Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Spanacul, benefic pentru creier și vedere

Spanacul, benefic pentru creier și vedere

Despre beneficiile spanacului s-a scris și s-a vorbit mult, dar aceasta planta simplă, pe care o avem toți la îndemână, proaspătă sau verde, nu încetează să-și dezvăluie beneficiile.

Studii recente au probat faptul că spanacul nu este doar una dintre cele mai bune surse de antioxidanți ci și una din legumele care au capacitatea de a îmbunătăţi funcţiile congnitive şi vederea.

Această legumă cu frunze verzi este bogată în fier, calciu, magneziu, acid folic, mangan, vitamine precum A, C şi K. Potrivit studiilor, nutrienţii din spanac – în special flavonoidele – stimulează funcţiile creierului, îmbunătăţesc vederea şi chiar lupta cu animite tipuri de cancer.

Antioxidanţii ajută la încetinirea îmbătrânirii celulelor creierului. Potasiul creşte fluxul de sânge în celulele creierului, ceea ce sporeşte concentrarea, cunoaşterea şi activitatea neuronală.

Studiile sugerează că un consum de aproximativ trei porţii de legume galbene, verzi sau crucifere ajută la încetinirea declinului cognitiv cu 40%.

Multe cercetări au confirmat faptul că alimente precum spanacul, care conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantina, carotenoizi cu acţiune antioxidantă, lupta împotriva degenerescenţei maculare. Potrivit unui studiu, dieta bogată în luteină şi zeaxantina a îmbunătăţit atât vederea subiecţilor din grupul cu degenerescenţă maculară, cât şi a grupului de control. Un alt studiu a concluzionat că riscul vederii slăbite se reduce cu 35% atunci când dieta este bogată în cei doi antioxidanţi, pe care spanacul îi conține din belșug.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns