Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Stilul de viață, mai important decât dieta

Stilul de viață, mai important decât dieta

 

Şi medicii, şi nutriţioniştii sunt de comun acord că stilul de viaţă este mai important decât dieta care urmăreşte scaderea în greutate, în general. Dacă vrei să respecţi o dietă pentru scaderea in greutate, ia în calcul că aceasta nu înseamnă că vei slabi, sau că nu vei pune la loc kilogramele pierdute în cursul unei diete. În plus, dieta este frustrantă, dificilă şi poate aduce complicaţii de sănătate.

Cercetătorii spun că oamenii ar trebui să uite cuvântul „dietă”, căci o asemenea practică nu face decât să le provoace complicaţii în viaţă, scrie Fox News. Concluzia nutriţioniştilor este că nici o dietă nu este eficientă pentru pierderea kilogramelor acumulate în plus atâta vreme cât nu este dublată de anumite măsuri care ţin stric de stilul de viaţă.

Stilul de viaţă, dar mai ales schimbările apărute în stilul de viaţă în sensul bun sunt cele care duc la pierderea kilogramelor în plus, mai bine şi mai uşor decât o poate face o dietă pentru scăderea în greutate. În plus, stilul de viaţă are un impact pozitiv direct asupra riscului de a face diabet şi boli cardiovasculare.

Principiile stilului de viaţă

Numărul de calorii redus, sau menţinut în limita normală face inutilă orice dietă. dacă la aportul caloric se adaugă  activitatea fizică, greutatea se reduce. În cazul dietelor, chiar dacă greutatea se reduce, dacă stilul de viaţă rămâne nesănător, kilogramele pierdute vor reapărea.

Încercarea de a slăbi este împiedicată de anumiţi factori. Printre ei se număra lipsă timpului care trebuie acordat gătirii unei hrane sănătoase şi practicării sportului. Hrana gătită în casă este mereu mai bună şi mai sănătoasă decât cea gata preparată. Supele, ciorbele de legume şi zarzavat, supele de carne, mâncrea cu legume preparată în casă şi chiar şi dulciurile de casă sunt mai slab calorice decât cele gata făcute.

Stresul este un alt impediment, ceea ce duce la consumarea unor alimente nesănătoase. Combaterea stresului este esenţială pentru a menţine un stil de viaţă sănătos. Stresul este unul din cei mai mari inamici ai vieţii sănătoase. Când sunteţi stresaţi, hormonii care gestionează senzaţia de foame şi saţietate sunt perturbaţi. Stresul interferează cu hormonii endocrini. Prin urmare, tehnicile bazate pe relaxare prin respiraţie, care ajută la o mai bună gestionare a stresului.

În teoria stilului de viaţă sănătos intră şi hidratarea, care are un impact foarte mare asupra pierderii în greutate. Apa tăie poftă de mâncare, dar în acelaşi timp elimină toxinele, drenând şi curăţând ficatul. Recomandările pentru un stil de viaţă sănătos sunt de circa 1,5 litri pe zi, fie apa, ceai, sau chiar o cafea, în niciun caz însă băuturi îndulcite cu zahar sau îndulcitori.

Micile plăceri sunt esenţiale pentru un stil de viaţă sănătos. O data pe săptămâna se pot consumă o pizza sau mâncăruri ”nesănătoase” preparate la domiciliu, dar numai dacă  a două zi să se reia stilul de viaţă sănătos. În plus, nu este nimic în neregulă, dacă iei o gustare în plus. Important este ce alegi. De bază sunt fructele, produsele lactate, pentru a evită creşterea rapidă a glicemiei. Un pătrăţel de ciocolată neagră este şi el pe lista cu alimente permise pentru un stil de viaţă sănătos.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns