Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Știati că? 5 lucruri mai puțin știute despre cafea

Știati că? 5 lucruri mai puțin știute despre cafea

Cafeaua este bautura preferată a multora dintre noi, fiind produsul cel mai consumat la nivel mondial. Dulce, amară, la ibric sau espresso, cafeaua este cea cu care ne începem o nouă zi.

Calitățile sale sunt incontestabile: stimulează tranzitul intestinal, crește activitatea intelectuală, îmbunătățind timpii de reacție. Există, însă, și câteva lucruri mai puțin știute despre cafea.

1. Cafeaua te scapă de migrene

Dozele moderate de cofeină au o acțiune vasoconstrictoare asupra vaselor de sânge, fapt ce ajută la ameliorarea anumitor tipuri de dureri. În combinație cu paracetamolul, cofeina este un pain killer redutabil.

2. Cafeaua a fost descoperită de un cioban

Potrivit legendelor, cafeaua a fost descoperită în secolul IX în Etiopia. Un cioban a observat că în urma consumului unor boabe roșiatice, caprele sale deveneau foarte energice. Acesta a cules și el boabele respective și, ajutat de un călugăr, a preparat prima cafea din lume.

3. În lume există peste 200 de soiuri de cafea

Da, este adevarat, dar, în ciuda acestui aspect, doar Arabica și Robusta se cultivă la nivel industrial.

Cafeaua arabică este cea mai apreciată, obținându-se din arborele coffea arabica, originar din Etiopia. Deși are un conținut redus de cofeină, aceasta se remarcă printr-un gust și o aromă fină.

Cafeaua robustă (coffea canephora) are un conținut ridicat de cofeină (de până la 4%), având un gust tare, amar și mult mai puțin aromat decât al cafelei arabice. Este considerată o cafea de calitate inferioară, prețul sau pe bursă fiind la jumătate față de arabică.

4. Cel mai mare producător de cafea din lume este Brazilia

Din producția mondială de peste 7 milioane de tone anual, Brazilia deține o cotă de piață de aproape 30%, fiind urmată la mare distanță de Vietnam, Indonezia și Columbia.

5. Cafeaua poate ucide

Consumul zilnic exagerat poate conduce (în cazuri extrem de rare, ce e drept) la intoxicație cronică a organismului. O cantitate de câțiva litri de cafea ingerată într-o perioadă redusă de timp poate provoca chiar moartea.

 

Bibliografie:
Jezabel Café
Espressor.net

Comments

comments

Lasă un răspuns