de gust, grasimi bune in cantitate moderata si calorii putine in salata.
  • Schimba sarea fina cu sare de mare, care contine si minerale. Iar cand folosesti telina la salata, incearca sa pui doar piper, fiindca aceasta leguma are foarte mult sodiu.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns