Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Sunatoarea si beneficiile ei uluitoare

Sunatoarea si beneficiile ei uluitoare

Un studiu recent, realizat de Spitalul Universitar St. James din Leeds, Anglia, a constatat că sunătoarea este are efecte uluitoare în tratarea şi ameliorarea depresiei şi anxietăţii. Descoperirea vine să confirme ceea ce medicina tradiţională ştia deja: sunătoarea este leacul tristeţii şi al anxietăţii, cel puţin la fel de eficient ca si medicamentele convenţionale care au efecte secundare dintre cele mai serioase.

Sunătoare a câştigat recunoaşterea pe care o merită şi din calităţile acestei plante sunt asociate cu această plantă din flora spontană, recunoascută ca fiind una din cele mai bune plante medicinale.

Iată câteva din efectele pozitive pe care le are sunătoarea:

►Sunătoare reglează metabolismul şi are un puternic efect diuretic şi antiinflamator.
►Planta are un puternic efect astringent şi de purificare a pielii.
►Sunătoare stimulează contractiile cardiace şi contribuie la refacerea musculaturii cardiace.
►Sunătoare este un excelent hemostatic şi tonic general al organismului.

Unul din compuşii principali pe care îi conţine în mod natural sunătoarea este hipericina, substanţă care este unul din compuşii de bază în tratamentul depresiei şi a altor boli ale sistemului nervos, dar spre deosebire de substanţa de sinteză cea conţinută de sunătoare nu are nici un fel de efecte negative.

Sunătoare conţine uleiuri esenţiale cu efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, acid ascorbic şi rutin (substanţă naturală care întăreşte vasele de sânge), caroten ca precursor al vitaminei A, vitamina PP sau acid nicotinic, care participă la metabolismul proteinelor şi a carbohidraţilor, taninuri, saponine (substanţe biologic active) şi urme de alcaloizi.

În medicina populară, sunătoare este folosit pentru gastrită şi ulcere duodenale, colite, diaree, boli de ficat, afecţiuni biliare, dar şi pentru insuficienţă cardiacă, boli ale rinichilor şi tractului urinar. Mai puţin ştiut este că sunătoarea este un sedativ natural pentru dureri de cap şi insomnie.

Sunătoarea conţine imanin – o substanţă care inhibă proliferarea bacteriilor dăunătoare care face din sunătoare un adevărat medicament cu proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice. Sunătoarea este ideală pentru prevenirea şi tratarea varicelor, iar extracte de sunătoare pot fi folosite pentru bolile articulaţiilor – reducând inflamaţia şi având un puternic efect analgezic.

Infuziile concentrate de sunătoare este miraculos pentru tratamentul rănilor şi arsurilor, a afecţiunilor mucoasei bucale, şi afecţiunilor gâtului (faringite, laringite şi amigdalite), sub formă de gargară.

Uleiul esenţial de sunătoare ameliorează substanţial simptomele în menopauzei şi sindromului premenstrual.

Ceaiul de sunătoare relaxeaza şi stimuleaza secreţia glandelor cu secreţie internă, creşte pofta de mâncare şi stimulează procesele naturale de regenerare celulară.

În cosmetică, sunătoarea este utilizată pentru purificarea tenului gras, acnee, închiderea porilor, hidratarea şi hranirea pielii prin aplicarea de comprese şi maşti cu extracte de sunătoare. (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns